14 februari 2022

Lifestyle

Slaapproblematiek leidt tot toename verzuim en verloop in de zorg

70% van zorgprofessionals slaapt langer dan half jaar slecht

Apeldoorn, 14 februari, 2022 - Een op de vijf zorgprofessionals heeft klinische slaapklachten, zo blijkt uit de onderzoeken van Stichting IZZ, het ledencollectief dat zich inzet voor de gezondheid van zorgprofessionals. Het leidt tot een toename van verzuim en verloop, aldus de IZZ Monitor Gezond Werken 2021, uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Utrecht. Uit het onderzoek HalloSlaap van inkomensverzekeraar Movir blijkt dat 70% van de zorgprofessionals zelfs langer dan een half jaar slecht slaapt. Dit is een zorgwekkend hoog percentage. 


Lichamelijk en emotioneel uitgeput

Bijna de helft van de zorgprofessionals met klinische slaapklachten heeft het afgelopen jaar verzuimd (46%) en meer dan 1 op de 10 (11.6%) zorgprofessionals is van plan de zorgsector te verlaten, zo blijkt uit de Monitor Gezond Werken 2021. Onderzoeker Gezond werken in de zorg Irene van der Fels van Stichting IZZ: “Ook zijn zorgprofessionals met klinische slaapklachten vaker lichamelijk en emotioneel uitgeput, minder bevlogen en hebben ze minder werkvermogen. Hierdoor neemt de productiviteit af.” Een mindere productiviteit en een hoger verzuim en verloop is van invloed op de continuïteit en bekostiging van de gezondheidszorg. Helemaal in deze tijd waarin de verzuimcijfers van Vernet laten zien dat het verzuim torenhoog is en dat er personeelskrapte is in de zorgsector. 


Minder slaapklachten door zelfroosteren

Irene van der Fels: “We zien dat zorgprofessionals die in onregelmatige diensten werken slechter slapen dan zorgprofessionals die niet volgens een dienstrooster werken. Aandacht hiervoor vanuit een organisatie is belangrijk. Ga in gesprek over wat op werkgebied zou leiden tot minder slaapklachten, zoals bijvoorbeeld zelfroosteren. Uit ons onderzoek blijkt dat zorgprofessionals die zelfroosteren minder slaapklachten ervaren dan zij die minder invloed op hebben op de manier van roosteren. Dit heeft te maken met meer autonomie en een betere balans tussen werk en privé.”


50 plus-zorgprofessional vaker last van slaapproblematiek

Irma Leijten, slaapexpert en coach voor HalloSlaap, constateert dat oudere zorgprofessionals (50- plussers) meer last hebben van slaapproblemen: “Deze mensen vinden het lastiger om met de hoge druk en onregelmatige diensten om te gaan, want ze herstellen vanaf hun 45e levensjaar langzamer dan jongere mensen. De slaapproblemen van vrouwen hebben regelmatig te maken met de veranderende hormooncyclus en de overgang. Het is belangrijk om vaardiger te worden in slaapvriendelijk gedrag. Dit betekent: leren ontspannen waardoor slaap een natuurlijk gevolg wordt. Meer inzicht en een gezonde leefstijl met aandacht voor herstel, gezond eetgedrag en sociale contacten, vormt ook een belangrijke basis.” 



Werkgever heeft verantwoordelijkheid voor werknemer

Slechts 15 tot 20 % van de zorgprofessionals met slaapproblemen meldt zich voor hulp. Anderen blijven ermee doorlopen en zoeken op internet naar houvast. Zorgprofessionals melden slaapproblemen tevens vaak niet binnen de organisatie waar ze werken. Irma Leijten: “Dit is jammer, want de werkgever heeft geen idee van wat er gaande is terwijl ze misschien wel een helpende hand kunnen bieden.” Slaapproblemen kunnen grote gevolgen hebben, zowel voor zorgmedewerkers als zorgorganisaties. Ter ondersteuning biedt IZZ masterclasses aan in samenwerking met HalloSlaap, evenals de Slaapscan, een van de meest bezochte diensten op de website. De inzichten worden gebruikt voor bewustwording bij leidinggevenden van zorgorganisaties. Irene van der Fels: “Werkgevers hebben een belangrijke taak als het gaat om het welzijn van hun zorgprofessionals; preventief maar ook signalerend en adviserend. Het is belangrijk dat zij met elkaar in gesprek gaan en kijken wat nodig is om hun welzijn te verbeteren.” 


Voor meer informatie over slaap, ga naar: www.izz.nl/slaap


Over de Monitor Gezond Werken 2021                                                                     

De Monitor Gezond werken in de zorg is een jaarlijks terugkerend vragenlijstonderzoek van Stichting IZZ in samenwerking met de Universiteit Utrecht over gezond werken, gezondheid en welzijn onder zorgmedewerkers. In totaal hebben 8.132 zorgmedewerkers werkzaam in verschillende branches en beroepsgroepen deelgenomen aan de Monitor. https://www.izz.nl/zorgorganisaties/monitor


Over HalloSlaap

HalloSlaap is een initiatief van inkomensverzekeraar Movir en biedt deskundige en wetenschappelijk onderbouwde slaaptraining- en coaching. De coaches van HalloSlaap zijn expert in het versterken van slaapvriendelijk gedrag en helpen zorgprofessionals een beter slaappatroon te ontwikkelen, ook bij onregelmatige werktijden. www.halloslaap.nl