11 mei 2022

Sport

Op 12 mei vieren we dat het nog 100 dagen is tot de start van La Vuelta. En jij kunt hier bij zijn! Dit zal namelijk gevierd worden met een feestelijk programma wat tevens de aftrap is van het activatieprogramma. Een divers wielerpeloton van maar liefst 50 deelnemers zal de unieke rode trui van La Vuelta 2022 van Breda, via 's-Hertogenbosch, naar Utrecht brengen. Tussendoor vinden er verschillende activiteiten en tussenstops plaats. Hieronder is het programma voor de dag te vinden. Trek wat roods aan, kom vooral langs op de verschillende tussenstops én moedig het peloton aan!

PROGRAMMA
Breda - 10:00 tot 10:30 uur
Het peloton zal zich verzamelen op het Kasteelplein in Breda. Hier zullen zij door Scholieren en activatiepartners uitgezwaaid worden.

 • 10:00 Interview met wethouder Daan Quaars en gedeputeerde provincie Noord-Brabant Stijn Smeulders. Zij zullen de rode trui aan het peloton overhandigen.

 • 10:05 Fietsbellenconcert onder leiding van Fort van de Verbeelding.

 • 10:15 Vertrek van het peloton naar Oosteind. Hierbij zullen zij de eerste 1,5 kilometer vergezeld worden door scholieren en andere mensen uit Breda die meefietsen.

 • 10:30 Begin van de eerste voorronde van het NK Slowbiken op het Kasteelplein Breda waar deze dag verschillende scholen gymles hebben. Weet jij de langzaamste tijd neer te zetten? Er is ook een kraam waar het klooster Vuelta-taart zal uitdelen.

Oosteind - 10:45 tot 11:15 uur
De eerste stop is in Oosteind. Hier stopt het peloton voor een kort fotomoment, waarna de burgemeester van Oosterhout, Mark Buijs en gedeputeerde Stijn Smeulders de Vuelta-vlag bij de Johannes de Doperkerk zullen hijsen.

 • 10:45 Het peloton komt aan op Oosteind

 • 11:00 Stop bij Johannes de Doperkerk. Welkom door de burgemeester en gedeputeerde, gevolgd door het hijsen van de Vuelta-vlag

 • 11:15 Vertrek van het peloton naar 's-Hertogenbosch

's-Hertogenbosch - 12:15 tot 14:15 uur
Na de eerste stop gaat het peloton van Oosteind naar 's-Hertogenbosch voor het volgende officiële moment met Huib van Olden en Jack Mikkers.

 • 12:15 Kinderen spelen 'petje op petje af' spel tot 12:45 uur

 • 12:45 Aankomst van het peloton aan de Citadel

 • 13:00 Officieel moment door wethouder Huib van Olden en burgemeester Jack Mikkers

 • 13:05 Fietsbellenconcert onder leiding van Fort van de Verbeelding

 • 14:15 Vertrek peloton naar volgende fotomoment

Amerongen 16:30 uur
Aankomst op de Amerongse berg met een korte pauze voor het peloton. Er wordt een bord onthuld dat op het hoogste punt van La Vuelta Holanda staat. Hier zullen tijdens de tweede etappe van La Vuelta 2022 de eerste bergpunten te verdienen zijn. Gedeputeerde Mirjam Sterk en Wethouder Chantal Broekhuis zijn bij deze onthulling aanwezig. Rond 16:45 uur zal het peloton weer vertrekken in de richting van Utrecht Overvecht.

Utrecht Overvecht - 18:00 tot 18:30 uur
In Utrecht is de eerste stop bij Overvecht. In het watertorenpark wordt de eerste Vuelta Fietshub geopend, in aanwezigheid van de fietsburgemeester van Utrecht, wethouder van Utrecht Klaas Verschuure en Joop Zoetemelk. Hier sluiten ongeveer honderd personen aan die samen met het hoofdpeloton naar de Neude fietsen.

 • 18:30 Vertrek Overvecht

 • 18:50 Aan de Wittevrouwensingel voegt een peloton van nog eens 70 renners uit het dameswielrennen en Special Olympics zich bij het hoofdpeloton.

Utrecht Neude 19:00 uur
Het grote peloton komt om 19.00 uur aan op de Neude. Vuelta-winnaar Joop Zoetemelk (die op kop van het peloton van Overvecht naar Neude fietste) heeft de officiële rode trui. Op het podium zal hij deze trui overhandigen aan burgemeester Sharon Dijksma. Zij mag hem veilig bewaren tot 18 augustus, als hij wordt uitgereikt aan de eerste leider in het Algemeen Klassement van de Vuelta. Burgemeester Sharon Dijksma wordt samen met Vuelta directeur Javier Guillén geïnterviewd en gaan op de foto met de rode trui. Vervolgens vindt hier een bijzondere onthulling plaats. Om dit moment te vieren is er een concert onder leiding van het orkest Fort van de Verbeelding, met medewerking van Aly N’diaye Rose, Eric Vaarzon Morel, DJ Pracen en het publiek met hun fietsbellen. Om 19.30 is het programma hier afgelopen.