19 mei 2022

Leisure & Cultuur

Portretschilder en grafisch vormgever Antonie de Rooij wordt geïnspireerd door impressionisten

De kunstenaar Antonie de Rooij is geboren en getogen in Nuenen en komt uit een kunstzinnig nest. Overgrootvader Henri van Abbe (schenker van het Van Abbemuseum) raakte geïnspireerd door kunstenaars als Jan Sluijters, Kees van Dongen en fotograaf Martien Coppens. Zij inspireerden de volgende generatie creatieve Van Abbe’s waaronder Olly, Marc en Karina de Rooij van Abbe. Dit creatieve umfeld legde een basis voor de ontwikkeling van Antonie.

De laatste jaren heeft hij zich toegelegd op het schilderen van portretten in opdracht. Quote magazine heeft recent een 3-tal portretschilders benadert waaronder Antonie. Hij omschrijft hierin zijn kijk op zijn schilderswijze en levensfillosfie aan de hand van een portret van Freddy Heineken. Zijn losse stijl van schilderen maakt dat een portret of kunstwerk een levendige en moderne uitstraling heeft. Door de lijnvoering die aangebracht is in de portretten krijgt het niet alleen een uitgesproken stijl maar zorgt het voor een zogenaamde verbinding tussen de personen ( ‘Je ziet het pas als je het doorhebt’ Johan Cruijff).De abstracte- en figuratieve werken komen tot uitdrukking in zijn corporate-art opdrachten. Hierbij is de opdrachtgever vaak een organisatie of particulier die een (levens)verhaal vertaald wil zien in een schilderij op maat. Onder andere voor Van Haren -de schoenenfabrikant uit Waalwijk- heeft hij een groot tweeluik gemaakt voor het destijds 90-jarige jubileum. Maar ook voor de KNVB, ter gelegenheid van een WK werd er een schilderij gemaakt en zijn er vervolgens 100 gelimiteerde zeefdrukken vervaardigt om aan bijzondere relaties te kunnen schenken.

Diverse werken zijn opgenomen in privé collecties van onder andere Jan des Bouvrie, Van der Valk, Henk Kessler, Prins Petfood en diverse verzamelaars. In het najaar van 2022 heeft Antonie de gehele maand september een expositie in Knokke bij galerie Art at Sea gelegen aan de boulevard op de Zeedijk.