Partner

13 november 2023

Leisure & Cultuur

Philzuid nieuwe naam voor Philharmonie Zuid-Nederland

Cultuur en ondernemen gaan prima hand in hand

Philharmonie betekent letterlijk ‘liefde voor muziek’. En dat is precies wat de musici van Philzuid elk concert weer drijft om het publiek te laten genieten van klassieke muziek. Sinds eind september heeft het orkest een nieuwe naam en uitstraling: Philzuid. Een naam die past bij de dynamische aanpak die het orkest voorstaat.

“We bieden klassieke muziek voor jong en oud. En dat doen we met ruim honderd professionele musici met zo’n 15 verschillende nationaliteiten”, opent Maud Douwes het gesprek. “Daarmee zijn we een bedrijf dat ook op deze manier aangestuurd en gemanaged moet worden, met een team van professionals waar Annemarie Borm en ik als relatiemanagers onderdeel van uitmaken. Wij zijn dagelijks bezig om de muziek en ons orkest onder de aandacht te brengen.”

“We doen dit op heel veel manieren en waar wenselijk zorgen we voor een stukje maatwerk”, vult Annemarie aan. “We kunnen een concert geven met het hele orkest , maar bijvoorbeeld ook met een kleiner ensemble. We kunnen een grote concertzaal in vervoering brengen, maar ook voor een kleiner gezelschap een concert geven, bijvoorbeeld in het kader van een relatiemiddag, personeels- of zakelijke bijeenkomst met klanten.

We zijn heel breed in ons aanbod. Waarbij we heel graag en op een zo goed mogelijke wijze invulling willen geven aan de vraag van de klant.”

Philinspired
Maud: “Daarmee zijn we een bedrijf zoals ieder ander. Met dit verschil dat we een niet alledaags product aanbieden: beleving. En specifieker: de beleving van klassieke muziek. Een geweldig mooi product, maar wel een product dat mensen moeten ervaren. Dus is het zaak om mensen te enthousiasmeren en aan ons te binden.” Annemarie: “We hebben een vaste kern van muziekliefhebbers die ons kennen en waarderen. Maar we zijn er van overtuigd dat er ook een hele grote groep is waar ‘onbekend maakt onbemind’ nog op van toepassing is. Met name de groep jong volwassenen is een doelgroep die we graag in contact willen brengen met klassieke muziek en in het bijzonder met ons orkest.”

Breed aanbod “Het is daarom dat we een breed programma hebben dat ook als doel heeft om de jongere muziekliefhebber te bereiken”, vervolgt Annemarie. “Zo hebben we een uitgebreid educatieprogramma om kinderen en tieners kennis te laten maken met klassieke muziek, maar we geven bijvoorbeeld ook zogenaamde bucketlist-concerten gericht op jongeren waarbij we muziek uitvoeren die je écht gehoord moet hebben. Met onze Philmob voeren we de mooiste muziek uit sámen met amateurmusici. Op locaties midden in de stad waar publiek blij verrast wordt. De energie die dit teweeg brengt is voor zowel onze eigen musici als de amateurs een ongekende en voedende ervaring”, vult Maud aan.

Hand in hand met ondernemen
En dan is er natuurlijk nog het aanbod voor en door ondernemers. Met een gevarieerd aanbod aan mogelijkheden presenteert het orkest zich graag aan ‘collega-ondernemers’. Annemarie: “We hebben een gevarieerd programma voor ondernemers. Je kunt als bedrijf plaatsen reserveren bij een regulier concert, dat bezoek aankleden met een hapje en drankje, maar we kunnen ook op exclusieve basis een concert verzorgen onder de noemer Philinspired. Ook een kijkje achter de schermen, een meet- en greet met orkestleden of een workshop of een spreker in het kader van inspiratie, creativiteit en leiderschap is mogelijk.”

Maud: “We weten uit ervaring dat kunst en cultuur en ondernemen prima samen kunnen gaan als beide partijen elkaar op een leuke manier weten te vinden. Omdat wij een professionele organisatie zijn, spreken wij de taal van de ondernemers. Mede daardoor zijn wij prima geoutilleerd om van elke zakelijke bijeenkomst een succes te maken. Zeker ook als het om een stukje maatwerk gaat. We gaan dan ook graag in gesprek om te kijken hoe we bedrijven en de kunst van Philzuid samen kunnen brengen.”

Annemarie: “En dat hoeft zeker niet eenmalig te zijn. Zo hebben we al met diverse gerenommeerde bedrijven uit de regio Brabant/ Limburg een partnership waardoor ze ons ondersteunen om onze ambities waar te maken. Deze ‘vrienden van Philzuid’ zien het belang in van het hebben van een goed en professioneel orkest in het kader van relatiebeheer, omdat ze cultuur in het algemeen erg belangrijk vinden en wat terug willen doen voor de regio waarin medewerkers vaak wonen en werken. Een combinatie die ze vinden bij Philzuid.