Partner

13 januari 2021

philharmonie zuidnederland: vanuit passie en verbinding

In de rubriek ondernemer/bedrijf in beeld bevraagt Brabant in Business verschillende ondernemers en bestuurders. Deze week een exclusief interview met Stefan Rosu, intendant en bestuurder van philharmonie zuidnederland

Op welke prestatie zijn jullie het meest trots? en waarom?

Volgens mij zijn er twee prestaties die ons met trots vervullen:

  1. Dat het gelukt is in 2020 present te blijven en de verbinding te houden met ons publiek. Wij zijn er voor ons publiek. De verbinding met ons publiek is cruciaal voor ons bestaan.

  2. Dat wij ondanks de corona-perikelen Duncan Ward als geweldige opvolger voor Dmitri Liss als chef-dirigent aan het orkest hebben kunnen verbinden. Een chef-dirigent heeft een bijzonder belangrijke functie waar het gaat om het beste uit de musici van het orkest te halen.

Hoe zien jullie 2021 voor je?

Ik hoop dat in de loop van 2021 het concertbezoek door onze bezoekers weer als een veilige optie voor een inspirerende avond uit wordt gezien. Overal is te horen hoe sterk mensen de live-uitvoering van muziek, toneel en dans missen. De mens is een sociaal beest en heeft de persoonlijke ervaring van kunst en cultuur nodig voor een menswaardig bestaan. Wij gaan ervan uit dat wij ons aanbod vanaf september 2021 weer in volle omvang kunnen uitzetten. 

Hoe hebben jullie op de corona maatregelen ingespeeld?

De veiligheid van alle medewerkers, stakeholders en onze bezoekers stond voorop. Wij hebben samen met de andere orkesten protocollen ontwikkeld om het werken in het orkest Covid-proef te maken. Met deze nieuwe regels hebben wij vooral online aanbod gerealiseerd: via livestream concerten en televisie uitzendingen wisten wij het muziekminnende publiek te bereiken. En via nieuwe digitale programma’s hebben wij onze activiteiten voor scholieren kunnen uitbreiden.

Waar hopen jullie te staan over 5 jaar?

Ik hoop dat wij over vijf jaar een nog diverser publiek aan philharmonie zuidnederland hebben weten te verbinden. Mensen, die wellicht niet eens wisten, hoe sterk zij van muziek houden en die hun nieuwe dorst naar deze kunst via philharmonie zuidnederland hebben ontdekt. Waarbij ik denk dat met name ook de menselijke maat hieraan bijdraagt. De philharmonie zuidnederland is mensenwerk en wij zoeken onze betekenis niet alleen in de muziek maar ook in de verbinding van musici en andere experts uit het orkest met het individu in het publiek, vanuit hun passie én als medemens.

Stefan Rosu

Duncan Ward

Duncan Ward