Partner

19 juli 2023

blogLifestyle

Persoonlijk meesterschap door te herijken op persoonlijk leiderschap

Als leidinggevende heb je grote invloed op je organisatie door wie je bent, wat je doet en waar je voor staat. Dit doe je vanuit bepaalde waarden en principes die je van nature in je hebt of jezelf hebt geleerd. En dat zie je terug in jouw leiderschap! Is dat voldoende om goed leiding te geven? Of is er ruimte voor verandering en verbetering? En wat voor invloed heeft dat dan weer op je team en de rest van de organisatie? Waar ben je een bron voor je organisatie maar waar ben je wellicht ook een belemmering geworden? “Om op deze en andere vragen goed antwoord te kunnen geven, is het belangrijk dat je je zelfbewustzijn vergroot door kritisch te reflecteren op jezelf en je leiderschap. Om zo een nog betere versie van jezelf te kunnen worden binnen je organisatie”, vertelt Marcel van Bergen, founder en managing partner van Berg & Partners.  

“Wij noemen dat ‘vertragen om te kunnen versnellen’. Dit doen we onder andere door leiders/ ondernemers/bestuurders mee te nemen op een ‘Leadership Expedition’. Een leiderschapsreis waar je een aantal dagen echt de tijd neemt om te herijken en herbronnen met gelijkgestemden in een intieme leersetting. Je verlaat de comfortzone. We zitten weliswaar in een prachtige, natuurrijke omgeving en van alle gemakken voorzien, maar wel compleet afgesloten van de buitenwereld. Daardoor sta je echt even stil en krijg je inzicht of je nog de juiste koers vaart met jezelf, je team of de organisatie waarvoor of waaraan je werkt. Dit doe je samen met collega-leiders/ondernemers en 2-3 leiderschapstrainers waarmee je samen dingen onderneemt, bespreekt en ervaringen uitwisselt waardoor nieuwe inzichten ontstaan.”  

Kick off 
Een van de ondernemers die onlangs deelnam aan zo’n Leadership Journey in de Ardennen was Rob Verdijk, directeur-eigenaar van Brabant Business Media. “Ik moet je zeggen dat de reis voor mij van begin tot eind een groot avontuur was. Ik stond er open in en wist eerlijk gezegd niet wat ik er van moest verwachten. Kijk ik echter terug op de dagen kan ik niet anders dan tot de conclusie komen dat het in zeer veel opzichten voor mij heel verhelderend is geweest. Ik kan elke leider/ondernemer aanraden om een keer een sessie als deze te doen. Ook als je denkt het niet nodig te hebben, zul je verbaasd zijn tot welke nieuwe inzichten je komt als je wordt gevraagd om urenlang alleen op een steen in de natuur te gaan zitten om op jezelf te reflecteren nadat je de dagen ervoor veel inzichten hebt opgehaald in het leiderschapsprogramma. Geen telefoon, geen prikkels, maar alleen met jezelf. Ik kan je zeggen dat is indrukwekkend en confronterend tegelijk.” 

Marcel: “Dit is maar één opdracht van een totaalprogramma, maar raakt wel de essentie van de reis. Stil gaan staan bij wie je bent, maar ook nadenken over je stijl van ondernemen en leiding geven. Door afstand te nemen, kom je heel dicht bij jezelf. Het kost voor velen best wel moeite om even stil te staan als je vooruit wilt. En dat is precies wat we willen bereiken. Vooruitgang door stil te staan.” 

Concrete handvatten  
Rob: “Ik besef dat dit misschien heel zweverig overkomt, maar dat is het juist helemaal niet. Het programma is gericht op praktisch en concreet leren en ervaren. En omdat je met andere leiders/ondernemers bij elkaar bent, kom je juist tot hele concrete, eerlijke en integere gesprekken. Samen sta je stil bij je manier van leiding geven, bij je onderneming én bij je persoonlijke ontwikkeling. Dat is voor iedereen anders, maar ook voor iedereen herkenbaar en dat schept een band. En weet je wat het mooie is? Dat begint al bij het intakegesprek bij Berg & Partners op kantoor. Met hun scherpte in vragen krijg je al een paar mooie inzichten. Vervolgens is er de kick-off van het programma waar je de andere trainer(s) en de deelnemers ontmoet. Daar leg je aan de hand van persoonlijke foto’s je geloofsbrieven neer en vanaf dat moment is iedereen gelijk.” 

Marcel: “Ook wij als trainers zijn soms nog geraakt door de mooie inzichten die worden opgehaald door de deelnemers. Tegelijkertijd is dat mijn inziens ook de kracht van deze reizen. De deelnemers maken een persoonlijke reis en wij reizen mee. We spreken op voorhand af wat we van elkaar mogen verwachten en sluiten een leercontract met afspraken over integriteit, open leerhouding, respectvolle benadering etc.” 
Rob: “Leuk dat je dat nog even aanhaalt. Weet je dat ik ‘het contract’ ook nu nog regelmatig gebruik wanneer ik afspraken maak met mensen. Even de verwachtingen naar elkaar uitspreken helpt vaak om ruis op de lijn te voorkomen en draagt dus bij aan een beter resultaat.” 

Einde is nieuw begin 
Marcel:  “Het gaat er om wat je er uiteindelijk zelf mee doet als je eenmaal weer terug bent. en aantal dagen op reis en even los van de waan van de dag is een prima manier om even te onthaasten, maar het gaat natuurlijk om de impact die de reis heeft op de wijze waarop je de ervaringen en inzichten in de praktijk toepast. Daarom organiseren we in de weken na terugkomst nog een aantal sessies om ervaringen met elkaar uit te wisselen, inzichten te borgen en telkens weer de voornemens aan te scherpen. Daarnaast heeft iedereen tijdens de reis een buddy zelf gekozen waarmee net wat intensiever is samengewerkt. Ook dat contact is en blijft vaak belangrijk om te sparren.” 

Rob: “Want dat mogen mensen niet vergeten. Pas als je terug bent, begint de reis naar de invulling van je nieuwe leiderschap pas echt. En het is dus fijn dat er na de reis nog intervisie en supervisie bijeenkomsten door Berg & Partners worden gefaciliteerd als onderdeel van het gehele programma. Dat heb ik de afgelopen maanden zelf mogen ervaren en dat is ook iets wat ik iedereen toewens. Ga herijken op je persoonlijk leiderschap en groei verder in je meesterschap.” 

Alle informatie, korte filmimpressies en de ervaringen en impact van eerdere deelnemers tref je aan op www.bergenpartners.nl