30 oktober 2023

Leisure & Cultuur

Parktheater Eindhoven organiseert theaterfestival over democratie

met belangrijke rol voor actief burgerschap

Het Parktheater presenteert in verkiezingsmaand november Let’s talk about Democracy. Een mondig en actueel theaterfestival over democratie en actief burgerschap. Met theater, eettafelgesprekken, workshops en een expositie in het Parktheater, Pand P, Natlab en Bibliotheek Eindhoven.
 
Over het festival Let's talk about Democracy 
Democratie is voelbaarder en levendiger dan ooit. Op 22 november gaat Nederland naar de stembus. Politieke besluitvorming heeft een directe invloed op ieders leven: wonen, werken, vrije tijd. Dit is dus hét moment om na te denken over wat democratie betekent. Let's talk about Democracy belicht democratie vanuit verschillende perspectieven en gaat in op het actief burgerschap dat nodig is om democratie te ondersteunen en te verbeteren.

Hoe kijkt Eindhoven naar democratie en maatschappelijke betrokkenheid? Parktheater wil iedereen uitnodigen mee te denken, mee te praten en mee te beleven door middel van een veelzijdig programma met inspirerende theatervoorstellingen, verbindende eettafelgesprekken en verdiepende workshops.   

Het programma: theater, eettafelgesprekken, workshops, kunst en meer
Op donderdag 2 november opent Club Gewalt het theaterfestival met de voorstelling 10 Year Anniversary - A choir for killjoys. Club Gewalt is een muziek & performance-collectief uit Rotterdam. Eind 2019 werden zij door de New York Times genoemd in de lijst met het beste theater uit Europa. Met inhoudelijke warming-up en nagesprek verzorgd door het Amsterdamse Bildung Academie.

Op het programma staan verder nog elf theatervoorstellingen die verschillende benaderingen rondom het thema democratie en actief burgerschap vertolken. Onder andere Baba van Willem Voogd & Evgenia Brendes, Zoveel meer dan zeven vinkjes van Joris Luyendijk (14 nov) en Langs de zijderoute van Ruben Terlou en Jelle Brandt Corstius (20 nov).

Meepraten over democratie kan tijdens de eettafelgesprekken Food for Thought, democracy on the table, vormgegeven door de Eindhovense fooddesigner Franke Elshout. Voorafgaand aan diverse voorstellingen gaan theatermakers, denkers, activisten en theaterbezoekers aan tafel in gesprek over democratie. Maar ook tijdens o.a. Staan voor je mening van Eindhoven in dialoog, het panelgesprek van Opera Zuid (11 nov) of het Open space event (25 nov) kan er volop meegedacht en meegepraat worden.

Ook kinderen kunnen zich onderdompelen in het thema democratie tijdens de workshop van Wildpark (Hee, Kom eens op! – 19 nov) en de voorstelling Wij Vinden dat het tijd wordt voor iets Liefs (19 nov).

De hele maand november is in het Parktheater de expositie Remember the Rebel te bezoeken. Een ode aan het kritisch denkvermogen van de ‘rebel’ die zich realiseert dat iets in de wereld zou moeten veranderen en die verandering ook in gang zet, ondanks de tegenkrachten.

Bezoekers van het festival. kunnen zich laten uitdagen door de interactieve installatie Kermis aan keuzes van Tante Netty uit Eindhoven met keuzes op gebied van ‘in contact staan’, ‘over verschillen heen stappen’ en ‘compromissen sluiten’.

Waarom organiseert het Parktheater dit festival?
Democratie is, na Let's talk about Sex in 2022, het tweede urgente maatschappelijke thema waar Parktheater zich een maand lang in onderdompelt. De democratie zoals wij die in Nederland kennen is geen vanzelfsprekendheid. Een betrokken houding is de basis van de democratie. Hoe maken we van democratie een werkwoord en gezamenlijke plicht? Er zijn externe factoren die de democratie mede vormen. Zoals bijvoorbeeld polarisering, individualisering, grote mondiale problemen en wantrouwen naar de overheid. Hoe kunnen we onze democratie beschermen? Gaan onze democratische waarden en het oplossen van grote maatschappelijke problemen hand in hand?

Onder de titel Let’s talk about… zal Parktheater de komende jaren vaker een belangrijk onderwerp centraal zetten. Het idee is om met theater uit te nodigen tot een gesprek, met verschillende generaties en vanuit verschillende invalshoeken over de onderwerpen die op dat moment leven en belangrijk zijn in de samenleving.

Let’s talk about Democracy vindt de gehele maand november plaats in het Parktheater, Pand P, Natlab en Bibliotheek Eindhoven. Bekijk het volledige programma op parktheater.nl/letstalkaboutdemocracy.