Partner

2 december 2020

HRM

Opzoek naar een baan tijdens de coronacrisis? Blijf solliciteren met deze tips!

De coronacrisis heeft niet alleen impact op de gezondheid, maar ook economisch zijn de gevolgen groot. Er zijn mensen die hun baan hebben verloren, of die net aan het solliciteren waren en nu het gevoel hebben daar niet mee verder te kunnen. Bijvoorbeeld omdat de sector waarin je werkt hard getroffen is. Er zijn ook sectoren die juist enorm groeien, denk aan de logistiek. Daar hebben ze juist personeel nodig. Hoe zorgelijk de situatie ook is, er zijn ook in tijden van crisis mogelijkheden om werk te vinden.

Oefen met videosolliciteren

Sollicitaties zullen in deze tijd telefonisch of via video gaan. En dat kan best lastig zijn… Via de telefoon kun je de reactie van de ander moeilijker peilen en via video kunnen we ons voorstellen dat het even onwennig is. Je valt zeker positief op als je al hebt geoefend met videosolliciteren! Zorg dat je skype goed leert kennen. Facetime en Zoom worden tegenwoordig ook veel gebruikt voor videogesprekken. Oefen een paar gesprekken met vrienden en of vriendinnen. Let daarbij op beeld en geluidskwaliteit, maar ook bijvoorbeeld op de achtergrond. Je komt zelfverzekerder over en grote kans dat het gesprek soepel verloopt.

Bekijk de mogelijkheden en wat jouw toegevoegde waarde zou kunnen zijn

Natuurlijk zijn er veel organisaties die hun vacatures hebben stopgezet of zelfs failliet zijn gegaan. Vooral transport, industrie, horeca en zorg ondervinden de gevolgen van het coronavirus Maar er zijn ook sectoren die juist groeien in deze tijd.

De coronacrisis zorgt voor lange rijen bij supermarkten en bouwmarkten. Videostreamers en chatdiensten kunnen het aantal thuiswerkers amper aan, terwijl webwinkels handen tekortkomen. Bekijk dus welke bedrijfstakken en organisaties mensen zoeken in deze tijd en bedenk wat jouw toegevoegde waarde is.

Zit niet stil

In de cruciale sectoren/beroepen bestaan op dit moment grote tekorten. Een uitgelezen kans om aan de slag te komen in deze sectoren. Overigens kan het ook handig zijn om je aan te melden als vrijwilliger. Een dergelijk uitstapje staat straks goed op je cv.

Werk aan je cv en zorg dat deze aangepast wordt op de functie

Gebruik deze tijd om aan je cv te werken. Er zijn een paar hele goede redenen waarom je je cv moet aanpassen aan de functie waar je op solliciteert. Achter iedere openstaande vacature schuilt een probleem dat de organisatie wil oplossen en JIJ bent de mogelijke oplossing. Dit moet volledig duidelijk worden in je cv. Zorg er dus voor dat je jouw cv volledig toeschrijft naar de vacature.

LinkedIn

LinkedIn is de nummer 1 site waar recruiters op zoeken. Zorg dus dat je daar gevonden wordt. Hoe doe je dat?

  • Begin met het updaten van je LinkedIn profiel.

  • Heb je een professionele foto?

  • Is je headline helemaal up to date?

  • Heb je een kickass samenvatting?

  • Staan al je werkervaringen, opleidingen, trainingen, cursussen en vaardigheden op je profiel vermeld?

  • Zorg dat je alle LinkedIn geheimen kent zodat je de kans op een nieuwe baan maximaliseert.

  • En zorg dat je profiel openbaar is gemaakt.

Als je niet wilt dat iedereen weet dat je op zoek bent naar een nieuwe baan, dan biedt LinkedIn de mogelijk om dit enkel aan recruiters kenbaar te maken.

Tips?

Heeft u nog goede tips die wij aan dit lijstje kunnen toevoegen? Laat ons dit weten via deze link.