Partner

29 juni 2022

Transport & Logistiek

OPLEIDEN, OOK DAT DOET VAN HAPPEN ZELF

Een doorsnee containerbedrijf kun je Van Happen niet noemen. Rijden op de vrachtwagen is hier veel gevarieerder dan met een trekker/trailercombinatie. Zelfs de te rijden routes vertonen veel meer afwisseling en de handelingen zijn complexer. Bij dit bedrijf wil men zijn chauffeurs dan ook grondig voorbereiden op de werkzaamheden. Een grootrijbewijs is slechts een basis. Rijden met de voertuigen van Van Happen vraagt een gedegen interne opleiding, die loopt van enkele dagen tot enkele weken. En wat uniek is in Nederland: Van Happen heeft hier een eigen Academy voor opgetuigd.

“Onze focus ligt op mensen”, vertelt Fred Kuijpers, Manager Van Happen Academy. “Wij zoeken mensen met liefde voor materieel en techniek, maar ook mensen die bereid zijn zich te laten opleiden tot vrachtwagenchauffeur: het C-rijbewijs of grootrijbewijs. Want het werk lijkt misschien simpel, maar dat is het zeker niet. En vrachtwagenchauffeurs zijn ook niet allemaal mannen met tattoos die gehaktballen eten. De werkelijkheid vertoont veel meer variatie.”

“Bij Van Happen loop je zware theorie-examens door. Als chauffeur moet je iets van motortechniek weten, van rit- en routeplanning, je moet trefzeker kunnen manoeuvreren – en dit alles met een glimlach, want je hebt met klanten te maken. Wij brengen ze intern de kneepjes van het vak bij en elke aspirant- chauffeur krijgt een persoonlijke mentor toegewezen. Een ervaren collega die dient als praktijkcoach en aanspreekpunt. Dat maakt het speciaal. Eenmaal opgeleid, beschikken onze chauffeurs over brede kwalificaties, zowel theoretisch als praktisch.”

Warm bad
“Wat betreft de theorie-examens, drie in totaal: de stof is niet makkelijk en we stellen hoge eisen aan beginnende chauffeurs. Ze zijn hier zeker een maand mee bezig in de vorm van klassikaal onderwijs in combinatie met e-learning, zodat ze ook in hun eigen tijd kunnen leren. Daarna volgt het praktijkgedeelte, met eveneens drie examens. Onze instructeurs komen uit de praktijk en zijn door de wol geverfd. Van wachttijden bij het CBR hebben we trouwens geen last, want we kopen zelf de examens in.”

“Na zes weken gaat de chauffeur op pad, dagelijks begeleid door een mentor die hem intensief coacht vanaf het moment van aanmelden ’s ochtends tot einde werkdag. Een aankomende chauffeur heeft individuele aandacht nodig en moet vertrouwen opbouwen. De mentor begeleidt hem bij het navigeren, het manoeuvreren op locatie, het bedienen van de boordcomputer, het optreden bij klanten. Hij koppelt terug, evalueert en maakt een inschatting wanneer de kandidaat zelfstandig op pad kan. Dat vraagt behalve technische skills ook inzicht in mensen. Van Happen Containers is natuurlijk bovenal een familiebedrijf, dus proberen we nieuwe medewerkers vooral ook gevoelsmatig onderdeel te maken van de organisatie. Een organisatie die voelt als een warm bad.”

Brabantse gezelligheid
“Vergeleken met andere bedrijven in de branche heeft Van Happen veel meer variatie in werkzaamheden. Eentonig
wordt het nooit. En mocht iemand na verloop van tijd aan iets anders toe zijn, dan zijn er doorgroeimogelijkheden te over. Je kunt je bijvoorbeeld bekwamen in het rijden met een Semi-Conwagen, voor het leegmaken van semi-ondergrondse containers met een kraan. Je kunt je CE-rijbewijs halen, of op een kraanwagen gaan rijden – werk dat meer vaardigheden, inzicht en ervaring vergt en waarvoor je een speciaal hijsbewijs nodig hebt. Daarnaast hebben wij eigen werkplaatsen voor de opbouw van vrachtwagens en voor het repareren en opbouwen van containers. We zijn een heel veelzijdig bedrijf waar je altijd wel een functie van jouw voorkeur kunt vinden. En het bijzondere is: voor elk van die functies kunnen we iedereen intern opleiden, van begin tot einde.”

“Ik zeg wel einde, maar uitgeleerd ben je nooit. Er zijn altijd mogelijkheden om je te blijven ontwikkelen. Zo volgt iedere chauffeur bij ons de cursus Zuinig rijden, om te leren rijden met zo weinig mogelijk uitstoot. Dat is voor iedereen nuttig, beginner of gevorderde. Andere cursussen gaan bijvoorbeeld over veilig werken of over afval als product. Blijven leren en jezelf steeds waardevoller maken, dat willen we onze medewerkers graag meegeven. Dat, met een bak Brabantse gezelligheid.”