21 februari 2022

Leisure & Cultuur

Opening natuureducatiecentrum 't Bundertje

Nieuw Natuureducatiecentrum ’t Bundertje feestelijk geopend

De nieuwbouw van Natuureducatiecentrum ’t Bundertje is vandaag officieel geopend. Wethouder Coby van der Pas onthulde, samen met kinderburgemeester Elin, een levend schilderij om dit te vieren. Onder het genot van een bietenbrownie uit eigen keuken, kregen de genodigden een rondleiding door het nieuwe gebouw en de tuin eromheen. Kinderburgemeester Elin verzorgde een quiz voor een aantal buurtkinderen en wijkraad De Bunders onthulde een bankje dat zij geschonken hebben aan de natuurtuin.

Een natuureducatie- en ontmoetingsplek voor iedereen

Het nieuwe gebouw is, in samenspraak met IVN Veghel, wijkraad De Bunders, wijkraad ’t Ven en aanwonenden, ontworpen. Deze ontmoetingsplek voor de omgeving is toegankelijk voor iedereen. Op het terrein zijn educatieve speel- en spelelementen, onder andere een waterpeilbuis. Er worden natuuractiviteiten georganiseerd en er worden lessen verzorgd voor o.a. basisscholen, praktijkonderwijs en VMBO. Dit alles wordt mede mogelijk gemaakt door een grote groep vrijwilligers, die zich hier enthousiast voor inzet.

Samenwerking met praktijkonderwijs

Vanuit het onderwijs is meegewerkt aan het nieuwe natuureducatiecentrum. Leerlingen van ROC de Leijgraaf (Bouw & Hout) hebben een wandkast en mobiele bar voor het opslaan van o.a. educatieve materialen ontworpen, die ze vervolgens zelf hebben gemaakt. En Bouwmensen zorgde, samen met studenten, voor het maken en plaatsen. van de staldeuren voor in de dierenverblijven.

Energiezuinig en groen

Het nieuwe gebouw is duurzaam. Er is gewerkt met natuurlijke materialen. De dakbedekking bestaat voor 75% uit mos/sedum en er liggen zonnepanelen op het dak. Binnen wordt energiezuinige ledverlichting geplaatst. De buitenverlichting is aangebracht met een lager lichtniveau, zodat de nachtvlinders hier geen last van hebben.