28 juli 2022

Leisure & Cultuur

Op ontdekkingsreis door Moerdijk

De zomervakantie is gestart met ook nog mooi weer! In Moerdijk kun je volop leuke activiteiten ondernemen. Ga erop uit en haal een frisse neus in de buitenlucht.

Weet je bijvoorbeeld dat we in onze gemeente een mooi natuurgebied hebben? De Appelzak in dorp Moerdijk. Je kan daar heerlijk wandelen en op het strand zandkastelen bouwen. Heb je ook al een bezoek gebracht aan de Keenesluis? Neem plaats voor een picknick en geniet van dit mooie gebied.  

En dat is nog niet alles…een paar toffe plekjes op een rij in Moerdijk:

  • Beklim de uitkijktoren en kijk uit over het Hollands Diep vanuit de Volkeraksluizen bij Willemstad.   Ontdek jij hoe de schepen omhoog en omlaag bewegen? 

  • Heb jij al eens gevaren over een echte kreek? Grijp deze unieke kans! Verken de kreek ’t Breede Gat vanaf het water en rust uit met een heerlijke picknick aan de kant. Meer info: www.deprullenkast.nl.

  • Houd je van geschiedenis? Maak een stadswandeling door de vestingsteden in Willemstad en Klundert. Wandel door één van die sfeervolle historische straatjes en langs de prachtige vestingwallen. In Willemstad maak je je wandeling compleet met een puzzeltocht. In Klundert volg je de voetstappen en kruier je over de mooie vestingwallen met het mooie stadhuis en de Stenen Poppen die in ere zijn hersteld en weer stralen.  

  • Wist je dat Vincent van Gogh in onze gemeente op de kostschool heeft gezeten. Zijn oude kostschool in de Stationsstraat in Zevenbergen is nog steeds te bekijken. Breng dan ook gelijk een bezoekje aan een mooie centrum in Zevenbergen.

  • Laat je inspireren! En breng de komende periode ook een bezoekje aan bijvoorbeeld het prachtige Bezoekerscentrum in het Mauritshuis in Willemstad met onder andere de interactieve Canonkamer van Fort producties en Fort Sabina in Heijningen. Zo zijn er op het fort veel leuke activiteiten voor jong en oud, wat dacht je van bijvoorbeeld een NatuurLab voor kids, de roofvogelshow, het vernieuwde poortgebouw met een multimediale ruimte van Fort producties en een natuurlaboratorium? Voor meer info: www.fortsabina.nl.

  • Wist je dat tijdens de zomerperiode van woensdag tot en met zondag tussen het Mauritshuis en Fort Sabina een gratis shuttebus rijdt? Reis vooral mee met deze bus en laat je verrassen.

  • Ken je het ’50-dingen-boekje’? Hiermee willen we kinderen en (groot-)ouders uitdagen om samen meer naar buiten te gaan. In dit boekje vind je een bucketlist met 50-natuuractiviteiten volledig afgestemd op de buitenactiviteiten ‘om de hoek’, inclusief een omgevingskaart, die je kunt beleven in gemeente Moerdijk, zoals bijvoorbeeld: vogels spotten, fruit uit de boom plukken, de Wachter beklimmen, een fort beleven, een hut bouwen. De boekjes worden jaarlijks uitgedeeld aan de leerlingen van groep 3 op alle basisscholen. Meer info: https://krachtigbuiten.nl/projecten/50-dingenboekje/

Fietsen is leuk
De komende periode zijn er mooie evenementen in de gemeente Moerdijk rondom het fietsen. Op 6 en 7 augustus is het Wielerweekend Moerdijk en op 21 augustus komt de Vuelta door Moerdijk. Maar ook is Moerdijk een aantrekkelijke gemeente om zelf recreatief op de fiets te gaan ontdekken. Fietsen voor m’n eten is een informatiebron voor fietsers die hun dagelijkse eten bij elkaar willen sprokkelen bij stalletjes langs de weg, boerderijen, kwekerijen en kleine winkeliers. Er zijn drie prachtige polderroutes met streekwinkels. Spring op je fiets en haal heerlijke ingrediënten voor de lunch of diner!

Voor meer informatie www.fietsenvoormijneten.nl/regio/west-brabant. Er is ook een actieve Facebookgroep waar tips en fietsverhalen worden gedeeld.

Hou je meer van geschiedenis? Dan zijn de bevrijdingsroutes iets voor jou! Zij nemen jou mee en vormen een herinnering aan de bevrijding van Noordwest-Brabant in november 1944. Dat gebied komt grotendeels overeen met de huidige gemeente Moerdijk.

En dat zijn nog maar een paar voorbeelden van alles in Moerdijk dat mooi, gezellig, tof, sportief en (ont)spannend is om te beleven en te ondernemen. Kijk voor meer inspiratie op www.visitmoerdijk.nl. Haal je wandel- of fietsroute op bij een van onze informatiepunten, streekwinkels of horecagelegenheden. Je kan de routes ook downloaden op de downloadpagina van Visit Moerdijk. Geniet samen of met je gezin van deze openluchtactiviteiten!