21 december 2022

Food (agri)

OOSTERSE GASTVRIJHEID, BRABANTSE GEMOEDELIJKHEID, ULTIEME AZIATISCHE SMAAKBELEVING

Bij binnenkomst is het eerste wat we doen naar de grote raampartij lopen. Het uitzicht op het veld van het Philips Stadion is en blijft indrukwekkend. Zelfs als het stadion leeg is. We kunnen ons er alles bij voorstellen hoe een bezoek aan Aziatisch fusionrestaurant Ikigai is op een wedstrijddag van PSV of bijvoorbeeld de zachte G-concerten van Guus Meeuwis. Ja, dit is mooi. Als we ons omdraaien, kijken we in de lachende gezichten van gastheer Simon de Wit en zijn vrouw Angelique. “Welkom bij Ikigai, zeg nou zelf ‘Eindhovenser’ dan dit ga je het toch niet krijgen?”

“Het is en blijft een unieke locatie. Dat vonden wij ook toen PSV ons vroeg of we interesse hadden om een onderscheidend horecaconcept neer te zetten”, vervolgt Simon. “En ik moet je zeggen, hoewel corona in eerste instantie behoorlijk roet in het eten heeft gegooid, hebben we geen moment spijt gehad dat we ‘ja’ hebben gezegd op het verzoek om hier ons specialiteitenrestaurant te openen. Dit is een unieke plek, met een unieke beleving. We zitten op een van de mooiste plekken van Eindhoven, in het hartje van de stad. Ook voor gasten die eigenlijk niets met voetbal hebben, is dit een ervaring. Ook zij genieten van onze Oosterse gastvrijheid, Brabantse gemoedelijkheid, maar bovenal de ultieme culinaire smaakbeleving die de Aziatische keuken te bieden heeft.”

Verwachtingen overtreffen door passie te delen
Ikigai, het is een Japans woord dat zich in het Nederlands het best laat omschrijven als ‘dat waar je passie ligt, datgene doen waar je zelf heel veel vreugde uit haalt. Maar ook vreugde die je kunt en wilt delen met de mensen om je heen.’ Angelique: “En dat is wat we willen doen. We willen onze passie voor de Aziatische keuken en onze liefde voor het vak delen met onze gasten. Dat geldt voor mij als gastvrouw, maar ook voor onze medewerkers in het restaurant en voor de keukenbrigade onder leiding van onze chefkok Ming. Allemaal hebben we elke dag maar één doel en dat is de verwachtingen van onze gasten overtreffen.”

Gevoel voor smaak en beleving
Om deze verwachtingen elke keer weer te kunnen overtreffen, is er gekozen voor een wisselende kaart met een grote diversiteit aan smaken. Simon: “We hebben bewust gekozen voor Sushi & fusion-cooking. Dat betekent dat we een grote diversiteit aan smaken kunnen presenteren. Natuurlijk hebben we een aantal populaire gerechten vast op de kaart en is de basis van de kaart gebaseerd op de Aziatische keuken. Maar dan wel met wereldse invloeden. We zitten immers niet voor niets in de Brainport-regio. Onze koks zijn creatief en onze chef heeft een ultiem gevoel voor smaak en beleving, waardoor hij gerechten echt naar een nieuw en hoger niveau tilt.”

Meer dan een restaurant
Tijdens thuiswedstrijden van PSV en concerten combineren de vaste businessgasten hun bezoek met een avond culinair genieten. Maar buiten de wedstrijden om behoort bijvoorbeeld ook een businessborrel, netwerkwerkbijeenkomst, walking dinner of feestje tot de mogelijkheden. Angelique: “We zijn inderdaad meer dan een restaurant, zo cateren we ook op locatie al dan niet in combinatie met restaurant Oriental Greenhouse, waar ik samen met mijn zusjes Anita, Dian & Amy ook de scepter zwaai, een hecht familiebedrijf dus. Maar we hebben bijvoorbeeld ook een eigen bezorgservice ( bestellen.ikigai-eindhoven.nl ) met een uitgebreide kaart. Zo bieden we een breed publiek een spreekwoordelijk kijkje in onze keuken. Maar welke keuze onze gasten ook maken, de grote gemeenschappelijke deler is en blijft dat we altijd kiezen voor kwaliteit en beleving. Als die combinatie goed in balans is en we daar onze persoonlijke aandacht aan toe kunnen voegen dan ben ik er van overtuigd dat we heel veel gasten mogen blijven begroeten. En daar doe je het per slot van rekening toch voor?