Partner

25 januari 2024

Ontdek het nieuwe bourgondisch in Brabant

In Brabant draait het niet louter om haute cuisine of Michelin sterren, wel om de authentieke charme van de lokale keuken, in combinatie met foodinnovatie, de typische Brabantse gastvrijheid en duurzaamheid. We omarmen gezonde lokale producten en we laten bezoekers en inwoners zien hoe ook zij hun steentje kunnen bijdragen aan een betere culinaire beleving. Nu én in de toekomst. Zo geniet je van een plantbased foodexperience, een gastronomisch sterrendiner of tal van lokale creaties in één van de vele gezellige restaurants die onze provincie rijk is. Ga mee op culinaire reis en proef, beleef en ontdek wat Brabant te bieden heeft.

In Brabant houden we van gezellig tafelen en culinair genot; lekker eten zit nu eenmaal in ons DNA. Aan deze bourgondische levensstijl geven we graag een nieuwe invulling. We nemen afscheid van de culinaire clichés en zetten de regio in de schijnwerpers als broedplaats voor gastvrijheid, smaak en nieuwe ideeën. Hiervoor leggen we de focus op het lokale culinaire talent dat Brabant rijk is en combineren dit met eeuwenoude ambacht, toekomstgerichte creativiteit en de Brabantse gastvrijheid. De combinatie van deze ingrediënten prikkelt de zintuigen en laat jou proeven van het nieuwe bourgondisch in Brabant.

Pure ambacht van Brabantse bodem
Met oogstmethoden die de aarde omarmen in plaats van uitputten zijn de Brabantse boeren koplopers in duurzaamheid. Om de streekproducten en specialiteiten van het Brabantse land zelf te proeven, ben je bij heel wat locals aan het juiste adres voor een smakelijke ontdekking. Zo kun je bij Wijndomein Sint Catharinadal in Oosterhout genieten van hoogwaardige

Nederlandse wijnen die door nonnen zijn geproduceerd. In De Blauwe Camer, het bijhorende restaurant, ben je aan het juiste adres voor een gastronomisch diner met zicht op de wijnranken. Op De Santspuy boerderij in Etten-Leur proef je de heerlijkste asperges én wijn van eigen bodem. Steeds meer chefs koken met producten uit de streek, zoals restaurant De Hofkaemer in Bergeijk. De menukaart bestaat voor zo’n 80% uit streekproducten die omgetoverd worden in heerlijke gerechten met een eigentijdse twist. Ook Landgoed Wellenseind in Dunsedijk, ten zuiden van Tilburg, staat voor puur, vers en lokaal.

Verrassend en vernieuwende Brabantse chefs
Naast deze rijke culinaire erfenis staat Brabant ook bekend om zijn food innovation. Zo koken steeds meer Brabantse chefs volgens de principes van Dutch Cuisine, met veel aandacht voor plantaardige eiwitten, gezonde, seizoensgebonden producten en met oog voor de natuur. Op die manier kan je nu culinair genieten, zonder de toekomst uit het oog te verliezen. Over de toekomst gesproken: in Evoluon in Eindhoven loopt momenteel

een tentoonstelling over ‘Spacefarming’, waar je alles te weten komt over de mogelijkheid tot het telen van voedsel in de ruimte. Daarnaast kun je in Brabant in heel wat restaurants genieten van lekker eten op plantaardige basis. Bij Fret bijvoorbeeld in Den Bosch kun je terecht voor een uitgebreid ontbijt, smaakvol diner of een gezellige borrelplank op plantaardige basis. Ook bij Bij Albrecht in Eindhoven draait alles om de ultieme plantbased foodexperience met onverwachte ingrediënten. En bij Bochica in Reusel koken ze met ingrediënten uit eigen moestuin. De liefde van de chefs voor 100% duurzame en smaakvolle producten proef en zie je in elk gerecht.

Rijke foodcommunity
Naast chefs die ware kunstenaars zijn in het creëren van smaaksensaties, staat Brabant ook bekend om haar bruisende foodcommunity. Daarin smelten culturen, achtergronden, smaken en geuren samen tot een gastronomische ervaring. Die kun je zelf beleven langs een van de foodroutes die je meenemen op een culinaire ontdekkingstocht langs smaakzones of plaatsen waar alle aspecten van het nieuwe bourgondisch samenkomen. Denk aan een brouwerij of een stadsmoestuin.

Brabantse streekproducenten bieden vaak een kijkje achter de schermen. Bij Vaderland bijvoorbeeld, een gastronomische kringloopboerderij in Nederwetten, of bij bioboerderij ’t Schop in Hilvarenbeek en bij De Walnoothoeve in Hoeven. Ook op foodevents, zoals Bourgondisch Den Bosch, krijgen bezoekers de kans om de Brabantse producenten zelf te ontmoeten. Dit culinair spektakel, aan de voet van de Sint Janskathedraal, vindt van 12 tot en met 15 september 2024 plaats en staat garant voor een dag vol smaaksensaties, gezelligheid en ontspanning.