19 april 2022

Leisure & Cultuur

Ons dorp: Brabantse dorpsfilms op de kaart

BrabantinBeelden verzamelt Brabantse dorpsfilms uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw, vastgelegd bij de landelijke Filmactie van zakenman Johan Adolfs. Al deze films - op dit moment zijn het er al ruim 50 - zijn nu voor iedereen online te bekijken op Brabantse dorpsfilms op de kaart. En het mooie is: we ontdekken steeds weer nieuwe dorpsfilms, dus dat aantal blijft groeien. 

“Verloren gewaande 8mm-filmrollen, een VHS die niet meer afgespeeld kan worden en dvd's die al jaren in een doos op zolder liggen. Dankzij onze oproep van februari - waarbij we op zoek waren naar deze Adolfsfilms - hebben we al veel van deze vergeten dorpsfilms teruggevonden”, vertelt Mathilde Min, beeldredacteur bij BrabantinBeelden. Je ziet niet alleen hoe jouw dorp en dorpsgenoten er zo’n 65 jaar geleden uitzagen, maar ook hoe het leven was in omliggende plaatsen en zelfs in heel Brabant.

Ga voor al die Brabantse dorpsfilms naar www.brabantinbeelden.nl/dorpsfilms.

Adolfsfilms
Ruim 1.500 Nederlandse dorpen zijn tussen 1948 en 1970 door zakenman Johan Adolfs op film vastgelegd. Ook in Brabant filmde zijn ‘Landelijke Filmactie’ honderden plaatsen. Beeldredacteur Kaya van Dun: “En passant registreerde hij hiermee een wereld die er niet meer is. Een melkboer die verse melk aan huis brengt, fietsende en spelende kinderen in een rustige straat. Een man die het gazon harkt terwijl zijn vrouw de ramen lapt…” De muziekvereniging, sportclub, bond van plattelandsvrouwen - of een andere lokale partij - betaalde de film en vrijwel iedere dorpsgenoot komt wel even in beeld. De film werd in de zomer opgenomen en als de film in de winter af was, kocht iedereen een kaartje om naar zichzelf en de buren te komen kijken tijdens een filmavondje. Hilariteit alom en succes verzekerd.

Zoektocht gaat door
Brabantse dorpsfilms op de kaart is nog niet compleet. Vinden we een nieuwe dorpsfilm, dan voegen we deze toe aan de lijst. De originele 8mm-filmrollen, maar ook kopietjes op VHS of dvd, zwerven soms nog rond. We hebben al veel dorpsfilms teruggevonden, maar weten ook dat er nog veel meer gemaakt zijn. Alle films die we terugvinden, zetten we bij elkaar. Iedereen kan ze zo gemakkelijk terugzien, want alle gevonden films zijn online te bekijken. Veel kijkplezier! 

Help mee!
Ben je zelf nog in het bezit van zo'n film of ken je iemand die er nog een heeft, zoals de heemkundekring of harmonievereniging? Neem dan alsjeblieft contact met ons op, zodat we ook de film van jouw dorp op de kaart kunnen zetten en veilig stellen voor de toekomst. Je kunt mailen of bellen met Mathilde Min en Kaya van Dun van BrabantinBeelden, telefoon 073 681 85 00, e-mail: info@brabantinbeelden.nl