16 juli 2021

Onderzoek naar gebiedsontwikkeling Museumkwartier van start

In opdracht van de gemeente Tilburg organiseerde House of Leisure van Midpoint Brabant op 13 juli een kick-off sessie voor het onderzoek naar de gebiedsontwikkeling van het Museumkwartier. 25 experts uit diverse disciplines bogen zich over de vraag: “Hoe kunnen we het Museumkwartier verder versterken als zone voor creatief ondernemerschap én als bruisend stadsdeel waar je fijn kunt wonen en werken in een bijzondere cultuurhistorische omgeving.”

Aantrekkelijke routes en ruimten
Bij de kick-off sessie is ook gekeken naar hoe je de verbindingen van beide musea met de binnenstad en met name de Spoorzone kunt verbeteren en verfraaien. Fijne voetgangersgebieden en routes stimuleren wandelen en maken de stad aantrekkelijker. Voor een prettige en gezonde leefomgeving moet de publieke ruimte langs routes goed ingericht zijn. Door de straten, het groen, de verlichting en de gebouwen goed op elkaar aan te sluiten, wordt het karakter van het gebied versterkt. Het Museumkwartier moet een gebied worden met een goede balans tussen diverse functies: van kwalitatieve detailhandel, horeca en verblijf, tot werkplaatsen voor makers en woonruimte. Ook zijn nieuwe ontwikkelingen welkom, wel altijd met oog voor goede bouwkundige kwaliteit en inpassing in de cultuurhistorische context. Extra aandacht is er voor de bereikbaarheid van het gebied en de mogelijkheden van nieuwe mobiliteitsconcepten.

Joost Melis van House of Leisure over de kick-off sessie: “We starten dit soort trajecten altijd met experts uit verschillende disciplines. Zo bundelen we denkkracht vanuit meerdere perspectieven en kunnen we de projectonderzoeken gericht aanvliegen”.

Samen met bewoners, bezoekers, bedrijven en partners werkt de gemeente Tilburg de komende maanden verder uit welke kansen er zijn om de economie, dynamiek en aantrekkelijkheid van het Museumkwartier te versterken.