25 november 2021

Nieuws

Ondernemers investeren minder door hoge belastingschulden

Door enorme belastingschulden als gevolg van corona investeren bedrijven de komende jaren aanzienlijk minder. Om ondernemers de pandemie door te helpen mochten ze namelijk tot afgelopen oktober belastinguitstel aanvragen. Deze schuld moet in de komende vijf jaar worden afbetaald. Het kabinet heeft hiertoe besloten om de Nederlandse economie te laten herstellen nu deze weer grotendeels op volle toeren draait.

Bron: De Volkskrant / Nu.nl 8 november 2021

Een hoge belastingschuld betekent minder geld voor investeringen of uitbreidingen. Dit blijkt uit maandag gepubliceerde nieuwe berekeningen van ABN Amro, op basis van CBS-cijfers, en valt te lezen op de Volkskrant en NU.nl. Met name in de horeca en de retailsector, zoals kledingwinkels, kampen veel bedrijven met een betalingsachterstand. Zo rekent de bank voor dat bijna de helft van de restaurants elke maand 20 procent van de bedrijfswinst kwijt is om op tijd af te betalen. En alle cafés met vijftig of meer werknemers hebben uitstel van betaling aangevraagd, volgens ABN Amro.


Belastingdruk gaat oplopen

De bank constateert dat de belastingdruk bij andere sectoren ook sterk zal oplopen. Zo verwacht ABN Amro dat drukkerijen dadelijk te maken krijgen met een gemiddelde belastingafdracht van 36 procent van de winst per maand. Voor vervoerders zoals taxibedrijven, touringcaroperators en het openbaar vervoer als geheel zou dat uitkomen op 54 procent.

Lees ook: Belastingdienst niet meer eerste schuldeiser bij schuldsanering door corona

Afgelopen maart hadden bedrijven gezamenlijk 16 miljard euro belastingschuld, bleek uit een eerdere studie van de bank, dit is in augustus opgelopen tot ruim 18 miljard. Volgens recentere cijfers van het demissionaire kabinet is het uiteindelijke uitstelbedrag bijna 20 miljard euro. Het demissionaire kabinet verwacht dat er 1,5 miljard euro niet zal worden afbetaald, schreef staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) vorige week aan de Tweede Kamer.


Voor gezonde bedrijven die toch in problemen komen, komt er misschien een regeling

Volgens Vijlbrief is het niet eerlijk om schulden generiek kwijt te schelden. Zo spraken sommige bedrijven tijdens de coronacrisis hun reserves aan om belastingen wel te betalen, terwijl andere voor de zekerheid uitstel aanvroegen maar dit achteraf niet nodig bleken te hebben. Voor gezonde bedrijven die toch in moeilijkheden komen wil de staatssecretaris kijken naar specifieke regelingen.

Dat bedrijven in de laatste maanden uitstel aan de belastingdienst zijn blijven aanvragen, komt volgens ABN Amro doordat een deel nog altijd een lagere omzet draait dan voor de pandemie. Bovendien denkt de bank dat sommige ondernemers voor de zekerheid betalingsuitstel hebben aangevraagd, om extra geld achter de hand te hebben.

Volgens staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief is het niet eerlijk om schulden generiek kwijt te schelden.


Uitstel ook aangevraagd vanwege Brexit en stikstofcrisis

Ook vroeg een deel mogelijk uitstel aan vanwege problemen die niet het gevolg zijn van lockdownmaatregelen, zoals de brexit en de stikstofcrisis. De regeling was immers voor iedereen toegankelijk.

In totaal is er tijdens de coronacrisis 42 miljard euro aan belastinguitstel aangevraagd door 376 duizend ondernemers, aldus staatssecretaris Vijlbrief. 17 miljard euro hiervan is inmiddels afgelost en ruim 5 miljard euro is in mindering gebracht, bijvoorbeeld omdat de belastingaanslag te hoog was vastgesteld.


Doorgaan steun en uitstel hinderen herstel economie

Net als andere generieke steunmaatregelen, zoals loonsubsidie (NOW) en tegemoetkoming voor vaste lasten (TVL), is de uitstelregeling voor belastingbetaling vervallen. Doorgaan met steun verlenen zou het economisch herstel in de weg zitten, vreest het demissionaire kabinet, mede omdat bedrijven die eigenlijk niet levensvatbaar zijn erdoor overeind worden gehouden.