Partner

4 juni 2021

Food (agri)

NutriControl : laboratorium dat onderzoek doet naar voedingswaarde en voedselveiligheid

In de rubriek bedrijf/ondernemer in beeld, bevraagt Brabant in Business verschillende ondernemers en bestuurders. Deze week een exclusief interview met NutriControl.


1.  Wie zijn jullie en wat doen jullie?

NutriControl is een modern ISO17025 geaccrediteerd laboratorium dat onderzoek doet naar voedingswaarde en voedselveiligheid voor de food-, feed- en zuivelsector. Zo analyseren wij bijvoorbeeld hoeveel vet, of eiwitten er in een product zitten maar ook of dit product geen contaminanten of pathogenen bevat zoals bijvoorbeeld dioxines en salmonella.


2.  Hoe is NutriControl ontstaan?

In 1974 werd er aan Dr. Gerrit van den Bosch gevraagd vanuit Cehave een centraal laboratorium op te zetten met activiteiten van Rendac en Encebe vleeswaren. Zo ontstond het Coöperatief Centraal Laboratorium. De afkorting CCL hebben wij nog lang als toevoeging in de naam meegedragen en pas in 2012 achter ons gelaten. 


3.  Wat maakt NutriControl zo uniek?

Wij hebben veel kennis en ervaring in huis over verschillende analyses en sectoren. Wij zijn als het ware een one-stop-shop laboratorium. Ook hebben wij een volledige NIR-service in huis. Hiermee kunnen producenten op locatie hun NIR-apparatuur linken met de NIR-Cloud van NutriControl. Zo kunnen de klanten met behulp van hun NIR-instrument binnen enkele seconden veel producteigenschappen meten zoals eiwit, vet, en vocht.


4.  Hoe zien jullie 2021 voor je?

We hopen natuurlijk dat we in de loop van het jaar weer “echt” contact kunnen maken met onze klanten. We kijken ook uit naar het moment dat wij onze klanten en groepen studenten kunnen rondleiden op ons laboratorium. Mensen enthousiast maken voor het analisten vak is iets waar wij erg veel energie uit halen. 


5.  Hoe hebben jullie ingespeeld op de corona pandemie?

Samen met 7 andere commerciële laboratoria en een IT-partner (allen lid van Fenelab, de branche vereniging voor Nederlandse laboratoria), hebben wij onze krachten gebundeld en het ‘Fenelab Consortium COVID-19’ opgericht. De bekende PCR-test is een analyse die wij al jarenlang uitvoeren om bijvoorbeeld salmonella te detecteren in food, feed en zuivel. Op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport voert het consortium nu ook grootschalig onder accreditatie COVID-19 PCR-testen uit. De monsters worden centraal verzameld en voorbewerkt op de CEL (Centrale Extractie Locatie), waarna ze worden verspreid over de 8 deelnemende laboratoria, waaronder dus ook NutriControl in Veghel. Met het gehele bedrijf zijn wij erg trots dat wij kunnen bijdragen aan de strijd tegen COVID-19.


6.  Wat zijn jullie grootste successen tot nu toe?

Wij hebben een aantal analyses ontwikkeld waar we erg trots op zijn, zoals bijvoorbeeld glyceroltriheptanoaat (GTH). Een marker voor dierlijke bijproducten, waardoor makkelijk onderscheid gemaakt kan worden  tussen het categorie 1 en 2 materiaal en het categorie 3 materiaal. Maar ook de karakterisering van eiwitten, zoals bijvoorbeeld lactoferrine. Daarnaast beschouwen wij de snelheid waarmee wij mycotoxines kunnen analyseren als een groot succes. 


7.  Waar hopen jullie over 5 jaar te staan?

Over vijf jaar hopen wij nog steeds verschillende sectoren te kunnen ondersteunen met snelle en betrouwbare analyseresultaten. We hopen vooral de markt van de alternatieve eiwitten meer te bedienen. Dit zijn bijvoorbeeld algen maar ook insecten. Een bron van goede en gezonde eiwitten waar wij veel groei in verwachten!