Ga terug

8 april 2020

Leisure & Cultuur

Notaris Miranda van den Broek: “De glans van het leven is er nu wel even af!

“Ik ben van nature altijd zeer oplossingsgericht, maar we moeten soms flink improviseren tijdens deze coronacrisis.” Miranda van den Broek is notaris bij Visser Van Den Broek Netwerk Notarissen. Dat het een rare tijd is, beaamt Miranda: “Een cliënt die bij ons op het parkeerterrein een akte kwam tekenen, terwijl ik binnen achter het glas toekeek… Dat is een tafereel dat ik niet snel zal vergeten.”

Toen na de persconferentie van minister-president Rutte de scholen dichtgingen en de horeca op slot ging, werd het ook voor het notariskantoor tijd om maatregelen te nemen. Miranda: “Collega’s kwamen gelukkig meteen met praktische oplossingen, zoals een andere indeling van de spreekkamers, (helaas) stoppen met het aanbieden van koffie en werken met volmachten.”

Hoe werken deze maatregelen in de praktijk?

“Wisselend. Soms merken we dat de verkoper van een pand liever niet werkt met een volmacht. En we begrijpen dat de verkoop van een huis waar je lang hebt gewoond emotioneel kan zijn. Het kan dan helpen om samen met de koper aan tafel gezamenlijk de handtekening te zetten om die periode goed af te sluiten. Alleen kan dat nu niet meer, aangezien we maximaal drie mensen aan tafel toelaten, met een afstand van twee meter.

We staan middenin de maatschappij en ik hou van mijn vak. Ik moet er niet aan denken dat ik door corona uitval.
Miranda van den Broek, notaris bij Visser Van Den Broek Netwerk Notarissen

Anderzijds zoek ik altijd naar oplossingen. Zo hadden we een koper van een pand in het buitenland. Het is verplicht dat de notaris lijfelijk ziet dat er wordt getekend, maar de man had koorts en mocht dus niet binnen bij ons op kantoor. Daarom heeft hij bij ons op het parkeerterrein getekend, zodat ik dit lijfelijk kon controleren door het raam van ons kantoor. Maar ook een oudere dame van 80 jaar die haar testament wilde herzien, maar die niet naar buiten wilde. We hebben een videogesprek met haar gedaan. Deze heb ik onder het dossier gehangen. Maar, de handtekening moest live gezet worden. Dat hebben we bij de voordeur van mevrouw gedaan, waarbij ik op grote afstand op straat heb gewacht.”

Ik kan me voorstellen dat een videogesprek een probleem kan vormen voor de wat oudere mensen?

“Dat klopt. Soms is dat echt een probleem. We merken echter wel dat veel mensen steun krijgen van geduldige familie of een hulpvaardige verpleegkundige die hen helpt. Dat scheelt natuurlijk enorm.”

In hoeverre is het notariaat inhoudelijk veranderd?

“Het zijn onzekere tijden. We merken dat het aantal verklaringen van erfrecht sterk is gestegen, maar dat het aantal huwelijk bijvoorbeeld is teruggelopen. Wel hebben we een continue stroom aan nieuwe opdrachten uit de verschillende netwerken die ontstaan zijn uit onze bijeenkomsten voor ondernemers en beslissers in het bedrijfsleven, waarin ideeën, contacten en aanbevelingen uitgewisseld worden.”

Waar ben je zelf bang voor tijdens deze coronacrisis?

“Dat ik niet meer naar kantoor kan. Dat zou ik echt verschrikkelijk vinden. Ik heb het mooiste vak van de wereld en mijn notariskantoor is gewoon mijn kindje. Hier wil ik zijn, hier ben ik gelukkig. Ik geniet van het contact met mijn medewerkers en mijn cliënten. We staan middenin de maatschappij en ik hou van mijn vak. Ik moet er niet aan denken dat ik door corona uitval. Ons kantoor heeft ook een kandidaat-notaris, maar wanneer ook zij ziek zou worden moeten we sluiten. Een absoluut horrorscenario voor mij.”

Wat verwacht je van de toekomst?

“Dat hangt helemaal af van hoelang deze crisis nog duurt. Komt er een dip in de huizenmarkt? Hoe komen de verschillende ondernemers hier doorheen? Factoren die direct invloed hebben op ons vakgebied.”

Welke advies zou je andere ondernemers of werkgevers kunnen geven?

“We moeten accepteren dat de situatie is zoals deze is. Maar, je merkt ook dat hoe langer deze situatie voortduurt, hoe meer effect dit zal hebben op de gehele samenleving. Ik heb twee kinderen thuiszitten van 16 en 19. Het is niet leuk om te zien dat ze, ondanks hun mobieltjes, weinig sociale contacten hebben. Ze missen hun vrienden, het op stap gaan, de sportclub en zelfs school. Ook voor ons zijn alle sociale uitjes tot nul gereduceerd. De glans van het leven is er wel even af.

Maar: laten we oplossingsgericht blijven en nog even volhouden. Wat zal dat eerste glaasje wijn op een terrasje in de zon lekker zijn, ik kijk er nu al naar uit…”

Bron: https://www.coronakrant.nl/

Gerelateerd