Partner

26 januari 2024

Leisure & CultuurTraining & Opleiding

Nieuwe voorstelling De Ontsnapte Noot voor en met meer dan 10.000 leerlingen

De Ontsnapte Noot, een sprankelende nieuwe muzikale voorstelling van Philzuid, voor en mét meer dan 10.000 leerlingen.

Philzuid gaat de komende jaren op tournee langs basisscholen door heel Brabant en Limburg met een nieuwe muzikale belevenis. Maar liefst 150 uitvoeringen van De Ontsnapte Noot, voor meer dan 10.000 leerlingen van groep 1 en 2 (3) staan voor dit seizoen en de komende seizoenen op het programma.

Voorafgaand aan de uitvoeringen bereiden de leerkrachten met de leerlingen het bijbehorende lesmateriaal voor, zodat de leerlingen actief kunnen deelnemen aan de voorstelling.

De eerste uitvoeringen vinden plaats van februari t/m april 2024.

Deze boeiende voorstelling is ontwikkeld door de educatieafdeling en de meespelende musici van Philzuid onder de bezielende regie van Lise-Lott Kok. De tekst is vakkundig samengesteld door Suzan Klinkhamer, en de vormgeving is tot stand gekomen onder de creatieve hand van Steffie van Lamoen.

De Ontsnapte Noot vertelt een verhaal over harmonie en disharmonie, insluiting en uitsluiting. Het biedt een unieke kans om het thema van inclusie en buitensluiting met de jonge leerlingen te verkennen.

De klank van De Ontsnapte Noot spreekt tot de verbeelding, nodigt uit tot intens luisteren en creatieve muzikale spelletjes. Deze creativiteit begint al in het digitale lesmateriaal, waar de leerlingen spelenderwijs kennismaken met de Ontsnapte Noot. De jonge leerlingen ervaren live de muziek en zingen mee met de betoverende klanken. Ze ontdekken hoe muziek verschillende emoties kan uitbeelden en ervaren de diversiteit aan klanken.

Monique Pellens en Marleen Matser op viool, Floris Willem op altviool en Sanne de Graaf op cello, vertellen dit muzikale avontuur.

Het verhaal:
Toon is een vrolijk straatjochie dat met vioolspelen zijn centjes verdient. Als hij op de stoep voor de Muziekflat moet slapen, mag hij binnenkomen en met alle bewoners muziek maken. Samen beginnen ze aan de voorbereiding van een concert.

Wanneer Toon een prachtige tekening over de muziek maakt, ontsnapt plotseling een van de noten van het papier! Vanaf dat moment raakt de hele flat in rep en roer: de harmonie is verstoord, alle mensen maken ruzie en zonder noot is er geen concert. Toon moét de ontsnapte noot terugvinden! Maar hoe?

Toon haast zich naar het bos om de ontsnapte noot te zoeken. Daar ontmoet hij een boze beer die niet kan slapen, een slimme eekhoorn, die zijn notenvoorraad fel verdedigt en krijgt hij een woedend bijenvolkje achter zich aan.

Zal het Toon lukken om de ontsnapte noot te pakken, zodat het concert met zijn flatgenoten toch door kan gaan?

 

Voorbeeld van het digitaal lesmateriaal.

Meer informatie en het lesmateriaal: De Ontsnapte Noot - Philzuid - NL