Partner

7 juli 2021

Lifestyle

Nieuw: het Provinciespel bij Provincie Zeeland

Vanaf september 2021 kunnen schoolklassen in de Provinciale Statenzaal in Middelburg terecht voor het Provinciespel. Met dit spel laat de Provincie Zeeland Zeeuwse jongeren uit het voortgezet onderwijs en het mbo kennismaken met politiek en democratie. Het Provinciespel wordt in samenwerking met Prodemos ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’ georganiseerd.

Gedeputeerde jongerenparticipatie Harry van der Maas:

”Ik vind het erg belangrijk dat we jongeren meer kennis meegeven over wat politiek is en hoe besluiten tot stand komen. Met het Provinciespel laten we op een laagdrempelige manier jongeren ervaren dat het in een democratie draait om met elkaar keuzes te maken.”


Het Provinciespel

Tijdens het spel richten jongeren hun eigen politieke partijen op en ze beslissen democratisch wat er in Zeeland gebeurt. Meer openbaar vervoer of juist veel groen? Nieuwe bedrijventerreinen of meer jongerenhuisvesting? Net als in het echt is niet alles mogelijk. Er moeten samen compromissen gesloten worden. Na het debat stemmen de jongeren over de zaken die in de provincie moeten komen. Zo richten zij de provincie in. Dit doen zij door het plaatsen van spelitems op een Provinciespel-plattegrond. Aan het einde van het spel kunnen de deelnemers vragen stellen aan een gedeputeerde of Statenlid.


Deelnemen

Docenten kunnen het Provinciespel boeken via de website van Prodemos. Het Provinciespel is als bestemming van De Cultuurbus opgenomen op de culturele kaart. Via de website van Cultuurkwadraat is het mogelijk om gratis busvervoer naar het provinciehuis aan te vragen. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om een bezoek aan de Provincie Zeeland te combineren met het Zeeuws Museum.


Jongerennetwerk Jouw Zeeland

Jouw Zeeland is het jongerennetwerk van de Provincie Zeeland. De afgelopen jaren organiseerden zij jongerendebatten, denktankbijeenkomsten en andere activiteiten voor jongeren waarbij zij hun mening konden laten horen. Het Provinciespel wordt in samenwerking met Prodemos georganiseerd. ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. Een spelleider van ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen – in de gemeente, het waterschap, de provincie,  het land en Europa.