Ga terug
Partner

8 december 2020

Nico van Galen Last: ‘Ik wilde altijd wat terug doen voor de sport die mij zoveel heeft gebracht’.

In de rubriek ondernemer in beeld bevraagt ​​Brabant in Business verschillende ondernemers en bestuurders. Deze week een exclusief interview met Nico van Galen Last.

Nico van Galen Laatst geboren te Zeist, getogen te Muiden, Voorburg en Heerenveen. Hij is van origine sportleraar, maar heeft toch gekozen voor een commercieel beroep. Nico heeft oa Bjorn Borg uitgebouwd en in de Retail gezeten. Maar bij dit interview hebben we Nico gevraagd naar zijn grote passie en hobby. IJshockey.

Wie is Nico?

Mijn naam is Nico van Galen. Laatste en wordt volgend jaar 60. Ik ben woonachtig in Aalst Waalre.

Ik ben geboren te Zeist, heb gewoond te Muiden en Voorburg tot mijn 10e jaar. Daarna ben ik verhuisd naar Heerenveen, in 1984 verhuisd naar Helmond en sinds 1987 woonachtig in het mooie dorp Aalst.

Ik ben getrouwd met mijn jeugdliefde Ineke en heb twee kinderen Ejay en Lois.

Ik ben van origine eigenlijk sportleraar, maar had al snel in de gaten dat dit werk erg veel onregelmatigheid met zich meebracht, dat je er niet echt veel in kon verdienen en dat commerciële beroepen mij toch meer trokken.

Zo ben ik terecht gekomen in de Retail via sportzaken Profoot en Footlocker en kwam ik bij The Store terecht, in die jaren een begrip in Eindhoven. Ik werd daar rayon leider. Na de verkoop van The Store kwam ik terecht bij The Sting, waar ik country manager voor de formule The Store werd. Na een leuke jaren, maar een erg vervelend laatste jaar ben ik gaan werken bij Vilenzo om een ​​Retail bv op te zetten voor dit, in die tijd, beursgenoteerde bedrijf. Na drie jaar kon ik via een managers buy out 8 Bjorn Borg winkels kopen, deze formule heb ik samen met mijn uitstekend personeel in 6 jaar tijd uitgebouwd naar bijna 40 winkels, die geldig in 2010 verkocht zijn. Daarna ben ik doorgegaan in de Retail met andere formules oa Petrol Industrees, deze zijn ook allen verkocht in december 2019 en ik wil in augustus 2021 met pensioen.

Mijn grote hobby is altijd sport geweest, eerst voetbal maar later ook IJshockey. Ik ben daar betrekkelijk laat mee begonnen op mijn 12e jaar. Maar ik kon al wel aardig schaatsen.

Op mijn 16e kreeg ik problemen met de belasting van mijn lichaam. Ik voetbalde bij Heerenveen en IJshockeyde bij Feenstra Flyers Heerenveen in de jeugd. Helaas werd dat teveel waardoor ik moest gaan kiezen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor IJshockey, vooral omdat mijn drie beste vrienden ook ijshockeyde. Voetbal ging mij beter af op dat moment dan IJshockey, maar dat veranderde al snel toen ik hard begon te groeien voordat ik 16 werd.

Hoe ben jij in de ijshockeywereld terecht gekomen?

Ik ben gaan ijshockeyen op 12jarige leeftijd. Toen we in Heerenveen woonden hadden bijna iedereen die van sport hield ook een abonnement voor het vrij schaatsen op de ijsbaan. Ik dus ook. Daar viel ik op omdat ik wel aardig kon schaatsen. Ze vroegen me of ik een keer wilde komen trainen en als je eenmaal een ijshockey uitrusting hebt aangehad dan ben je verkocht. Ik werd aardig goed en kwam op mijn 20e in het 1e team van Heerenveen, in die jaren een begrip “Feenstra Flyers”. Ik werd semi-prof en na Heerenveen ben ik naar Eindhoven gegaan, na drie seizoenen Kemphanen nog vijf seizoenen Tilburg Trappers. Daarna vanwege mijn maatschappelijke carrière gestopt. Ik heb ook nog een kleine 10 jaar in het nationale team gespeeld. En ben altijd recreatief blijven ijshockeyen tot de dag van vandaag, bij Light City Tornado's in Eindhoven.

Ik wilde altijd wat terug doen voor de sport die mij zoveel heeft gebracht, zodat ik daarom bestuurslid ben geworden van Kemphanen en samen met heel veel vrijwilligers proberen we een prachtige vereniging op te zetten.

Wat is jouw rol bij de Eindhoven Kemphanen?

Ik ben bestuurslid technische zaken samen met Maarten Rentmeester en zit in de sponsorcommissie met Bram van t Hof. We vergaderden 1 keer per maand met het voltallige bestuur om de club in goede banen te leiden.

De club groeit hard en wij kijken anders naar een ijshockeyclub dan vele andere besturen. We vinden dat bij veel clubs teveel wordt gekeken naar het eerste team en de betere spelers van de jeugdafdeling en dat men te vaak een korte termijn politiek bedrijft. Wij vinden dat je vanuit een hele grote basis (dus veel leden) een club opzet. Een ieder die lid wordt van deze club moet plezier in dat prachtige spelletje hebben en behouden. Dat we daar heel veel voor doen dat wil ik wel uitleggen maar dan wordt het een technisch verhaal. Alles valt en staat bij afspraken met elkaar maken en die nakomen. Daarbij vinden we dat je over je eigen vereniging heen moet kunnen regeren, dit omdat IJshockey een kleine sport in Nederland is, dus bij alles wat wij doen vragen we ons eerst af: Is dit goed voor het Nederlandse IJshockey? Met deze manier van werken zijn we van 140 leden gestegen naar 200 leden en zijn we dit seizoen ook begonnen met een dames team.

Hoe zie jij het ijshockeyseizoen 2020-2021 voor je nu met de coronapandemie?

De pandemie overkomt je als verenging, we hebben er enorm veel extra werk aan gehad om alles in goede banen te blijven leiden. Veel vragen van spelers, trainers en ouders beantwoorden. Ook zijn wij natuurlijk geen eigenaar van de ijsbaan en daarom werd ons goede contact met de directie en het personeel van de ijsbaan aardig op de proef gesteld, maar we kunnen alleen maar concluderen dat het fantastisch is gegaan. Hoe het verder gaat lopen dat weet ik niet, maar ik ben bang dat we dit seizoen, als wedstrijdsport, als verloren moeten zien. Echter als trainingsjaar was het fantastisch voor de jeugd onder de 18 jaar. Zij hebben heel veel extra kunnen trainen, door het wegvallen van gehuurde ijstijden die bedoeld waren voor wedstrijden en of trainingen van volwassenen.

Waarin onderscheidt Eindhoven Kemphanen zich van andere ijshockeyverenigingen?

Waarin wij ons onderscheiden heb ik al een beetje beantwoordt in de vraag wat mijn rol is.

Maar wij werken met een zeer goede structurele financiële basis. Waarin veel ijshockey clubs werken met weinig reserves, werken wij met een goede buffer. Veel leden brengen ook veel contributie. Simpel gezegd, het scheelt nogal als er 20 contributie spelende leden op een uur ijstijd a € 135 staat of maar 10 . Wij willen ook een nette vereniging zijn, dat betekent dat waarden en normen hoog in ons vaandel staan, je gedraagt je normaal anders grijpen we in. We hebben met al onze coaches en trainers een 10 geboden afspraak gemaakt. Daar wordt ook voor getekend, zodat we elkaar de spiegel voor kunnen houden. Ook hebben we een vertrouwenspersoon binnen de club, waardoor we ook weer laten zien dat alle kinderen veilig moeten kunnen sporten, dit wordt volgend seizoen uitgebreid met een VOG van alle vrijwilligers.

Tevens hebben wij een breed bestuur waardoor we sneller kunnen reageren, vele handen maken licht werk. Voorzitter Tom van Doorne, Penningmeester Belinda Daams, Leden Maarten Rentmeester , Edgar van Leest en ik zei de gek, vullen elkaar goed aan. Samen met de commissies sturen we de vereniging aan.

Hoe zouden je vrienden jouw hart voor de vereniging omschrijven?

Ik hoop gepassioneerd , eerlijk, vasthoudend en een man van zijn woord.

Waarom zouden bedrijven de Eindhoven Kemphanen moeten sponsoren?

Dat is een mooie vraag. IJshockey is een onbekende sport maar wel de best bezochte indoorcompetitie sport van Nederland. Ja, zul je zeggen en basketbal dan? Dat klopt maar dat zijn maar twee clubs Den Bosch en Groningen, bij de andere zitten er maar 300 tot 400 echter in een kleine sporthal, waardoor het lijkt dat deze wedstrijden enorm goed bezocht worden. Bijna elke ijshockeyhal kan makkelijk 2000 toeschouwers aan. En dus bij 600 toeschouwers lijkt het nog steeds niet druk. Bij de Beneliga zitten in Heerenveen en Den Haag wekelijks 3000 tot 2500 man te kijken. Tilburg, wat uitkomt in de Duitse competitie, speelt elke week normaal voor een uitverkocht huis van 2500 toeschouwers. Wij Kemphanen speelden afgelopen seizoen op het tweede niveau van Nederland maar nog steeds gemiddeld voor ruim 500 betalende toeschouwers en welke indoorsport in de regio kan dat zeggen..!!!!

Daarbij komt dat de ijshockey community trouw is en erg actief is op sociale media. Zo is er een bedrijf uit Rotterdam die ons sponsort, hij zag op facebook en Instagram zoveel van hem voorbij komen dat hij na 1 seizoen zelf weer aanbood om te verlengen.

Ook zijn de bedragen om een ​​ijshockeyclub te ondersteunen peanuts tov van andere sporten. Dat terwijl je veel voor terugkrijgt. Voor 2 businesskaarten bij PSV ben je hoofdsponsor van Kemphanen en krijg je echt heel erg veel terug, oa twee boardingreclames van 4 meter breed en een meter hoog, seizoenkaarten die via je te vergeven zijn, je logo erg duidelijk op het shirt en nog veel meer . Mochten er bedrijven interesse hebben dan kunnen ze mij contacten ik kom graag langs. vangalenlast@jomani.nl.
Vergeet niet dat een ijsbaan bijna het hele jaar open is, en dat je boardingreclame gezien wordt door de ruim 250.000 bezoekers per jaar.

Waar wij enorm trots op zijn is dat de sponsoren die ons ondersteunen, ons al 4 ondersteunen ondersteunen. En het ons (Kemphanen) echt gunnen, ons jaarlijkse uitje met de sponsoren wordt dan ook erg goed bezocht.

Zelf ben ik ook ondernemer en om een ​​club te sponsoren om alleen te denken aan “wat zit er voor mij in” in de bedragen die bij ijshockey zijn gemoeid, denk ik dat je als ondernemer niet goed doet. Je geloofd in de club en zijn visie, je vindt de sport geweldig, je identificeert je met deze groep en sport, maar vooral je gunt het de sport en zijn leden. Daardoor houden wij onze dure sport tov van andere verenigingen betaalbaar voor onze leden en zonder sponsoren zou er geen sport zijn in Nederland.

Kemphanen heeft echt wel de ambitie om de hoogste liga uit te willen komen in Nederland. Organisatorisch, technisch, en qua accommodatie zijn we er klaar voor. Maar financieel zouden we niet aankunnen, daarom hopen we en werken we hard aan het uitbreiden van onze sponsorgroep. Vele kleine sponsoren / ondersteuners leveren samen veel geld op. Daarbij dat wanneer er eens eentje stopt, wat bij ons gelukkig erg komt weinig, heb je geen groot gat in je begroting. En wij willen ten alle tijden, zoals eerder vermeld, een zeer stabiele financiële basis voor de gehele club.

Ik hoop U graag te ontmoeten op de ijsbaan als we mogen beginnen, om samen te mogen genieten van de snelle teamsport ter wereld. Mocht U geïnteresseerd zijn in een samenwerking dan hoop ik dat U ons weet te vinden. Goede zaken en een sportief maar vooral super gezond 2021 .. !!

vangalenlast @ jomani .nl en info@kemphanen.nl