22 april 2022

Leisure & Cultuur

Muziek, theater en spektakel op vijf boerenlocaties in Brabant; Eldorado

Het leven is mooi en als ’t even kan, lopen we achter de muziek aan. Zijn we niet allemaal op zoek naar ons eigen Eldorado? Ondertussen kennen we ook steeds meer andere verhalen over het platteland: onveiligheid voor de boeren, drugslabs in schuren. Wat gebeurt daar eigenlijk en wat trekken we ons daarvan aan? Vanaf 13 mei tourt de muziektheatervoorstelling Eldorado langs vijf boerenlocaties.

Eldorado is een opgewekt stuk over een boerenfamilie die de uitdagingen van het leven op het platteland in 2022 ervaart. Over de problemen van de boeren, over de leegstand die oprukt en de gevaren die daardoor ontstaan. In het stuk zien we; de crimineel, de boer, zijn familie en de overheid, met als speciale gast de burgemeester. De voorstelling laat -op soms hilarische wijze- zien hoe verwevenheid tussen onder- en bovenwereld ontstaat en hoe dicht ondermijning ons allen op de huid zit. De million-dollar-question is: In wat voor Brabant willen wij leven?

150 muzikanten per gemeente

In deze groots opgezette muziektheatervoorstelling spelen lokale fanfares en koren een belangrijke rol. Per gemeente doen zo’n 150 amateurmuzikanten mee uit alle soorten muziekverenigingen: fanfares, harmonieën, brassbands, kerkkoren, feestbands, accordeon-orkesten. In totaal nemen zo’n 750 muzikanten deel.

Tekst, regie en cast

Eldorado is geschreven door theatermaker Wiske Sterringa,de muziek is van componist Bart van Dongen. Zij maakten in het kader van het Jeroen Bosch-jaar in vier Brabantse dorpen de muziektheaterspektakel Fanfari Bombari, ook met zo’n een zelfde aantal amateurmuzikanten. De regie is in handen van Roel Swanenberg. Met zijn grote liefde voor locatietheater is Roel een perfecte match voor deze voorstelling. Daarnaast zijn Swanenberg en Het Zuidelijk Toneel ook geen onbekenden voor elkaar. Eerder regisseerde hij hier, de met veel enthousiasme ontvangen voorstelling: Lampenmakers, over de opkomst en opeenstapeling aan veranderingen binnen Philips.

Een kleine kern van professionele acteurs en een muzikant spelen samen met zo’n 200 amateurmuzikanten per locatie. Björn van der Doelen, zanger/gitarist en ex PSV-er (eerder te zien in. De Achterkant van …. Het Zuidelijk Toneel), tekent voor één van de hoofdrollen. Bart Klever, onder andere bekend van Flikken Maastricht en Toneelgroep Amsterdam, neemt de rol van de vader op zich. De moeder wordt gespeeld door Sarah Jonker; zij speelde in onder meer Van God Los, AdamE.V.A., Grenslanders en bij Het Toneel Speelt en de Toneelmakerij. Luuk Jansen en Fay Verberk maken de cast compleet. Elke voorstelling wordt ondersteund door trombonist en accordeonist Hans Sparla.

Locaties

De première vindt plaats op zaterdag 14 mei in de gemeente Rucphen bij Melkveehouderij Familie Van Kalmthout. In de gemeente Land van Cuijk zijn we te gast bij Landgoed De Barendonk in Beers. De derde locatie ligt in de gemeente Loon op Zand, zorgboerderij en biologisch melkveebedrijf Van Loon’s Hoekske in Kaatsheuvel. In de gemeente Hilvarenbeek is Eldorado te zien op Bioboerderij ’t Schop. Eldorado is tot slot nog te zien bij het melkveebedrijf van de familie Kanters in Loosbroek, gemeente Bernheze.

Samenwerkingspartners

De vijf gemeenten Rucphen, Hilvarenbeek, Land van Cuijk, Loon op Zand en Bernheze zijn belangrijke samenwerkingspartners van het team van Eldorado. Ook het ZLTO, de vereniging voor boeren en tuinders, is partner in de voorstelling. Zij ondersteunt stichting Poon met raad en daad en hielp bij het vinden van de juist locaties. Samen willen alle deelnemende partners een gesprek op gang brengen over de veranderde leef- en werkomgeving van de Brabantse boeren. Eldorado is een initiatief van Stichting Poon in samenwerking met Het Zuidelijk Toneel.

Première: 14 mei, 20.30 uur bij Melkveehouderij Familie Van Kalmthout in Rucphen Tournee: 13 mei t/m 10 juli

Rucphen: 13-14-15 mei

Land van Cuijk: 27-28-29 mei

Loon op Zand: 10-11-12 juni Hilvarenbeek: 24-25-26 juni

Bernheze: 8-9-10 juli

Tickets: €17,50 / kinderen t/m 12 jaar gratis via www.eldorado2022.nl

Compositie | Bart van Dongen. Tekst | Wiske Sterringa. Regie | Roel Swanenberg. Artistiek advies| Piet Menu. Vormgeving | Simon Haen. Grafische vormgeving | Patrick Lijdsman. Spel | Björn van de Doelen, Bart Klever, Sarah Jonker, Ronald Jorritsma, Fay Verberk, Luuk Jansen e.a.