Partner

19 november 2020

Sport

Moet er een streep door de wintersport wegens het oranje reisadvies?

De populairste wintersportgebieden van Europa liggen onder meer in Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Italië. Voor die eerste twee landen gold al een oranje reisadvies. Vanaf woensdag 28 oktober geldt ook voor heel Oostenrijk en Italië code oranje. Hierdoor zijn oorden als Zillertal, Kitzbühel, Les Deux Alpes, Val Thorens en Zermatt onbereikbaar voor niet-noodzakelijke reizen. Wat is dan nu het beste reisadvies voor de wintersport?

Code oranje

Tsjechië, ook een geliefd toevluchtsoord voor wintersporters, is eveneens hartstikke oranje. Als je geen coronabrandhaarden wilt opzoeken of een tiendaagse thuisquarantaine na je sneeuwpretreis niet ziet zitten, wordt daarheen reizen dan ook afgeraden. De populaire wintersportgebieden in Frankrijk , Noord-Italië , Zwitserland en Oostenrijk hebben allemaal het reisadvies oranje gekregen van het ministerie van buitenlandse zaken.
Hier heb je als toerist niet veel meer te zoeken.

Is er nog hoop?

Is alle hoop op wintersport in 2020 en 2021 daarmee nu al verloren? Nou, nee. In sommige oorden is het seizoen al gestart, maar de meeste wintersportgebieden wachten nog op voldoende sneeuw om de pistes officieel te openen. Het is niet te zeggen hoe lang het oranje reisadvies voor de verschillende landen zal blijven gelden. Voor hetzelfde geld is een land in december of januari weer ‘geel’ en kun je daar weer skiën, snowboarden of langlaufen. Houd dan echter wel rekening met de verschillende maatregelen.

Maatregelen bij code geel

Nog afgezien van de kans op besmetting krijg je te maken met allerlei beperkende maatregelen. De après-ski kun je sowieso al direct vergeten, die is namelijk overal verboden. Bijna overal moet je er rekening mee houden dat restaurants en cafés gesloten of maar zeer beperkt open zijn voor een beperkt aantal bezoekers, de klasjes zullen kleiner zijn en er geldt een mondkapjesplicht in de skiliften.

Wat is nu het reisadvies voor de wintersport?

Mocht het reisadvies naar de skigebieden van code oranje veranderen naar code geel, dan mag je daarheen reizen mits je de maatregelen in acht neemt. Kijk dus altijd goed naar de actuele maatregelen die van kracht zijn in het desbetreffende land alvorens je afreist naar een welverdiende vakantiebestemming.