12 november 2019

Nieuws

Misdaad anoniem melden voorkomt inbraak en erger

Gemeente Eindhoven haakt deze week aan bij de landelijke campagne Meld Misdaad Anoniem in de strijd tegen criminaliteit door met name jonge daders. Vaak komen die jongeren uit de buurt zelf en maakt dit melden lastig. Daarom start deze campagne om te benadrukken dat melden wel degelijk verschil maakt. De campagne duurt van 11 tot 25 november.

Uit onderzoek onder ruim 700 ouders met kinderen blijkt dat 29% van de mensen vermoedt dat jongeren in hun directe omgeving zich schuldig maken aan criminaliteit. Vaak gaat het hier om woninginbraak, maar ook afpersing en geweld door jongeren neemt toe. Een deel geeft ook aan dat hun kinderen ermee in aanraking komen. Hoewel meer dan de helft van de mensen (58%) zich zogen maakt over crimineel gedrag in hun omgeving, blijkt melden niet vanzelfsprekend. Juist door te melden kunnen mensen voorkomen dat er bij hen wordt ingebroken of, erger nog, dat hun kind iets overkomt of crimineel wordt.

Jonge daders

De signalen zijn overal. Jonge daders maken bijvoorbeeld onderdeel uit van criminele jeugdgroepen en plegen delicten om status te winnen en komen zo in contact met topcriminelen. Of jongeren zijn eerst zelf slachtoffer van afpersing en geweld door leeftijdgenoten om vervolgens zelf dit soort gedrag te gaan vertonen. Verontrustend zijn ook de jonge kinderen (12 tot 15 jaar) die worden aangezet tot het plegen van inbraken tegen een financiële vergoeding, waarna ze afglijden naar een criminele carrière. Door intimidatie en geweld voelen deze jonge daders zich onaantastbaar.

Moeilijke dilemma’s

Veel mensen zien wat er zich onder hun ogen afspeelt of vermoeden dat er iets aan de hand is, maar melden dit niet omdat ze zich geïntimideerd of onveilig voelen. Dat is niet onterecht: 80% van de daders woont binnen een straal van een paar kilometer. Soms kennen slachtoffers en daders elkaar zelfs. Melden is nog geen logische stap. Niet alleen omdat mensen dit niet durven, maar ook omdat het soms te persoonlijk is. Als bijvoorbeeld de vriend van je zoon strafbare feiten pleegt, kom je voor een moeilijk dilemma te staan. Helaas betekent niet melden, dat jonge daders niet gestopt worden.

Wanneer melden?

Is jouw kind slachtoffer van een straatroof of afpersing door een bekende? Komt jouw kind in aanraking met foute vrienden? Heb je een neef in de familie of een buurjongen die jouw kind negatief beïnvloedt? Hoor of zie je soms dingen waarvan je weet dat ze niet kloppen? Ouders van pubers, in het bijzonder moeders, horen en zien vaak veel. Vaak voelen zij ook meteen dat er iets niet klopt. Meld Misdaad Anoniem is daarom altijd anoniem, zodat melden veilig is en geen gevolgen heeft voor de melders. Want juist meldingen die jongeren betreffen, zijn erg belangrijk om erger te voorkomen. Deze campagne wordt ondersteund door het Ministerie van Justitie en Veiligheid, Openbaar Ministerie, politie en de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Almere, Eindhoven, Tilburg en Sittard-Geleen. Meld Misdaad Anoniem is het landelijk meldpunt waar mensen anoniem informatie kunnen geven over criminaliteit en misdaad. Dit kan via de telefoon 0800-7000 of meldmisdaadanoniem.nl. Per jaar worden zo’n 16.000 meldingen doorgezet naar de politie en andere partners waarmee dagelijks zaken worden opgelost. MMA is geen onderdeel van de politie. Melden is altijd anoniem en veilig.

Gerelateerd