31 augustus 2023

mobiliteit

Met de Voor Elkaar Pas kunnen 450 Roosendalers onbeperkt reizen met de bus

Op woensdag 30 augustus werd de ‘Voor Elkaar Pas’ officieel overhandigd door Wethouder Vermeulen en de regiodirecteur van Arriva Jan Pieter Been aan bewoonster, mevrouw Van Luijk – De Groen. Zij was één van de eerste aanvragers van de pas.

Met de Voor Elkaar Pas kunnen 450 Wmo-pashouders uit de gemeente Roosendaal onbeperkt reizen met de bussen van Arriva in Noord-Brabant. Pashouders mogen gratis een begeleider mee laten reizen. Hiermee worden de mogelijkheden om zelfstandig te kunnen reizen vergroot. Tot nu toe hebben ruim 350 mensen de pas aangevraagd.

Wmo-pashouders die in de periode januari 2021 tot en met maart 2023 tenminste één keer met het Wmo-vervoer hebben gereisd ontvingen een brief met informatie over het aanvragen van de pas. De Roosendaalse Voor Elkaar Pas betreft een pilot van een jaar. Na deze proefperiode wordt deze actie geëvalueerd en gekeken naar de mogelijkheden van het reisproduct in de toekomst.

De Voor Elkaar Pas wordt gefinancierd door gemeente Roosendaal, provincie Noord-Brabant en Arriva. De aanvrager betaalt een eigen bijdrage van 25 euro. De pas is een persoonlijke OV-chipkaart en is een aanvullende voorziening naast de Deeltaxi voor Wmo-pashouder. Gebruikers van de pas kunnen hiermee kiezen voor het reizen met het openbaar vervoer, in plaats van een deeltaxi te reserveren. Mensen beslissen zelf wanneer ze vertrekken of willen aankomen voor bijvoorbeeld een (familie)bezoek, ziekenhuisafspraak of een uitje naar het centrum. Dit biedt veel extra bewegingsvrijheid.

“Mijn man en ik heb kortgeleden afscheid moeten nemen van onze auto, dus de Voor Elkaar Pas is een geweldige uitkomst. Wij kunnen er nu gezellig samen op uit, bijvoorbeeld een dagje naar Etten-Leur of Breda. Wij zijn heel blij met de pas”, deelt mevrouw Van Luijk – De Groen (86).

OV toegankelijker
“De afgelopen jaren is het OV, waaronder ook de bushaltes, steeds toegankelijkere geworden. Met deze pilot hopen we de drempel om te reizen te verlagen en nog meer bewoners te enthousiasmeren voor het reizen met de bus. We vergoten hiermee de mogelijkheid om fijn en veilig te reizen voor veel bewoners”, zegt Sanneke Vermeulen wethouder Mobiliteit.

Jan Pieter Been, regiodirecteur Zuid Arriva: ”Bij Arriva hebben we inclusiviteit hoog in het vaandel staan. Iedereen moet kunnen meedoen in onze samenleving. Met deze Voor Elkaar Pas denken we een drempel weg te nemen voor deze potentiële reizigersdoelgroep die nu nog niet vaak gebruik maakt van het OV. Wij hopen deze mensen een stukje meer vrijheid te bieden met de pas.”

Hulp bij vragen over het OV
Bewoners kunnen via WijZijn Roosendaal contact opnemen met een mobiliteitsconsulent. Zij helpen mensen op weg door vragen te beantwoorden over het gebruik van het OV en de OV-chipkaart. Ook kunnen zij écht met iemand op pad gaan om in praktijk uit te leggen hoe de bus werkt. Meer informatie is te vinden op www.wijzijnroosendaal.nl of telefonisch via 0164-237056.

Aanvragen Voor Elkaar Pas
Bewoners die een brief hebben ontvangen kunnen tot en met 15 september de pas aanvragen.