Partner

1 december 2020

Marjan van Loon (president-directeur van Shell Nederland): ‘Echte inspiratie en positieve energie haal ik zoveel mogelijk dicht bij huis.’

In de rubriek ondernemer in beeld bevraagt Brabant in Business verschillende ondernemers en bestuurders. Deze week een exclusief interview met Marjan van Loon (president-directeur van Shell Nederland)

Marjan van Loon groeide op in Helmond als een na jongste in een gezin van vijf. Van 1984 tot 1989 studeerde zij chemische technologie aan de Technische Universiteit Eindhoven. Zij begon haar carrière direct daarna bij Shell. De eerste jaren werkte ze in Pernis en op het hoofdkantoor in Den Haag. In de jaren daarna werkte ze onder andere in Maleisië en Australië om vervolgens in 2016 Dick Benschop als president-directeur van Shell Nederland op te volgen. Hier houdt ze zich een groot deel van haar tijd bezig met de energietransitie. Genoeg redenen om haar een aantal vragen voor te leggen.

Uit wat voor gezin kom je? Broers en zussen?

Ik kom uit een warm Helmonds gezin. Mijn vader was adjunct-directeur op de LTS en mijn moeder huisvrouw. Ik heb 3 zussen en 1 broer.

Welk verhaal werd er altijd over jou verteld door je ouders en welke eigenschappen die je van thuis hebt meegekregen zijn belangrijk in je huidige werk bij Shell?

We kregen vroeger een erg bescheiden bedrag aan zakgeld, mijn moeder vertelde me dat ik dat geld altijd omzette in cadeautjes voor haar en anderen. Het geven was nog leuker dan het ontvangen.

Waarom TU/e?

Ik vond Scheikunde en Wiskunde leuke vakken op de Middelbare School en Chemische Technologie studeren in Eindhoven was voor mij dan ook een logisch vervolg. Het was wel een grote stap om naar de Universiteit te gaan, maar mijn toenmalige decaan op de Middelbare School heeft me goed begeleid en het belang van een goede vervolgopleiding goed uitgelegd. Met die opleiding kun je later alles worden wat je maar wilt, zei hij, en zo is het gegaan.

Waar word je door geïnspireerd?

Ik vind het prachtig om met een groep mensen creatief te zoeken naar oplossingen voor complexe problemen. Echte inspiratie en positieve energie haal ik overigens wel zoveel mogelijk dicht bij huis, van voorbeelden van mensen die moedige stappen durven te nemen en daarmee het leven van anderen positief beïnvloeden.

Wat irriteert je?

Dat Nederlanders vaak snel met hun vinger naar anderen wijzen. Zeker sinds we sociale media hebben, staan we snel met ons oordeel klaar zonder de tijd en moeite te nemen om ons zelf te verdiepen in het onderwerp of de ander. Je kunt een ander daar flink mee beschadigen en dat kan denk ik nooit de bedoeling zijn. Een rustigere en respectvollere toon in de media en op sociale media zou wat mij betreft welkom zijn.

Hoe ziet een ideale zondagmiddag eruit?

Een lange wandeling maken langs het strand (we wonen op loopafstand), vervolgens thuis muziek maken op de saxofoon en piano en eindigen met een goed glas wijn met vrienden of familie rondom de open haard.

Hoe zou je graag omschreven worden door je vrienden?

Een echte vriendin die er voor je is, met aandacht voor de ander.

Wat maakt je op dit moment het meest gelukkig?

Een fijn familieleven en gezellige vrienden zijn zeker in deze coronatijd de basis. Daarnaast haal ik veel positieve energie uit muziek maken en wandelen in de natuur.

De energietransitie; wat doe je daar zelf aan en wat is je boodschap voor de lezers?

De energietransitie is het grootste gedeelte van mijn baan en heel leuk om mee bezig te zijn. Het is complexe materie waarbij je met anderen moet samenwerken en dan dingen doen die niemand eerder voor mogelijk hield, dat vind ik ontzettend mooi om aan te werken. Shell wil een actieve versneller zijn van de energietransitie, zowel voor Shell Nederland als voor de rest van Shell. We spelen mee in alle delen van het energiesysteem, van keuzes bieden aan de automobilist aan de pomp tot het bouwen van wind- en zonneparken, en we hebben de afgelopen jaren al grote stappen gezet. Ik ben er echt trots op dat we in 2020, een economisch moeilijk jaar, voor meer dan EUR 1 miljard aan investeringsbeslissingen hebben genomen voor energie transitieprojecten zoals wind- en zonneparken, aardwarmte, elektrische laadpunten, het eerste waterstoftankstation tot en met verminderen van uitstoot van onze fabrieken.

Een boodschap voor de lezer: doe actief mee door bij aanschaf van producten bewust te kiezen. De wereld is hierin aan het veranderen en daar hoef je niet bang voor te zijn. Als je je erin verdiept zie je dat het interessant en leuk is. Dat begint al met een keer geen vlees eten, en CO2 neutraal autorijden door de keuze van de auto of door compensatie van je uitstoot. Alle kleine beetjes helpen!