Partner

4 maart 2021

blog

Maak van je hobby de droombaan van je leven

-Janine Eijkemans-

Vaak kijken we naar welke baan het beste verdient of baangarantie kan bieden voor een groot deel van jouw leven. Alleen word je daar wel gelukkig van? Zou je niet iets willen doen dat oprecht gelukkig maakt? Natuurlijk is het geen makkelijke kunst om een baan te vinden wat bij je past. Dit spreekt uit ervaring, opleiding en interesses, maar met de juiste mensen en adviezen kom je echt tot een conclusie. Daarom wil ik met de lezers mijn ervaring delen.

Ik ben natuurlijk nog jong, ben aan het studeren en ben zeker van wat ik wil ga doen, maar ook ik wist nog niet wat ik in de eerste instantie wat ik wil doen. Mijn eerste droom was in de voetsporen treden van mijn vader. Hij was zelf bakker. En om mijn vader trots te maken, wilde ik een beroep volgen om een bakker te worden. Echter merkte ik toen ik me erin verdiepte, zag ik dat dit niet in mijn interesse gebied lag.

Wat deed ik verder?

Vooral veel praten met mijn vrienden, docenten en familie. Of zelfs kennissen en oud-collega’s. Het gaf mij meer perspectief om achter te halen wat ik ook daadwerkelijk leuk vindt om te doen. En hobby vooral zelf thuis. Denk in je hoofd: wat doe ik graag in mijn vrije tijd dat mij echt gelukkig maakt. Zo kwam ik achter wat ik wil doen als baan in de toekomst. Ik vind het geweldig om video-edits te maken. Even lekker creatief zijn en je kan mensen enthousiast maken met iets wat jezelf hebt gecreëerd. Daarom kies ik als baan en opleiding iets te gaan doen in de mediawereld.

Van een hobby naar een droombaan

Ontwikkel jouw hobby. En kijk of er bedrijven of organisaties zijn die jouw hobby in een vorm van een vacature bieden. Of neem initiatief of je iets mag toevoegen voor het bedrijf aan de hand van jouw hobby. Bedrijven waarderen altijd initiatief en enthousiasme. Daarom dit ook eventueel de mogelijkheid. Zelfs een eigen bedrijf beginnen vanuit je de hobby is ook zeker niet onmogelijk.

Ga vooral experimenteren

Het is nooit te laat voor een omscholing of voor een totaal andere baan te kiezen. Experimenteer, experimenteer en experimenteer. Een gezegde wat ik altijd hoor en ook in mezelf heb opgenomen: Je bent nooit te oud om te leren’ en volg vooral je dromen en wees niet bang om die stap te zetten. En mijn belangrijkste regel: Laat je door niks en niemand tegenhouden.