21 januari 2021

Training & Opleiding

Maak een goede indruk met deze 7 sollicitatietips

Ben je op zoek naar sollicitatiegesprek omdat je bent uitgenodigd om langs te komen op kennismakingsgesprek? Geen paniek, wij helpen je. Je wilt natuurlijk goed voor de dag komen.

Naast een weseejobs cv, heb je ook een motivatiebrief meegestuurd. Hierin kan een bedrijf al jouw werkervaring, opleidingen, vaardigheden en natuurlijk je motivatie lezen. En nu is het zo ver, je bent uitgenodigd voor een gesprek om kennis te maken. Dat is alvast een goed teken. Deze kans wil je natuurlijk niet laten lopen. Daarom lees je in dit artikel 7 sollicitatietips om ervoor te zorgen dat jij zo goed mogelijk voor de dag komt.

1. Kom op tijd

De eerste sollicitatietip lijkt misschien een simpele en zeer voor de hand liggend, maar hij is zo belangrijk. Zorg ervoor dat je op tijd komt voor het gesprek. Vertrek ruim op tijd van huis en calculeer eventuele files en andere verkeerssituaties goed in. Raadpleeg een live-trafect app. Kom je met het OV? Zorg dan dat je goed op de website van de aanbieder kijkt of alles op tijd rijdt. Het is geen overbodige luxe om een bus of trein eerder te nemen zodat je zeker niet meer te laat kan komen. Bespaar jezelf al het haasten en de stress voordat je het gesprek in gaat. Dus: liever een kwartier te vroeg dan een minuut te laat.  

2. Kom representatief, maar blijf jezelf

Zorg dat je er representatief uitziet. Je begrijpt natuurlijk wel dat het niet wordt gewaardeerd als je een advocatenkantoor inloopt in een joggingpak. Maar denk ook aan de andere kant, ga niet overdressed. Bekijk van tevoren goed wat de bedrijfscultuur is van het bedrijf waar jij op gesprek gaat. Het belangrijkst is dat je iets draagt waar jij je zelfverzekerd in voelt, zelfverzekerdheid straal je uit!

3. Vergeet je persoonlijke hygiëne vooral niet

Een onverzorgd uiterlijk of een niet lekker ruikend lichaam doet alles teniet wat jij goed gedaan hebt door je representatief te kleden. Ga van tevoren douchen, doe een lekker luchtje op, kam je haar. Zorg dat je er verzorgd uitziet. Dit lijkt een hele simpele tip, maar wanneer je hier nalatig in bent, zal je geen fijne indruk achterlaten.

4. Lach en stel jezelf netjes voor

Een eerste indruk zegt een hoop en die is in een paar seconden gemaakt. Een glimlach en een goede, stevige handdruk kunnen jouw toekomstige werkgever al een goed beeld geven van jou als persoon. Het helpt vaak om even te zeggen dat je dankbaar bent dat je op gesprek mocht komen.  

5. Doe onderzoek naar je gesprekspartner en het bedrijf

Hiermee bedoelen we natuurlijk niet dat je dagen voor het gesprek in de bosjes voor het huis van je gesprekspartner moet gaan liggen, maar wellicht zie je op zijn of haar profiel op LinkedIn overeenkomsten of andere leuke inhakers. Onze tip is om voorafgaand aan je sollicitatie het bedrijf goed te onderzoeken. Wie zijn de oprichters? Wat is de missie van het bedrijf? Waar willen zij heen in de toekomst? Waarom lijkt het jou geweldig om bij hun te mogen werken? Wat wil je bereiken bij de organisatie? Doe je dit niet, dan kom je zeer ongeïnteresseerd over.

6. Blijf alert tijdens je sollicitatiegesprek

Probeer zo goed mogelijk te luisteren naar wat er gezegd wordt. Zo kom je geïnteresseerd over. Op deze manier houd jij het gesprek mede gaande. Daarnaast kan je op deze manier jouw ervaringen vertalen naar eigenschappen die bruikbaar zijn voor het bedrijf. Toon initiatief en voeg waarde toe aan jezelf die interessant kan zijn voor het bedrijf.

7. Wees jezelf en blijf positief

Het allerbelangrijkste en de intentie van het hele gesprek is dat de persoon die jou aan moet nemen weet wie jij bent en wat hij/zij aan je heeft. Doe je je anders voor dan je bent, dan val je vroeg of laat door de mand. Ben jezelf en blijf positief. Als de interviewer jou mag, dan vergroot dit jouw kansen op de baan. Denk ook aan je lichaamstaal, het gebruik van je stem, het tempo en je bewegingen. Jezelf blijven staat voorop, hiermee straal authenticiteit uit. De werkgever zal je zien als een sociaal, betrouwbaar en sympathiek persoon. En zeg nou zelf, wie wil daar nou niet meer werken?

Kortom: probeer de beste versie van jezelf te zijn. Een grapje is altijd leuk, maar sla nergens in door. Wees eerlijk en open. Een positieve mindset is het halve werk. Hopelijk helpen deze sollicitatietips bij het binnenhalen van jouw droombaan. Succes met je gesprek!

Bron: We see jobs