Ga terug

20 februari 2020

blog

Londen wederom populairste bestemming

Londen is nog steeds veruit de populairste bestemming voor reizigers vanaf Eindhoven Airport. Het aantal passagiers vanaf Eindhoven naar deze wereldstad groeide vorig jaar ten opzichte van 2018  met maar liefst 22 procent. Ruim een kwart van de reizigers naar deze bestemming had een zakelijk reismotief. Bijna 60 procent noemde leisure- en bijna twintig procent bezoek aan vrienden/familie als reden voor de vliegreis. Ook Budapest (2) blijft  een populaire bestemming. Vorig jaar trok deze stad elf procent meer passagiers vanaf Eindhoven Airport dan in 2018.  (26% zakelijk, 51% leisure, 23% vrienden/familiebezoek). Malaga (3) trok vorig jaar vier procent meer reizigers dan in 2018 (vooral leisure). Dat blijkt uit onderzoek van Markteffect (oktober 2019).

Van het bestemmingenaanbod van Eindhoven Airport hebben Londen en Budapest in gekozen reismotieven de beste balans. Ook blijken bij de keuze voor deze twee bestemmingen weersomstandigheden ter plekke nauwelijks van invloed. Opvallend is verder dat Londen en Budapest significant meer inkomende passagiers trekken dan andere bestemmingen van Eindhoven Airport. Op bestemming Londen Stansted was 16 procent van de passagiers inkomend passagier (in 2019: ruim 50.000). Op Budapest was negentien procent inkomend passagier (in 2019: ruim 55.000 passagiers).

Krakow is nieuw in de top 10 bestemmingen van Eindhoven Airport. Aanleiding hiervoor is het significant toegenomen aantal vluchten naar deze stad (in 2019 74% meer dan in 2018). Krakow is de enige bestemming van Eindhoven Airport waarop zowel Ryanair als Transavia en WizzAir (de drie grootste luchtvaartmaatschappijen op Eindhoven Airport) vliegen. Van de passagiers heeft 84% leisure als reismotief. Hieruit blijkt dat passagiers de stad hebben ontdekt als bestemming voor een vakantie en/of stedentrip.

In de top tien van bestemmingen komen na Londen, Budapest en Malaga, Alicante, Faro, Valencia, Lissabon, Krakow, Ibiza en Palma. Het aantal bestemmingen van Eindhoven Airport groeide in 2019 met twee naar 89 (waarvan 19 hoofdsteden). Vorig jaar kozen ook de luchtmaatschappijen Pobeda, Pegasus, SunExpress, Freebird en Laudamotion voor Eindhoven Airport.

Uit cijfers over 2019 blijkt dat de bezettingsgraad van de vliegtuigen op Eindhoven Airport opnieuw is gestegen. Deze lag vorig jaar op 88,8 procent. Dat is in de luchtvaartsector bijzonder hoog. In 2018 en 2017 was het respectievelijk 88,5 en 86,2 procent. De luchtvaartmaatschappijen die vliegen vanaf/op Eindhoven Airport slagen er al jaren op rij in om te vliegen met steeds minder onbezette stoelen.

Gerelateerd