19 juli 2021

mobiliteit

Lightyear kiest Valmet Automotive voor de productie van Lightyear One

Lightyear heeft een intentieverklaring ondertekend met Valmet Automotive Inc., een van 's werelds grootste autofabrikanten. De Finse contract producent gaat de Lightyear One serie van het Nederlandse technologiebedrijf produceren.

Na een grondig en uitgebreid selectieproces dat meer dan een jaar in beslag nam, koos Lightyear Valmet Automotive als productiepartner. De autofabrikant is een EV-pionier en is al meer dan tien jaar betrokken bij de ontwikkeling en productie van elektrische voertuigen. Het bedrijf heeft meer dan vijftig jaar ervaring met grote en bekende automerken en met het begeleiden van start-up en scale-up bedrijven naar productie. Meer dan 1,7 miljoen voertuigen hebben de productielijnen van Valmet Automotive in Uusikaupunki, Finland verlaten, waaronder Mercedes-Benz, Saab en Porsche. Daarnaast heeft het bedrijf een eigen productielijn voor batterijen en heeft het onlangs veel geïnvesteerd in bijkomende engineering- en testcapaciteiten voor EV-aandrijving ontwikkelingen.

"Twee jaar geleden kondigden we ons prototype van Lightyear One aan. We zijn erg blij dat we nu een productiepartner hebben waarmee we dit exclusieve model gaan produceren", zegt Lex Hoefsloot, CEO en mede-oprichter van Lightyear. "Valmet Automotive is een geweldige partner, heeft een bewezen staat van dienst en meer dan een decennium aan ervaring in de productie van elektrische voertuigen. Bovendien is er een goede culturele match met ons bedrijf. We zijn enorm trots dat we met Valmet Automotive de Lightyear One gaan produceren."

"Onze ervaring als autofabrikant en onze focus op elektrische mobiliteit en accusystemen maken ons de juiste partner voor processen waarin mobiliteit opnieuw gedefinieerd moet worden. Wij staan klaar om nieuwe ontwikkelingen te verkennen op het gebied van autoproductie en zijn daarom verheugd dat Lightyear ons heeft geselecteerd als productiepartner”, zegt Olaf Bongwald, CEO van Valmet Automotive.

Lightyear heeft onlangs een belangrijke technologiemijlpaal bereikt door 710 km op een batterijlading te rijden met het Lightyear One prototype. Hiermee werd Lightyear’s lange-afstandsprestaties en de intern ontwikkelde technologie gevalideerd. In de komende maanden gaat het technologiebedrijf door met testen, het verder optimaliseren van de auto en het voltooien van de noodzakelijke homologatietesten.

Lightyear bereidt zich nu voor op de industrialisatie fase van het Lightyear One model. Dit model gaat in de zomer van 2022 in productie als een exclusieve eerste serie. Als resultaat van de samenwerking met Valmet Automotive worden de eerste prototypes van het Lightyear One-model in januari 2022 in Finland gebouwd.