Partner

17 oktober 2022

Leisure & Cultuur

KOM NAAR ZUID-LIMBURG!

CAMILLE OOSTWEGEL, OOSTWEGEL COLLECTION

Het is een tour de force van jewelste geweest. En wat moeten we er als Nederland trots op zijn dat het is gelukt. De realisatie van de Oostwegel Collection met onder andere Château Neercanne, Château St. Gerlach, Winselerhof en Kruisherenhotel Maastricht. Wat heeft Camille Oostwegel sr. begeesterd, bezield en gedreven? Ruim 40 jaar geleden stonden deze historische gebouwen nog op hem te wachten, totaal uitgewoond na eeuwenlang intensief gebruik. In totaal heeft hij 10 Rijksmonumenten aangepakt en ze met een imposante bevlogenheid nieuw leven ingeblazen.

Vandaag flonkeren ze als pronkjuwelen in het sieraad genaamd Zuid-Limburg. Met gastvrijheid en gastronomie op wereldniveau. Hoe hij dat heeft volbracht lees je in het vuistdikke boek ‘Alles moet bevochten worden’. Een aanrader voor iedereen die zich wil laten inspireren door een succesvolle ondernemer met een nobele missie. (Verkrijgbaar via www.boutique.oostwegelcollection.nl.)

Op 1 januari 2020 neemt zoon Camille Oostwegel de scepter over van zijn vader. Vanaf dat moment staat hij als directeureigenaar aan het hoofd van Oostwegel Collection: met ruim 300 medewerkers, het grootste en meest invloedrijke gastronomiebedrijf van Limburg. De eerste twee maanden zijn fantastisch. Hij maakt een ronde langs de huizen om met de directeuren, managementteams en medewerkers zijn kijk op het bedrijf en de toekomst te bespreken.

Dan breekt abrupt een ongekende periode aan met corona en de overstroming van de Geul. Camille (1986) maakt zijn rol als crisismanager meer dan waar. Waar komt dit talent ineens vandaan? Hoe staan de huizen er voor? Hoe gaat het eigenlijk met hem? Hoog tijd voor een interview met Camille Oostwegel.

Als je één woord zou mogen gebruiken dat kenmerkend is voor jouw leiderschapsstijl, wat komt dan het eerst in je op?
Transparantie!

Kan je dat toelichten?
Op het moment, drie jaar geleden, dat ik eigenaar werd van dit bedrijf, ging ik als bij toverslag veel kritischer kijken naar de hele operatie. Dat is wat eigenaarschap klaarblijkelijk met je doet, je kunt je eigen koers gaan varen. We werkten teveel als losse huizen, er was weinig synergie. Ik durf veel openheid en transparantie te geven, dat gaat bij mij heel natuurlijk. Cijfers, uitdagingen, ideeën: we delen alles met elkaar. Zo begrijpen de directeuren van de vier huizen beter wat er gaande is en kunnen daarop inspelen en elkaar helpen.

Heb je een voorbeeld?
Wel honderd! Voor de hand liggende zaken vaak, als je er achteraf naar kijkt. Zo had de directeur van Winselerhof veel nieuw vergadermeubilair nodig waarop de directeur van St Gerlach zei: wil je mijn meubilair niet lenen, ik heb hier behoorlijk wat staan? Dat was eerder niet gangbaar. Château Neercanne heeft tijdens de pandemie, op momenten dat dat kon, tal van diners verzorgd in het Kruisherenhotel en Château St. Gerlach. Er ontstond een gevoel van samen zijn we sterk, we gaan die klus samen klaren. Door de coranacrisis is veel in een stroomversnelling geraakt. We zijn een leuker en beter bedrijf geworden. Natuurlijk hebben we flinke klappen gehad, maar het fundament is sterker geworden. Het bedrijf heeft enorm veel potentie.

‘We zijn een leuker en beter bedrijf geworden’

Heb je altijd al hotelier willen worden?
Als je 16 bent denk je natuurlijk wel eens: kan ik dat wel? Je ziet je vader in de weer, en wat er allemaal bij komt kijken om zo’n bedrijf te runnen. Maar je groeit er langzaam naar toe. Ook hier had ik overigens weer zo’n toverslagmoment.

Vertel…
Tijdens mijn studie aan Hotelschool Maastricht liep ik in het derde jaar stage in The Ritz-Carlton in Washington DC. Een prachtig vijfsterrenhotel. Daar ging ik werken in de front desk, de plek waar je het eerste contact hebt met de gast. Dat vond ik ge-wel-dig. This is it! Dat is wat ik dacht. Vanaf dat moment wist ik zeker dat ik in dit vak verder wilde. Ik was leergierig en realiseerde me dat er in ons bedrijf in Nederland best wat zaken beter konden. Moderner, meer van deze tijd.

Het heeft er onder andere toe geleid dat we nu een nieuw hotelsysteem gaan implementeren. Zo wordt inchecken bij de Oostwegel Collection een stuk gemakkelijker. Basisgegevens kunnen mensen thuis of op het werk al invoeren. Wij kunnen dan meer persoonlijke aandacht geven aan onze gasten met onderwerpen die veel leuker zijn, zoals het verblijf in Maastricht of het Heuvelland. Je wilt een leuk, ontspannen gesprek hebben. In januari 2023 gaat het systeem live, het hele platform waar het bedrijf op draait wordt vernieuwd, geprofessionaliseerd. Ook wel weer spannend!

Ben je een familieman?
Zeer zeker! Ik ben getrouwd en heb twee zonen. Mijn vrouw Meredith komt uit Florida en werkt mee in de zaak als directeur Brand & Marketing. Dat gaat fantastisch. Het weekend plannen we vrij zodat we als gezin samen vanalles kunnen ondernemen. Ik probeer ook vijf van de zeven avonden thuis te koken. Zo’n beetje in de stijl van Jamie Oliver, het hoeft niet allemaal heel precies, zolang het maar met verse en gezonde producten wordt bereid.

Ik ben opgegroeid met familiewaarden als inlevingsvermogen, uitstraling, actief zijn en fatsoen. Dat vinden we ook belangrijk bij de opvoeding van onze kinderen. Het is een moreel kompas. Het zijn - vanzelfsprekend zou ik haast willen zeggen - ook de kernwaarden van ons bedrijf.

Vriendschap is voor mij ook erg belangrijk. Ik heb een aantal beste vrienden die zelf ook een jong gezin hebben en ondernemer zijn. Eerst en vooral hebben we veel lol samen, maar we vinden het ook fijn om te reflecteren over en weer. Over ondernemerschap, over de toekomst, over wat nu echt belangrijk is in het leven.

Wat brengt de toekomst?
We gaan bouwen! Er is een tekort aan vijfsterrenhotelkamers in Maastricht en die zijn van levensbelang voor de aantrekkingskracht van de stad; er worden hier steeds meer internationale beurzen en congressen georganiseerd wat de vraag alleen maar doet toenemen. Onze ambitie is niet zozeer meer huizen maar vooral het beter maken en uitbreiden van onze bestaande huizen.

Het Kruisherenhotel gaat bijna verdubbelen en krijgt er 50 kamers bij. Met een markante glazen loopbrug verbinden we het vijfsterrenhotel met het historische Stuers-gebouw dat er pal naast ligt. Hier komt ook een fine casual-restaurant en een multifunctionele ruimte voor exposities en bijeenkomsten tot 150 gasten. Het ontwerp is van de hand van architect Francine Houben die ook het paviljoen bij Château St. Gerlach heeft getekend. De opening staat gepland in 2025.

Verder krijgt Château Neercanne een nieuw dak wat een behoorlijke ingreep is en staat er een gefaseerde, grootschalige renovatie van Château St Gerlach gepland waarbij alle kamers worden vernieuwd. Duurzaamheid is hier het sleutelwoord. Al met al investeringen van vele tientallen miljoenen euro’s.

‘Naast beleving wil ik ook de betekenis van ons bedrijf vergroten’

Eén keer in de twee maanden zit ik samen met onze Raad van Commissarissen. Het is erg nuttig en zinvol om te klankborden met mensen met meer ervaring, die net iets verder weg staan. Mijn vader is ook commissaris, uiteraard. Naast beleving wil ik ook de betekenis van ons bedrijf vergroten. Wat je bij ons meemaakt kan altijd beter.

Je bent founding partner van Maas Cleanup.
We zijn binnen ons bedrijf volop bezig om duurzame en milieubewuste oplossingen te realiseren. Ik vind het belangrijk om me in te zetten voor een gezonde leefomgeving, ook in groter perspectief. Daarom zijn we gestart met de Maas Cleanup voor het plasticvrij maken van de Maas en haar zijrivieren en het zoeken naar een oplossing voor het zwerfafvalprobleem. We hebben al veel bereikt, maar zijn nog lang niet klaar.

Heb je nog een tip voor de lezers van Brabant in Business?
Kom naar Zuid-Limburg! Kom genieten van het bourgondische leven, de gastronomie en de prachtige wijnen. Ga wandelen in de natuur en verwonder je over de prachtige panorama’s. Bezoek de vele wijngaarden, voor een rondleiding en proeverij. In Maastricht vind je volop kunst en historie. Het is een streek die bruist van de activiteiten. Kom vooral ook langs bij een van onze huizen voor een heerlijk ontspannen verblijf. Wij zorgen ervoor dat het onvergetelijk mooi wordt.

Ben je trots op Oostwegel Collection?
Ik ben eigenlijk vooral trots op onze medewerkers. Als je ziet wat we hebben meegemaakt de afgelopen jaren en wat voor een veerkracht iedereen heeft getoond. En dan nu de drukte die we meemaken en het personeelstekort dat ook ons ten deel valt. We krijgen ongelooflijke veel positieve reacties van onze gasten. Een heel groot compliment voor onze medewerkers. Zij brengen onze huizen op een prachtige, sprankelende manier tot leven.

‘Een heel groot compliment voor onze medewerkers’