Partner

2 maart 2021

blog

Is ons huidig onderwijssysteem wel goed?

In het belang voor de huidige en toekomstige generatie
-Janine Eijkemans-

Vaak kijken we terug naar hoe onze school tijden zijn gegaan. Hoe we snel keuzes moesten maken met welke opleiding het beste bij je past, dat aan de hand van een test je capaciteiten bepaald of je wordt afgerekend dat je niet mag overgaan, omdat bepaalde vakken je niet liggen. Daarbij komt ook nog als kers op de taart, dat meer dan de helft iets anders doet als waar ze daadwerkelijk voor geleerd hebben. Dan komt de vraag in ons naar boven: wordt er het juiste onderwijs geboden?

Dit is een onderwerp dat vaak wordt besproken. Ik had dit laatst nog over met een docent. Het is belangrijk dat je een basis hebt van bepaalde vakken, maar dat je voor een vak wordt afgerekend dat je niet eens ligt, zou niet de bedoeling mogen zijn. Het ene vak ligt meer dan de ander. Ook zou een test niet moeten bepalen of een opleiding geschikt is. Dit zou eigenlijk bepaald zijn aan de hand van waar jouw kwaliteiten en interesses liggen. Van basisschool tot aan hbo of hoger.

Een volledige keuze systeem op vakken

Met een eigen invloed op de vakken waar je voor kan kiezen, kom je sneller achter waar de interesse ligt met het vinden van een opleiding en uiteindelijk ook een baan. Immers vult een baan natuurlijk een groot deel van je leven. Daarom is het ook verstandig om zelf invloed te hebben met wat je kiest. Ook als het gaat om de vakken dat aangeboden wordt door het onderwijs. Dit kan voor motivatie zorgen bij de studenten en dit maakt het pad naar de toekomst het zeker waard.

Studeren op school is belangrijk, maar praktijk ook

We moeten ook niet vergeten dat het niet alleen maar om theorie gaat. Wat je uitvoert is waar het om draait. Alleen begrippen en goede punten zijn niet goed genoeg. Natuurlijk moet je begrijpen, maar doen zegt ook iets over jouw kwaliteit. Daarom is het belangrijk dat scholen meer praktijk bieden met het vak waarvoor je leert.

Ook merk ik zelfs dat meer docenten worden aangenomen die uit het bedrijfsleven komen. Hun kunnen daadwerkelijk vertellen hoe het er aan toe gaat in het bedrijfsleven en het vak waarvoor je leert. Dit bied voorbereiding en kennis over het beroep.

Een visie voor de toekomst

We moeten niet vergeten dat studeren belangrijk is voor de opbouw van onze toekomst. Wel kunnen we met vooruit zicht zien dat het onderwijs steeds meer praktijklessen en vakken bieden voor zelfontplooiing en je de richting biedt om achter je interesses te komen. De stappen worden genomen, maar we hopen dat in de toekomst wellicht een heel ander systeem aanbod komt voor een goede leerbasis.