Chayenne Muller, CEO SRBA Group, heeft een heldere visie. Op leiderschap, het bedrijf, persoonlijke groei en de toekomst. SRBA is een bouwbedrijf met als specialisatie totaalconcepten voor cleanrooms, laboratoria, klinieken, kantoren en woningen.Sorry Chayenne, wat zei je nou precies? Ik was 12 jaar toen ik tegen pap zei: ik ga later jouw bedrijf leiden. Ik was heel stellig, het voelde voor mij heel natuurlijk, op jonge leeftijd al. Als kleuter liep ik wekelijks met een helm op over bouwplaatsen. Als tiener rekende ik bouwtekeningen uit: aantallen meters metalstudwanden of gipswanden. Pap gaf me vertrouwen. Ik vond het geweldig en verdiende een mooi zakcentje. De bouw zit in mijn DNA en in mijn opvoeding.
Mag ik vragen hoe oud je bent?
32 jaar.
Ik heb in het verleden veel ondernemers, leiders van grote bedrijven en bekende artiesten gesproken. Het gesprek met Chayenne Muller is een van de mooiste interviews in mijn carrière. Ik denk dat het haar scherpzinnige kijk op het leven is, gecombineerd met haar jeugdige spontaniteit, wat me fascineert. En het feit dat ze een veelzijdig bedrijf aanstuurt waar nagenoeg alleen mannen werkzaam zijn (en 2% vrouwen). En dat ze daarnaast haar 5 jaar oude dochter Mia opvoedt, met de liefdevolle steun van oma en opa. Zij is een inspiratiebron voor veel vrouwen, of beter gezegd mensen.
Wat betekent de afkorting SRBA?
Smart Reliable Building Achievements. We bouwen ruimtes. Ruimtes met een doel. Zoals cleanrooms waarin je chipmachines kunt bouwen. Maar ook klinieken en interieurprojecten. We hebben bij SRBA een team van 150 medewerkers en een flexibele schil van 500 monteurs.
Dat is vrij breed
SRBA heeft drie business units: Construction, Controlled Environment en Interior. Het basisprincipe dat we nastreven is ontzorging. Op alle fronten. We bieden een steeds completer pakket aan, one stop shopping. Bouwen we een kliniek, dan realiseren we de balies, restaurantinrichting en vloerafwer[1]king, maar ook complete operatiekamers. Van A tot Z. Daar zit onze kracht.
Je bent erg jong. Heb je het gevoel dat je jezelf moet bewijzen?
In het begin had ik dat wel, maar dat is nu helemaal anders. Ik was 30 toen we gingen fuseren, Muller Afbouw Groep en Brecon, en werd CEO van het nieuwe SRBA. Ik kreeg van iedereen het vertrouwen, ook van de Brecon-directieleden Wim van Ree en Frank Moelands. Dat was belangrijk voor mij.Ik ben erg jong, dat realiseer ik me terdege. Pap had een duidelijk advies: ga met mensen werken die veel ervaring hebben. Probeer van iedereen het beste over te nemen en daar je eigen manier van te maken. Iedereen heeft zijn kwaliteiten, dat heeft niets met leeftijd te maken. Ik heb Technische Bedrijfskunde gestudeerd in Eindhoven, maar de belangrijkste levenslessen kreeg ik al vroeg in mijn jeugd.
Zoals?
Blijf dicht bij jezelf, wat je ook doet. Je hebt de neiging om als jonge CEO de rol van CEO te gaan spelen. Maar dat gaat ten koste van je authenticiteit. Ik ben van nature heel open, spontaan. Ik sta tijdens een vrijdagmiddagborrel nog wel eens uitbundig te dansen. Louter jeugdig enthousiasme. Ik ben ook heel erg van het delen op social media. Ik houd me niet in, dit is wie ik ben. Sommige mensen moeten daar aan wennen.
Als CEO heb je een coachende rol richting je mensen. Als er íets is wat ik ze wil meegeven: blijf dicht bij jezelf. Dat is kwetsbaar en tegelijk heel krachtig. Ik hou ervan om een platte organisatie te leiden. Bij ons wordt de nadruk gelegd op samenwerking, gelijkwaardigheid en directe communicatie. Mensen voelen het feilloos aan als je geforceerd een rol speelt. Blijf jezelf, dat geeft een soort rust waar mensen zich prettig bij voelen.
Zit je vader ook nog in het bedrijf?
Hij is sinds vorig jaar niet meer werkzaam binnen het bedrijf en heeft het heel goed los kunnen laten. Hij is nog wel als adviseur verbonden aan SRBA, we hebben regelmatig contact. Voor advies of om mijn hart te luchten. Hij belt ook zelf soms met ideeën.
Ik heb een hele fijne jeugd gehad, daar ben ik pap en mam heel dankbaar voor. Pap is het bedrijf gestart vanaf nul. Nu 25 jaar geleden. Elke ochtend om 4 uur opstaan en op pad. Hard werken, projecten verkopen en ’s avonds om 9 uur weer thuis.
Dan zette mam een bordje met magnetrondeksel in de oven en het eten stond klaar. Doordeweeks zagen we pap niet veel maar in de weekenden gingen mijn broertje en ik vaak met hem mee op pad, samen badmintonnen en zwemmen bij De Brug of mee de bouw op, kijken naar zijn projecten. Een flesje AA en een snoepreep maakte onze dag helemaal compleet. Mama deed de administratie en ondersteunde hem, maar werkte ook bij de gemeente om te zorgen dat er thuis een bepaalde stabiliteit was.
Niet alles was rozengeur en maneschijn. Op een dag kwam ik thuis en waren alle meubels verkocht! Er was iets misgegaan en er was behoefte aan geld. Toch heb ik als kind nooit de stress ervaren die zij wel hebben gehad. Ik onderken terdege de waarde van alles wat is gerealiseerd in die 25 jaar.
Waar ligt je focus?
Wat ik al zeg, het motiveren van mensen. Maar zeker ook het verbeteren van bedrijfsprocessen. En het faciliteren van de groei van ons bedrijf. We maken belangrijke strategische keuzes, waarbij we focussen op groeimarkten. We onderzoeken wat de wensen zijn van onze opdrachtgevers. Daar spelen we maximaal op in door onze organisatie daarop af te stemmen. Expertise, alles in één hand, one stop shopping, snelheid van oplevering, onberispelijke kwaliteit, inlevingsvermogen, proactieve opstelling, om maar eens een paar van die wensen te noemen. We willen binnen drie jaar een voorbeeldbedrijf zijn op de Europese markt op het gebied van innovativiteit, duurzaamheid en veiligheid. Met een omzet van meer dan 100 miljoen euro en een stabiele marge.
Aan welke groeimarkten moet ik dan denken?
Een van onze speerpunten is cleanrooms. De toeleveranciers aan de Brabantse industrie hebben steeds meer cleanrooms nodig. Ze hebben vertrouwen in de grootste cleanroomproducent van de Brainportregio. Met onze businessunit Controlled Environment leveren we steeds completere oplossingen. Het hele interieur produceren we nu zelf. Dat kochten we vroeger in, zoals doorgeefkasten, overstapbanken en luchtdouches.
Prefab is ook een speerpunt?
Jazeker. Er gaat een grote verschuiving plaatsvinden ricting voorbereiden en bouwen in de fabriek en afmonteren op locatie. Ook door het veranderende klimaat wil je de bouwtijd buiten verkorten. We bouwen meer woningen en kantoren in minder tijd. Modulair bouwen, maar ook duurzaam, bijvoorbeeld door hergebruik van gipspanelen, daar zijn we 5 jaar geleden mee begonnen.
We produceren steeds meer in eigen huis, vooral risicovolle producten. Daarmee bedoel ik producten als akoestisch spuitwerk of glaswandsystemen, waar een kwaliteitsrisico of leveringsrisico aan zit. Daar krijg ik een kick van, binnen ons bedrijf hebben we veel specialisten, dus kunnen we veel projecten aan met een uitstekende kwaliteit en snelle oplevering.
Hoe ziet je dag eruit?
Ik sta ’s ochtends om 6 uur op, dan ga ik sporten en alvast wat werken. Ik breng zelf Mia naar school, dus ben ik wat later opkantoor. Mijn moeder haalt Mia op van school, zij maakt het mogelijk dat ik deze functie kan doen.
Mia vind het ook leuk om af en toe op kantoor te komen. Ze loopt wat rond en heeft contact met iedereen hier op kantoor. Bij de receptie, bij Lisette, gaat ze kleurplaten kleuren. Mia krijgt het met de paplepel ingegoten… Soms wil ze liever naar kantoor dan naar school.
Wat voor soort leider ben je?
Ik ben een coachende leider en vrij direct in mijn communicatie. Van nature ook vrij druk. Wat verwacht je van elkaar,dat spreek je uit. Daar ben ik mee opgegroeid. Iedereen werkt ook vanuit een stuk eigen belang, dat moet ook. De rekeningen thuis moeten ook betaald worden.
Mensen moeten hier graag komen werken, met een prettige sfeer, goede carrièremogelijkheden, interessant werk, mooie projecten, fijne collega’s en een duidelijk toekomst[1]perspectief. Ik heb met iedereen een open communicatie. Wat is je persoonlijke doel? Hoe kunnen we dat invullen? Iedereen kan bij mij komen voor hulp of om mee te denken.
Ik heb een grote verantwoordelijkheid. Er gebeurt vanalles. We moeten bepaalde projecten voorfinancieren en zijn bezig met bedrijfsuitbreiding dus ook onze groei moeten we financieren. Ik voel me verantwoordelijk voor de 150 werknemers die iedere maand hun salaris moeten krijgen om hun gezinnen eten te geven. Het is een puzzel die je samen legt.
Heb je een uitlaatklep?
Ik hou veel van festivals, muziek is mijn passie. Heerlijk dansen. Uit eten met vrienden, daar kan ik enorm van genieten. Mijn weekend probeer ik zo te plannen dat ik op maandag weer op en top fit ben. In mijn hoofd ben ik altijd bezig met presteren voor de volgende dag.
Wat is je hoogtepunt van de dag?
Ik kook ’s avonds altijd samen met Mia. Dan hebben we tijd en aandacht voor elkaar. Ons momentje samen.
Wilt u meer weten over SRBA? Bekijk dan hier de website: srbagroup.com