Partner

23 september 2022

Transport & Logistiek

HOUT WAARD

OVER HET VERLAGEN VAN CO2 EN DE OPKOMST VAN HOUTBOUW

Maarten Bakker schuift zijn visitekaartje over tafel. Hij is Algemeen Directeur bij het Cluster Bedrijfshuisvesting van Janssen de Jong Groep. Hoewel hij deze functie pas sinds 2020 bekleedt, heeft hij het zichtbaar naar zijn zin. “Het is een fijn bedrijf. We hebben een mooie combinatie van de cultuur van een familiebedrijf en de ambitie en mogelijkheden van een grote organisatie.”

We willen af van vervuiling door de verbranding van fossiele brandstoffen of het nu gaat om CO2 of andere vervuilende stoffen

Het Cluster Bedrijfshuisvesting is betrokken in elke levensfase van bedrijfshuisvesting. Van initiatief tot 10 jaar nazorg. Maarten: “Voor klanten gaan we op zoek naar locaties die we eventueel ook kunnen ontwikkelen. Onze architecten zorgen voor een mooi ontwerp en vakbekwame engineers, constructeurs, BIM-modelleurs en onze montageteams gaan vervolgens enthousiast aan de slag. Het cluster wordt gevormd door zeven merken. Hercuton voor betonbouw, Remco Ruimtebouw voor staalbouw en Woody Building Concepts voor houtbouw. Op deze manier zijn onze klanten altijd verzekerd van de beste oplossing passend bij hun huisvestingsvraag. Het onderdeel Pvvt is verantwoordelijk voor gevel- en afbouw, ServicebouwPlus is ons merk voor onderhoud en nazorg en Remco International verzorgt internationale projecten in Afrika en de Caraïben. Ocmer is ons bouwbedrijf dat in Polen is gevestigd. Allemaal vakmensen die onze klanten helpen bij het verwezenlijken van een bedrijfspand; van idee tot het moment van de sleuteloverdracht en daarna.”

CO2-neutrale huisvesting
Maarten: “We willen als maatschappij af van vervuiling door de verbranding van fossiele brandstoffen of het nu gaat om CO2 of andere vervuilende stoffen. CO2 is wereldwijd een probleem en dat begint zich in overheidsbeleid te vertalen. In de toekomst kan de lat op dat gebied steeds hoger komen te liggen en dan is houtbouw een aantrekkelijk alternatief of een mooie aanvulling op betonbouw. Want wanneer je CO2 wel zou doorberekenen in de bouwmaterialen worden de vervuilers duurder. Hout is in die zin toekomstbestendiger want winning en productie gaat met minder uitstoot gepaard. “Hout voor onze houtbouw wordt geproduceerd in duurzaam beheerde bossen waar de garantie is dat de bossen blijven bestaan en dat de grondstof hernieuwbaar is.”, verzekert Maarten. “Wij doen alleen zaken met partijen die daarop garantie geven. En nee, om een hardnekkig vooroordeel maar meteen de wereld uit te helpen: hout brandt niet sneller of eerder dan beton. Als hout brandt ontstaat er een koollaag die vertragend werkt. Een houten draagconstructie gedraagt zich in die zin voorspelbaar en de brandkans en -schade is dan ook niet groter dan bij een traditionele constructie.”

Duurzame materialen zullen in de toekomst goedkoper worden

“We zetten in op houtbouw, maar ook op circulair beton van ons zusterbedrijf New Horizon. Beton blijft een basisbestanddeel voor veel gebouwen en een prachtige oplossing, maar niet iedereen weet dat de productie van beton C02-uitstoot genereert. Door te werken met herwonnen ofwel circulaire beton, hebben we nu een keuze. Duurzame materialen zullen in de toekomst goedkoper worden en materialen die in winning of productie veel uitstoten worden duurder. En behalve duurzaamheid heeft hout nog een ander voordeel: de uitstraling. Er zijn geen harde wetenschappelijke bewijzen over bijvoorbeeld minder ziekteverzuim en betere concentratie maar toch. Vier jaar geleden hebben we een hybride distributiecenter gebouwd voor een grote klant. Het gebouw heeft betonnen kolommen met houten liggers. Dat ziet er prachtig uit. Deze klant wil nu nog zo’n gebouw, want het blijkt dat medewerkers de werkomgeving en het gebouw als zeer prettig ervaren, ze presteren beter en zijn bovendien zuiniger op hun omgeving. Die conclusie kunnen ze trekken omdat ze meerdere distributiecentra hebben, ook die niet hybride gebouwd zijn. Zeker in een tijd waarin het belangrijk is om personeel te binden en te boeien, kan een prettige werkomgeving een bepalende factor zijn. Ook in die zin is hout goud waard.”

Cluster Bedrijfshuisvesting
Janssen de Jong Groep Touwslager 2, 5253 RK Nieuwkuijk 088 205 34 00 www.woodybuildingconcepts.nl www.hercuton.nl