Partner

15 december 2022

Leisure & Cultuur

Hospi Housing wordt platform voor studenten en hospita’s in Eindhoven

Hospi Housing wordt het online platform waar studenten en hospita’s in Eindhoven met elkaar in contact kunnen komen. En dat is hard nodig, want er is een tekort aan woonruimtes voor studenten. De samenwerking met Hospi Housing komt voort uit de samenwerking vanuit het convenant studentenhuisvesting.

Mieke Verhees, wethouder wonen, is blij met het platform: ‘We hebben met Hospi Housing een betrouwbare partner voor zowel studenten die een (tijdelijke) kamer zoeken als voor hosts en gastgezinnen die een kamer beschikbaar hebben voor een student. Via het platform verruimen we het kameraanbod voor studenten en we benutten de bestaande woonruimte in de stad beter.’

Met de ‘hospitaregeling’ is het voor particulieren in Eindhoven eenvoudig geworden om een kamer te verhuren. Er is geen vergunning nodig wanneer de verhuurder zelf in de woning woont en voorzieningen met de student worden gedeeld, zoals de keuken en de badkamer.

Met name voor internationale studenten die hier studeren is het moeilijk om vanuit het buitenland een kamer te vinden. Juist voor deze groep kan het platform een uitkomst bieden. Voor een verhuurder zorgt een student in huis niet alleen voor extra inkomsten, het kan ook een verrijking zijn en gezelligheid bieden.  

De gemeente is opdrachtgever en Fontys, TU/e en Design Academy Eindhoven zijn partners in de samenwerking. De opdracht loopt in eerste instantie voor een jaar en afhankelijk van de resultaten is er de mogelijkheid om te verlengen. De doelstelling is om in het eerste jaar 100 matches te maken.

Hans Nederlof, lid college van bestuur Fontys Hogeschool: ‘Voor veel particulieren is het thuis ‘opnemen’ van een student best een grote beslissing en daarin zal de ondersteuning Hospi Housing zeker extra hulp en borging geven. Ik hoop dat meer particulieren daardoor die stap willen maken om zo meer ruimte voor uitwonende studenten te realiseren. Daar heeft onze regio baat bij.’

Veilige plek
Hospi Housing zoekt en verifieert hosts en gastgezinnen en helpt hen bij het (tijdelijk) in huis nemen van een student. Tegelijkertijd vertegenwoordigt Hospi Housing de student. De organisatie zorgt ervoor dat de studenten niet te veel betalen en dat ze een veilige plek hebben. De opdracht voor Eindhoven is een netwerk op te bouwen. In eerste instantie ligt het accent op de werving van studenten, zodat er meteen reacties komen wanneer een host of gastgezin een kamer online zet.

Hospi Housing is drie jaar geleden gestart door drie voormalige studenten uit Utrecht. Uit eigen ervaring hebben zij geleerd dat deze manier van wonen kan bijdragen aan het uitbreiden van het woningaanbod en het tegengaan van eenzaamheid. Hospi Housing faciliteert en ondersteunt bij de matching. Voor hosts en gastgezinnen is de service gratis, studenten die via het platform een kamer hebben gevonden betalen een eenmalige fee.

Hospi Housing is reeds actief in Groningen, Nijmegen, Maastricht, Utrecht en Leiden en heeft een netwerk van ruim 600 hosts en gastgezinnen en 10.000 studenten.