21 april 2023

blog

Hoe kan lichaamstaal worden ingezet voor succes op de werkvloer?

Non-verbale communicatie is verantwoordelijk voor 70% van de impact die we hebben op anderen, ook op de werkvloer. Het slim gebruiken van lichaamstaal kan daarom helpen om succesvol te zijn op het werk. Psycholoog en lichaamstaalexpert Denise Dechamps van de Body Language Academy benadrukt dat we ons in de zakelijke wereld vooral voorbereiden op de verbale kant van gesprekken voeren, terwijl juist de non-verbale communicatie bepalend is voor ons succes.

Als je bijvoorbeeld wilt overtuigen van je deskundigheid, lukt dat voor slechts 30% met verbale communicatie of informatie, terwijl de overige 70% in je non-verbale communicatie of in het gevoel dat je overbrengt zit. Bij een sollicitatie kun je meer indruk maken door het slim gebruiken van je handen dan met een goed cv en welbespraaktheid. Uit onderzoek blijkt dat hoe meer je je handen gebruikt, hoe groter de kans is dat je wordt aangenomen, maar natuurlijk is er wel een grens.

Verder is het verstandig om bij het voeren van een salarisgesprek op je toonhoogte te letten. Door aan het eind van je statement bewust met je toonhoogte omlaag te gaan, klink je zekerder van je zaak. Ook kun je bijvoorbeeld door het omlaag wijzen van je handpalmen laten weten dat er geen ruimte is voor input en dat kan je helpen om te krijgen wat je wilt. Een stalen gezicht waarmee we volgens velen 'sterker' overkomen, kan juist averechts werken. Door onze emoties te verbergen, komen we niet sterker over, maar juist onbetrouwbaarder.