14 juli 2023

Lifestyleblog

Hi! Ik ben Lisanne

Hi! Ik ben Lisanne.

Toen ik op 28 juli 2020 een rondje ging skeeleren, had ik niet verwacht, dat precies dát ene rondje mijn leven compleet zou veranderen:

Schedelbasisfractuur, gebroken nekwervel, hersenkneuzing, meerdere bloedingen in en rondom de hersenen, een gat in het rechter trommelvlies met gehoorverlies en verlies van reuk en smaak. En nu al bijna 3 jaar lang, leren leven met een hersenbeschadiging.

Door dit alles blijf ik met vragen zitten waar ik het antwoord niet op weet. Gaat dit ooit nog beter worden dan dat het nu is? Kan ik ooit nog werken? Kan ik ooit een gezin stichten op deze manier? Kan ik nooit meer zorgeloos uit eten? Een film kijken? Naar een feestje? Iets spontaans doen? Als ik mezelf vergelijk met vóór het ongeluk, dan ben ik echt een ander persoon. Niets was te gek. Ik werkte fulltime, had een heel druk en sociaal leven, altijd op stap en hier en daar nog wat extra werken in de horeca. En nu… 28 jaar, afgekeurd en dus volledig in de WIA. Alles inplannen, van het douchen tot afspreken met vrienden. Om vervolgens van zo'n activiteit weer een paar dagen bij te moeten komen.

Januari dit jaar kreeg ik mega goed nieuws:

Ik ben toegelaten tot een revalidatie traject in Amerika, wat écht anders is dan de revalidatie hier.

In Nederland is het zo, dat je na 2 jaar bent uitbehandeld. Ze kunnen dan niks meer voor je doen en de focus ligt dan op het leren leven met je klachten en daar je weg in vinden. In Amerika draait alles om verbetering en vooruitgang.

Ze starten met een functionele cognitieve MRI-scan. Dat wil zeggen dat ik allerlei opdrachten uit moet voeren terwijl ik in de scan lig. Hierbij gaan ze in kaart brengen welke hersengebieden onder- en overactief zijn en kunnen ze zien waar de bloedtoevoer niet optimaal is. Op basis van de resultaten gaan ze een heel persoonlijk behandelplan maken voor de twee weken durende EPIC Treatment, waarbij ik fysiek en cognitief woord uitgedaagd en precies die hersengebieden aan het werk worden gezet die het nodig hebben. Daarna krijg je nog intensief trainingsprogramma voor een paar maanden me naar huis.

Het lijkt me zo fantastisch om weer wat meer te kunnen leven, en daar van te kunnen genieten. Voel je absoluut niet verplicht om een bijdrage te doen, maar je zou me er echt ontzettend mee steunen.

Help je me mee mijn leven te verbeteren?

www.helplisanne.nl