Partner

Het maken van de juiste studiekeuze

Dit is een onderwerp waar alle jongeren tegen aan lopen. En dat is het maken van de juiste studiekeuze. We moeten al zo snel weten wat onze pad in de toekomst is, terwijl we dat eigenlijk nog helemaal niet weten. Ook ik kan uit ervaring spreken. Richting het examenjaar moet je al het een en ander uitgezocht hebben met welke opleiding bij je past. Daarbij moet je ook nog een aanmeldprocedure volgen om ervoor te zorgen dat je daar terecht kan.


Advies vragen

Wat ik in de eerste instantie heb gedaan is advies vragen. Bij mijn docenten op school, familie en vrienden. Hun hebben vaak een beeld over wat eventueel de mogelijkheden zijn voor het vinden van een leuke school. Mede door eigen ervaring en om te kijken wat het beste bij je past. Natuurlijk ben jij degene die het beste weet en wat je leuk vindt, maar een ‘extern-oog’ kan nooit kwaad.


Volg meeloop/proefstudeerdagen

Vele scholen bieden de mogelijkheid om een kijkje achter de schermen te geven over hoe het daadwerkelijk binnen de opleiding aan toe gaat. In corona gaat dit wel online, maar alles wordt aan gedacht om dit als een echte schooldag te laten voelen. Dus aarzel niet. Al je vragen worden beantwoord door docenten en mededocenten.


Ga even met iemand samen zitten en browse door die opleidingen

Nooit schamen met het vragen om hulp. Ook ik heb daar soms moeite mee gehad. Neem met de persoon die je vertrouwt eens een kijkje met welke opleidingen een school wel niet biedt. Soms kan iemand uitleggen wat een opleiding inhoudt en wat je daar kan doen. Informatie zegt veel, maar een persoon die met je meekijkt kan dit nog extra voor je verduidelijken.


Meld je aan voor meerdere opleidingen

Maak een selectie van de opleidingen die jou het meest aanspreken. Meld je op tijd aan en daarna kan je op een rustig termijn kiezen welke het uiteindelijk wordt. Dit heb ik als laatste gedaan, zodat dit ook rust biedt in mijn hoofd en ik daarna de droomopleiding kan kiezen die ik ook het leukst vond.