7 april 2022

Leisure & Cultuur

Hét allereerste PR-museum van Nederland opent in Breda

Breda, april 2022 – Ter ere van het 10-jarig jubileum opent TALK ABOUT PR & communicatie, uit Breda, hét allereerste PR-museum van Nederland. Dit unieke museum is geopend op 20 en 21 april in Ingenhousz in Breda. Op deze twee dagen wordt de geschiedenis, ontwikkeling en toekomst van PR in beeld gebracht. Met het museum zet TALK ABOUT het PR-vak in de spotlights. “PR is overal, maar er is te weinig bekend over het vak”, aldus Natasja Gregorowitsch, mede-oprichter en eigenaar van TALK ABOUT.
Van grap tot serieus evenement
Het PR-museum is een PR-stunt van TALK ABOUT, een bureau dat zich dagelijks bezighoudt met PR- en communicatie-activiteiten. “We hebben het in eerste instantie als grap bedacht, maar het is uiteindelijk een heel serieus evenement geworden”, vertelt Karen Baelde, de andere oprichter en mede-eigenaar van TALK ABOUT. “Voor de curatie werken we nauw samen met het PR-museum in New York. En naast het museum zijn er ook allerlei side-events. Zo organiseren we het grote PR-debat voor studenten."

Een PR-achtig museum
In het museum zelf wordt de geschiedenis van het PR-vak in beeld gebracht en vind je een overzicht van het medialandschap 50 jaar geleden en nu. Daarnaast is er aandacht voor de rol van sociale media en influencers. De eerste virtuele influencer uit Nederland is ook aanwezig in het museum. 

Verder kunnen bezoekers zich laten inspireren door de meest spraakmakende PR-cases van bureaus uit heel Nederland, zoals de ‘Does lief-campagne’ van Sire door Coopr en de campagne ‘Belgium’ van Jupiler door het Bredase bureau Fightclub. Maar uiteraard zijn er ook cases van TALK ABOUT zelf te zien.

Studentendebat
“PR is een afkorting voor public relations en grofweg vertaald betekent dit publieke, openbare communicatie. En dat is niet weg te denken uit ons dagelijks leven; bedrijven willen hun verhaal vertellen, politici strijden voor verkiezingen, merken promoten hun producten om meer te verkopen. En dan hebben we het nog niet eens over de hele wereld van social media. Alles ademt PR. En toch weten zo weinig mensen wat het vak inhoudt. Daar wilden we verandering in brengen.” Gregorowitsch vertelt het met een glimlach: “Natuurlijk is het museum een PR-stunt voor ons eigen bureau ter ere van ons jubileum, maar we willen hiermee heel graag anderen inspireren. Daarom organiseren we een vaklunch voor concullega’s en een studentendebat voor aankomende PR-professionals van BUas, Fontys en Avans. Dat de directeur van het PR-museum in New York deze middag inleidt, is helemaal tof natuurlijk.”

Officiële opening
Beide dames zijn erg in hun nopjes met het feit dat burgemeester Paul Depla het museum opent. “Wij zijn een Bredaas bureau en daar zijn we trots op, dat vertellen we ook in elke pitch. In het museum zijn ook een aantal PR-campagnes van de gemeente Breda te vinden. En in Breda hebben we een burgemeester die zelf heel goed weet hoe belangrijk PR is, dus we vinden het heel bijzonder dat hij ons museum komt openen”, vertelt Baelde stralend.

Geïnteresseerden kunnen het museum donderdagochtend 21 april bezoeken. Bij voorkeur door zich vooraf aan te melden via www.pr-museum.nl. Op deze website staat ook meer informatie.

Over TALK ABOUT
Het PR- en communicatiebureau TALK ABOUT werkt vanuit Ulvenhout voor zowel mkb-bedrijven als grote (internationale) organisaties in diverse branches, zoals Van Loon en Netvlies uit Breda, Villeroy & Boch, Lot Hypotheken, de stad Hamburg en de Bredemeijer Group. Het team van vijf dames zorgt ervoor dat zij samen met de opdrachtgevers steeds het juiste verhaal, op het juiste moment, via de juiste middelen aan de gewenste doelgroepen vertelt. Elke vraagstuk is anders, dus afhankelijk van de behoefte stellen de adviseurs van TALK ABOUT bijvoorbeeld een PR-plan op, vervullen zij de rol van sparringpartner of creëren ze content voor social media, blogs of nieuwsbrieven. www.talkabout.nu.