Partner

4 oktober 2022

Food (agri)

HEMA en Lekkerland Nederland streven naar verdere ketenefficiency

Lekkerland Nederland is als sinds 2006 HEMA’s logistiek partner op het gebied van de food supply chain naar de winkels. Met een vernieuwing van deze samenwerking gaan de beide partijen gezamenlijk ook een aantal nieuwe projecten realiseren. Denk hierbij aan de ontwikkeling van een supplier dashboard en het verder optimaliseren en integreren van forecastsystemen. Dit moet leiden tot een betere productbeschikbaarheid in de winkels.

“Al ruim 15 jaar verzorgt Lekkerland de volledige supply chain van alle food producten bij HEMA (exclusief bakkerijproducten); van voorraad houden, tot last mile distributie”, vertelt Olaf Gockel, Sales Directeur bij Lekkerland Nederland. “In Nederland en België verzorgen we de last mile distributie zelf of via onze Belgische collega’s bij Conway. In Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk wordt dit via het HEMA DC in Utrecht Lage Weide geëxporteerd. In dit geval leveren wij de goederen op filiaalniveau bij het DC van HEMA aan.”

Esther Moolenaar, Manager Planning Food bij HEMA: “We zijn blij dat we met Lekkerland de samenwerking hebben vernieuwd en hebben vertrouwen dat we samen onze supply chain nog meer kunnen optimaliseren en de beschikbaarheid verder verhogen. Daarmee gaan we de HEMA-klant iedere weer dag blij maken met ons verrassende assortiment eten en drinken.”

Van wielen naar partnerschap
“Wij streven naar efficiency en effectiviteit binnen ons logistieke proces, waarbij Lekkerland Nederland, als medeondertekenaar van het convenant ‘Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek 2025’, ook bezig is met het leveren in de nabije toekomst. Hierbij hebben we ten opzichte van vandaag de dag nog voldoende uitdagingen in de logistiek te verwachten”, zo vervolgt Olaf. De afgelopen jaren heeft Lekkerland laten zien, ook met de golvende vraag van HEMA, in seizoen periodes, dat we deze pieken en dalen goed opvangen in ons netwerk waar HEMA deel van uitmaakt. Voor HEMA leveren we van wijn tot rucola, van rookworst tot koffie, pepernoten, chocoladeletters en biefstuk, aldus Olaf.”

Oog voor duurzaamheid
Olaf Gockel: “Vanuit Lekkerland Nederland leveren we een bijdrage aan de strategie en missie van HEMA: het creëren van een beter alledaags leven in een mooiere wereld. Zo biedt Lekkerland meer dan alleen een logistieke oplossing; wij zorgen ervoor dat producten op een zo efficiënt en duurzaam mogelijke wijze in één keer worden geleverd aan onze klanten. Ook zijn onze vrachtwagens voorzien van een duurzame Intelligent Cooling System (ICS). Een door Lekkerland Nederland ontwikkeld intelligent koelsysteem dat ervoor zorgt dat de temperatuur van de te leveren producten te allen tijde op peil blijft. ICS koelt de vrachtwagencompartimenten volledig automatisch. De lucht en energie worden slim verdeeld en tegelijkertijd wordt er zo efficiënt en zuinig mogelijk omgegaan met de capaciteit van de vrachtwagen. Zo kunnen we de kwaliteitseisen van de klant waarborgen en garanderen we dat producten op de perfecte temperatuur geleverd worden. Daarnaast werken wij met een kwaliteitsmanagementsysteem voor milieubeheer volgens de ISO 14001 norm en zijn wij drie sterren koploper van Lean & Green programma voor duurzame logistiek.”