Partner

30 juni 2022

Food (agri)

‘GOEIE’ KOFFIE VAN VANTIENEN

HET BRABANTSE GEVOEL VAN THUIS, OVERAL EN ALTIJD

Als je bij vantienen binnenkomt, ervaar je een gevoel van thuiskomen. Je voelt je welkom. Dat komt onder andere door het mooie, nieuwe pand met showroom in Zeeland (Noord-Brabant) waarin over alles is nagedacht: direct achter de tourniquet proef je de huiselijke sfeer die zij willen uitstralen. De entree is de huiskamer van Brabant. Het familiebedrijf wil voor iedereen bereikbaar zijn en heeft een gemoedelijk, plezierig karakter.

Directeur Maarten van Tienen vertelt: “We zijn een full service bedrijf dat maximaal inzet op klantvriendelijkheid. Onze service gaat ver. Als we in onze dienstverlening handen tekort komen, helpen we elkaar dit op te lossen. Van Tienen levert alles voor de werkvloer: koffie, thee, suiker, melk, Cup-a-Soup, schoonmaakproducten, etcetera. De koffie en thee worden geleverd van diverse A-merken: Simon Lévelt, Douwe Egberts en Nescafé, voor het merendeel aan bedrijven. Voor de horeca en luxere koffie of thee op kantoor hebben zij hun private labels 10N (koffie) en Tientime (thee).

Deze labels ‘10N espresso’ en ‘Tientime’ vinden hun oorsprong in het verleden. Bij ‘10N espresso’ staat de 10 voor goed en ook voor Tien van Tienen, een afkorting van Martinus. Zo werd de vader van Maarten - de oprichter van het bedrijf - genoemd. Espresso geeft de kwaliteit weer en 1963 het jaar waarin Tien in de wereld van koffie terecht kwam. Ook bij het label Tientime is er een link gelegd naar de familie van tienen, binnen dit label word enkel gebruik gemaakt van 100% biologische kwaliteitstheeën welke voor een unieke smaakbeleving zorgen.

Heilig goud

“Koffie is een mooi product; het is emotie, passie”, vervolgt Maarten. “Het gaat om kwaliteit, smaakbeleving en uitstraling, dat vinden we van groot belang. De juiste match tussen machine en bijhorende koffie draagt bij aan het kopje ‘Goeie’ koffie. Simon Lévelt is veruit de grootste leverancier van duurzaam geproduceerde koffiebonen en 100% biologische thee. We merken dat de klant bewuster wordt bij het maken van zijn keuze en daarbij speelt duurzaamheid voor mens en milieu een belangrijke rol.”

Een halve eeuw

“Mijn vader is in Zeeland geboren en getogen. Als zoon van een hoefsmid en fietsenmaker begon hij op 2 januari 1963 in de koffiehandel bij Simon Lévelt in Amsterdam waar hij vervolgens tien jaar als handelsreiziger werkte. In de praktijk heeft hij het vak van verkoper geleerd en zich de techniek van het koffiebranden eigengemaakt. In goed overleg met zijn baas Hans Lévelt begint Tien op 2 januari 1973 voor zichzelf. Hierbij neemt hij de woorden van Hans ter harte: ‘Als je mijn koffie blijft afnemen, krijg je de klanten onder de rivieren cadeau’. Tot 1994 heeft mijn vader vanuit huis gewerkt.”

Van 1994 tot 2021 was vantienen gevestigd in Voederheil in Zeeland. Toen dat pand te klein werd en inmiddels 27 jaar oud was, is het familiebedrijf naar de huidige moderne locatie verhuisd op Landweer 2a in Zeeland. Alle medewerkers hielpen mee en dat is tekenend voor de sfeer binnen het bedrijf. Op 2 januari 2023 bestaat vantienen precies 50 jaar. Hier zal het hele jaar 2023 aandacht aan worden besteed en dit zal het hele jaar door samen met het personeel worden gevierd.

Fundament voor de toekomst

De bouwplannen ontstonden precies in coronatijd. Het waren bizarre jaren tussen 2019 en 2021 maar de koffiespecialist besloot toch met de nieuwbouw van het pand te beginnen. Maarten is daar achteraf heel blij mee. Het bedrijfspand is duurzaam gebouwd en toekomstbestendig: er wordt geen gas meer gebruikt en er liggen 400 zonnepanelen op het dak die de energie leveren die nodig is.

Inmiddels staat de derde generatie voor de deur. Twee jonge familieleden werken al bij het bedrijf, in Sales en in Finance. “We zijn ondernemers en ik ben dan wel directeur maar je moet altijd tussen je personeel blijven staan, vind ik. We hebben ruim 60 medewerkers in dienst en daar staan evenzoveel gezinnen achter. Het gaat om de mensen. Dat is het mooiste wat er is: mensen plezieren. En eerlijkheid staat bij mij voorop. De generaties binnen de familie die in de jaren na mij het stokje overnemen, moeten gewoon solliciteren, hart hebben voor de zaak en onze familiegeschiedenis eer aandoen.”