Global acting in IT: Bij Fontys ICT werken studenten aan Innovatie in internationale setting

Afbeelding

Werken in een sterk globaliserende economie vraagt van (toekomstige) medewerkers dat zij interculturele competenties en internationale kennis ontwikkelen. Naast het krijgen van kwalitatief goed onderwijs, moeten studenten daarom ook worden voorbereid op het werken in een internationaal werkveld. Fontys zorgt ervoor dat het aangeboden onderwijs het internationale karakter van de regio weerspiegelt en dat afgestudeerden optimaal voorbereid zijn om zich in een regionale, nationale én internationale omgeving te kunnen handhaven? Zodat zij, vanuit hun eigen vakgebied, een betekenisvolle bijdrage kunnen leveren aan de omgeving waarin zij werken.

Een goed voorbeeld van hoe dit in de praktijk vorm wordt gegeven is de minor Global Acting in IT, een Fontys ICT minor in samenwerking met vier buitenlandse hogescholen in België, Spanje, Oostenrijk en Zuid-Afrika. ”We hebben een bijzondere minor opgezet. Waarin studenten een half jaar aan de slag gaan met een overkoepelende opdracht op het gebied van ‘sustainable development’ gelieerd aan de Sustainable Development Goals van de VN. In deze minor krijgen studenten niet één buitenlandervaring, maar vijf. Ze reizen iedere drie weken naar een ander land en op iedere hogeschool staat een ander ICT-gebied centraal. Zo werken zij met elkaar toe naar een mooi eindresultaat”, vertelt Maike Simon, lecturer Digital Experience Design binnen Fontys ICT en als projectleider betrokken bij deze minor.

Het vakgebied ICT beperkt zich immers niet tot de landsgrenzen. Daarom werkt IT-talent uit de hele wereld aan oplossingen voor mondiale uitdagingen. Zoals met innovatieve technologische oplossingen de waterhyacint bestrijden bij de Zuid-Afrikaanse Hartbeespoort Dam. Dat was afgelopen maanden de uitdaging voor studenten van de minor Global Acting in IT. De twintig studenten van vijf verschillende onderwijsinstellingen uit vijf verschillende landen werden op het Fontys ICT Innovatielab drie weken lang niet alleen ondergedompeld in opkomende technologieën, maar ook in de wereld van invasieve soorten, zodat er letterlijk en figuurlijk sprake was van kruisbestuiving tussen diverse werkgebieden. Zo deden ze mee aan een AI-hackaton van Hen House Studio en maakten ze een wandeling met de IVN op Landgoed de Grote Beek. Ondertussen leerden ze elkaar en de Nederlandse cultuur kennen. Eenmaal een beetje gewend vertrokken ze naar Universitat de Lleida in Spanje om te leren over en te werken aan de User Experience van het project. De volgende stop was Fachhochschule Upper Austria in Hagenberg waar Internet of Things op het programma stond, gevolgd door de module Artificial Intelligence bij Hogeschool PXL in Hasselt. Hun reis sloten ze af in het Zuid-Afrikaanse Pretoria met een verdieping in Data & Datavisualisatie. Hier brachten ze ook alle opgedane kennis samen in hun eindpresentaties, die vervolgens werden gepresenteerd in het bijzijn van stakeholder The Centre of Biological Control.

Maike: “En de resultaten waren en zijn even divers als innovatief, van een sonarboot voor zaaddetectie op de bodem van de dam tot een geavanceerde boei voor waterkwaliteitsmonitoring en een drone die voorspellingen doet over de verspreiding van de waterhyacint. Met als gemene deler dat ICT er aan ten grondslag ligt. Maar het gaat veel verder. Deze uitwisseling van kennis en ervaringen stelt studenten in staat om zich ook als mens verder te ontwikkelen. Werken en leren in een multiculturele omgeving is verrijkend, maar kent ook uitdagingen.”

En dat leer je niet in de schoolbanken. Of zoals een van de studenten het verwoordde: “Deze minor was een geweldige ervaring die me voor altijd bij zal blijven. Het is een geweldige mogelijkheid om sterker in je schoenen te komen staan. Ook op het eindresultaat zal ik altijd trots blijven, vooral omdat het echt impact maakt en mensen kan helpen.” Maike: “En het helpt studenten ook echt verder in hun carrière. We merken dat bedrijven bijzondere belangstelling hebben voor professionals met ‘international skills’. En daar dragen minors als

 

We merken dat bedrijven bijzondere belangstelling hebben voor professionals met ‘international skills’

 

deze zeker aan bij. Niet alleen aan de ontwikkeling van de studenten, maar ook Fontys-breed hebben we een voorbeeldfunctie. Internationalisering en global acting zijn inmiddels gemeengoed binnen de organisatie. We hebben een uitgebreid netwerk van hogescholen en universiteiten in het buitenland opgebouwd waarmee we uitwisselingen organiseren. Daarbij fungeren bedrijven als opdrachtgever en assessor. Waarmee we meer en meer het antwoord geven op de vraag wat het voor onze studenten betekent om een wereldburger te zijn en hoe ze een wereldburger kunnen worden.”

Contactinformatie

Fontys Hogeschool
Rachelsmolen 1
5612 MA Eindhoven
Nederland

+31 (0)88-5077200info@fontys.nlwww.fontys.nl

Contactpersoon

Monique van Laar
m.vanlaar@fontys.nl