15 februari 2023

mobiliteit

Gemeente Alphen-Chaam verhoogt fonds voor duurzaamheidsleningen

Sinds 2020 kunnen inwoners bij de gemeente Alphen-Chaam een duurzaamheidslening aanvragen. Hiermee kunnen ze investeren in energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Steeds meer inwoners maken hier gebruik van. Om aan de snelgroeiende vraag te voldoen, besloot de gemeenteraad om het fonds voor de duurzaamheidsleningen aan te vullen met een bedrag van 500.000 euro.

 Vergroenen en besparen
In 2020 is dit fonds in het leven geroepen en is er in totaal al voor meer dan 600.000 euro aan duurzaamheidsleningen verstrekt. Wethouder Erik Wilmsen: “Met deze extra storting in het fonds blijven we inwoners helpen om duurzame maatregelen te nemen. Ze kunnen tegen gunstige voorwaarden een lening afsluiten voor energiebesparende maatregelen en het opwekken van duurzame energie. Door te verduurzamen gaat het energieverbruik van de woning omlaag en neemt de uitstoot van broeikasgassen af. Dat is dus goed voor de portemonnee van inwoners en voor het milieu.”

 Aantrekkelijke voorwaarden
Huiseigenaren kunnen via dit fonds tot 25.000 euro lenen om hun eigen huis te verduurzamen. Dat doen ze tegen een aantrekkelijke rente, die de hele looptijd vaststaat. Ze betalen geen afsluitkosten. Het geleende bedrag wordt in een bouwdepot gestort. De lening lossen zij annuïtair af. Dit betekent dat het maandbedrag gedurende de hele looptijd gelijk blijft. Het maandbedrag bestaat telkens uit een deel rente en een deel aflossing. Aan het einde van de looptijd is de lening volledig afgelost.

 Nationale lening voor lage inkomens
Huishoudens met een beperkte leenruimte (verzamelinkomen van maximaal €48.625,- bruto) kunnen er beter voor kiezen om een lening af te sluiten bij het Nationaal Warmtefonds. Daar betalen zij sinds 1 november geen rente meer. Deze Energiebespaarlening met 0% rente is een van de maatregelen om verduurzaming te versnellen en de energierekening te helpen verlagen. Ook deze lening is bedoeld voor huiseigenaren.

 Meer informatie over de Duurzaamheidslening en over het aanvragen van deze lening kunt u vinden op www.alphen-chaam.nl/duurzaamheidslening.