Ga terug

28 april 2020

SportOndernemer in beeld

Frans Janssen, commercieel directeur PSV: “Voetbal is volledig ondergeschikt op dit moment.”

Een opmerkelijke, maar ook typerende uitspraak van commercieel directeur van PSV Frans Janssen. “PSV is meer dan een voetbalclub, het vervult ook een grote rol binnen de regio. Gelukkig kunnen we ons op dit moment, samen met onze partners, volledig inzetten voor de gemeenschap. Dat doen we via ons online platform #PSVwestandtogether, dat inmiddels, na drie weken, een bereik heeft van 1,5 miljoen mensen en 196 miljoen views.”

Dat is ongelofelijk! Hoe hebben jullie dit zo snel voor elkaar gekregen?

“Daarvoor moeten we even terug naar de historie van onze mooie club. PSV is 107 jaar geleden opgericht door de broers Philips, met als doel om de toenmalige werknemers te verbinden, maar ook om het voor nieuwe medewerkers aantrekkelijker te maken om bij Philips te komen werken en in Eindhoven te komen wonen. De strategie van toen hebben we omgebogen naar deze tijd door de introductie van vijf premium partners, gebundeld onder de naam: Metropoolregio Brainport Eindhoven. Ons gezamenlijk doel is onze regio nog prominenter op de kaart te zetten. Een ambitie waar VDL, ASML, Philips, de Hightech Campus en Jumbo Supermarkten samen met PSV voor staan. Met als pijlers: vitaliteit, naamsbekendheid en trots. Eindhoven is het Sillicon Valley van Europa. Dat moeten we gezamenlijk uitdragen en daar werken we dan ook echt aan, samen met deze vijf bedrijven.”

Kort geleden nog heb ik drie families gecondoleerd vanwege het overlijden van hun naasten. Dan weet je dat voetbal niet eens in de top 100 van prioriteiten staat. Ja, natuurlijk is er veel geld mee gemoeid, maar daar komen we wel uit. Frans Janssen, commercieel directeur PSV

Wat kunnen jullie op dit moment betekenen voor de regio? Wat is jullie waarde zonder voetbal?

“Met ons online platform #PSVwestandtogether hebben we een enorm bereik. PSV heeft een eigen productiemaatschappij met cameramensen en editors die nu geen wedstrijden registreren. Zij maken nu samen met onze voetballers filmpjes en gave content voor onze supporters en achterban. Ook zij vinden het namelijk leuk een bijdrage te leveren. Vervolgens zie je een beweging ontstaan dat veel meer partijen bij ons aankloppen om gebruik te maken van ons platform. Zorginstellingen bijvoorbeeld, maar ook burgemeester Jorritsma van Eindhoven heeft gebruikgemaakt van ons platform. En zo komen er vele initiatieven voorbij. Iedereen mag aansluiten, zolang het maar geen commerciële intentie heeft.”

Wanneer dacht je voor de eerste keer dat de coronapandemie vergaande gevolgen zou kunnen hebben?

“Ik heb 20 jaar in het buitenland gewoond, waaronder in Shanghai en in Singapore. Ik kreeg berichten van vrienden die daar nog wonen dat de hele stad van tien miljoen inwoners platging en de straten leeg waren. Dan is er echt iets aan de hand. Dat is heel eng.”

Welke maatregelen hebben jullie genomen binnen PSV?

“Toen de eerste besmetting in Nederland (Loon op Zand) werd gemeld, ging het heel snel. We hebben 8 maart nog tegen Groningen gespeeld. Brabant werd de brandhaard van het virus. Op 15 maart stond de wedstrijd PSV-Emmen gepland. Gelukkig heeft de burgemeester in die week geen toestemming verleend voor die wedstrijd. Op vrijdag volgde de overheidsmaatregel om alle wedstrijden te stoppen.”

Op 21 april werd door premier Rutte afgekondigd dat er in ieder geval tot 1 september geen betaald voetbal zal zijn. Hoe voelt dat besluit?

“We hebben hier als PSV zijnde al vroegtijdig over gesproken. Andere regio’s in Nederland hadden in het begin van de uitbraak van corona in Nederland geen flauw idee dat het zo heftig was, terwijl we hier in Brabant midden in de ‘brandhaard’ van het virus zaten. Kort geleden nog heb ik drie families gecondoleerd vanwege het overlijden van hun naasten. Dan weet je dat voetbal niet eens in de top 100 van prioriteiten staat. Ja, natuurlijk is er veel geld mee gemoeid, maar daar komen we wel uit. Ziekenhuizen draaien overuren; het gaat hier om levens die op het spel staan. Niemand zit dan op voetbal te wachten.”

Ik ben ervan overtuigd dat we hier samen sterker uitkomen. Daarom is onze lijfspreuk nu belangrijker dan ooit; eendracht maakt, echt, samen macht!” Frans Janssen, commercieel directeur PSV

Wat voor gevolgen heeft deze maatregel op de bedrijfsvoering van PSV?

“We hebben nu al onze partners aangeboden om financiële verplichtingen drie maanden uit te stellen. Ook onze leveranciers hebben we gevraagd met ons mee te denken. Onze prioriteit is om te zorgen dat onze familie, alle bedrijven die zich aan ons verbonden voelen, bij elkaar blijft. We moeten een stip op de horizon hebben. Niet voor niets is onze slogan: ‘eendracht maakt macht’.”

Hoe is het eigenlijk met de voetballers zelf?

“Onze jongens zijn natuurlijk topfit. Zij volgen een schema voor training, voeding en slaapadvies. Dat kunnen ze ook, weliswaar beperkt, thuis doen, waarbij de begeleiding van onze trainers online gebeurt. Daarnaast leveren ze hun bijdrage aan het online platform. Maar mentaal doet het ook wat met ze: hun invulling is weg. Ze acteren elke week op het hoogste niveau, nu missen ze de wedstrijden. Het zijn jonge jongens die op dit moment ook gewoon thuis in hun appartement of huis zitten. En onze buitenlandse jongens maken zich zorgen om hun families ver weg.”

Wat is uiteindelijk de impact van deze coronacrisis op PSV?

“Dat is op dit moment niet te overzien. We zijn blij dat we nu een waardevolle bijdrage aan de gemeenschap kunnen leveren met ons platform. Alleen samen met al onze stakeholders, dus met onze partners, bedrijven, medewerkers, leveranciers en supporters, kunnen we dit aan. Wat we tot nu toe samen hebben bereikt kan alleen maar in deze regio. Het is mooi om te zien dat de pijlers vitaliteit, naamsbekendheid en trots, die hebben geresulteerd in de oprichting van PSV, nu, 107 jaar later, nog steeds onze pijlers zijn. Daar ben ik ongelofelijk trots op. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we hier samen sterker uitkomen. Daarom is onze lijfspreuk nu belangrijker dan ooit; eendracht maakt, echt, samen macht!”

Bron: https://www.coronakrant.nl/, door Marcel Stevens

Gerelateerd