Partner

FOOD100 VAN 2022 IS BEKEND: DIT ZIJN DE 100 BELANGRIJKSTE VOEDSELVERANDERAARS VAN HET MOMENT

Food100 presenteert voor de tweede keer de lijst met de 100 belangrijkste Nederlandse voedselveranderaars van het moment. Deze aanstormende talenten en vormen vormen bouwen aan eener voedselsysteem voor iedereen. Food100 geeft met de verkiezing een podium aan impactmakers die anders denken, durven en doen binnen de Nederlandse agrifood.

Groeiend bewustzijn
“De lijst met 100 gamechangers in food laat zien hoe groot de vernieuwingsdrang is in het voedselsysteem”, laat de Food100-jury weten. “Innovatieve boeren, startups in foodtech, onderzoekers, activisten, fooddesigners, retailers, cateraars, brancheorganisaties: in de hele voedselketen is het bewustzijn van de laatste jaren enorme genomen. Een beter voedselsysteem pas een feit als de overtuiging dat een gezonder en duurzamer voedsel mogelijk is.”

Dialoog binnen de voedselketen
Kennisdeling en verbinding is belangrijk dan ooit. Niet polarisatie brengt ons verder, maar een dialoog tussen alle spelers in de voedselketen. In het oververhitte debat over de toekomst van de agrifoodsector in Nederland is begrip voor elkaars rollenbeslissing. Daarom is een initiatief als Food100 belangrijk. Food100 brengt vernieuwers samen met de bestelling, de jonge generatie met seniors De lijst bestaat uit 50 aanstormende talenten van onder de 35 jaar en 50 voedselveranderaars van boven de 35 jaar. Met elkaar kunnen zij nog meer impact maken en de hele sector inspireren.

De Food100-jury
Een onafhankelijke vakjury opgesteld uit meer dan 250 aanmeldingen de Food100-lijst samen. De kandidaten zijn beoordeeld op vier criteria: daadkracht, innovatie, duurzaamheid en de mate waarin de kennis en gedeeld heeft.

De vakjury van 2022 vormt een brede afspiegeling van de voedselketen en bestaat uit de volgende experts:

● Juryvoorzitter Christiaan Vette, zelfstandig adviseur voor strategie, innovatie en transformatie

● Isabel Boerdam, oprichter van Green Food Lab, de Hippe Vegetariër en De Week Zonder Vlees

● Dr. Jeroen Candel, universitair hoofddocent bestuurskunde, lid van de Raad voor Dieraangelegenheden en de raad van toezicht van de Transitiecoalitie Voedsel

● Anne Reijnders, inspireert tot nieuw eetgedrag met De Lekkere Man en via tv-programma's

● Tim van der Mark, varkenshouder en bestuurslid English Agrarisch Jongeren Kontakt

● Tarique Arsiwalla, oprichter van Protix, investeerder in duurzame agri start-ups en strategisch adviseur bij Vermaat Groep

● Dalila Sayd, werkt aan een sociaal voedsellandschap met Het Eetschap

Waardering voor impactmakers
Met de Food100 willen initiatiefnemers AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network, iedereen die zich in Nederland positief inzetten voor beter eten en drinken een podium bieden: ze willen hun waardering uitspreken voor de acties en oefenen de impactmakers realiseren .

Food100-lijst van 2022:
www.food100.nl/2022

Food100 is geen ranglijst van wedstrijd, maar een actuele selectie van 100 impactmakers in de agrifood. De lijst is daarom alfabetisch gerangschikt. Alle genomineerden een motivatie aangedragen om hun plek op deze lijst te realiseren en uitgevoerd te worden van het Food100-netwerk.

Bekendmaking Foodhelden 2022
Zes voedselveranderaars uit de Foodveranders hebben een speciale vermelding gekregen vanwege hun bekwaamheid in het afgelopen jaar. De Food100-jury maakt tijdens de Food Inspiration Trendtable op vrijdag 25 november bekend wie de Foodhelden 2022 zijn. Het afgelopen jaar stond onder meer kritisch onderzoeker Herman Lelieveldt op de lijst die aantoonde private lobby de voorgenomentaks van tafel, net als Linda Klunder die als suiker-oprichter van Kumasi rest uit de cacaoindustrie verwerkt tot frisdrank om extra inkomen te creëren voor de boeren .

Over de initiatiefnemers

AgriFood Capital
AgriFood Capital is het samenwerkingsverband van ondernemers, samenwerking en kennisinstellingen in de regio Noordoost-Brabant. Voedselmakers die geloven dat de manier waarop we vandaag voedsel maken en eten, het verschil maakt voor morgen. Samen werken aan de slimste en duurzaamste voedselketens, van boer tot bord. Precies, circulair, waardevol en verbonden.
www.agrifoodcapital.nl

Food Hub
Food Hub ontwikkelt, in opdracht van eigen initiatief, opleidingen, trainingen en vernieuwende vormen van voedseleducatie. Food Hub helpt bedrijven, helpen en professionals om de wereld van voedsel en landbouw beter te begrijpen. De doelstelling van Food Hub is de transitie naar een eerlijk, gezond, lekker en duurzaam voedselsysteem te blijven aanjagen.
www.foodhub.nl

Voedsel Inspiratie
Food Inspiration is een multimediaal inspiratie-platform voor professionals binnen de wereld van eten, drinken, slapen en gastvrijheid. Food Inspiration helpt haar volgers om succesvol te blijven binnen de turbulente wereld van service en hospitality. Onder andere met het digitale Food Inspiration magazine en tijdens jaarlijkse evenementen zoals de Food Inspiration Days en Food Unplugged.
www.foodinspiration.nl

Slow Food-jongerennetwerk
Slow Food Youth Network (SFYN) is een internationale jongerenbeweging die zich inzet voor een goed, schoon en eerlijk voedselsysteem. SFYN gelooft dat jongeren een belangrijke rol moeten spelen in de toekomst van de voedselproductie en -conumptie. Daarom organiseert SFYN evenementen, campagnes en projecten om jonge consumenten, producenten, boeren, koks en studenten dichter bij elkaar te brengen.

Food100 wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank, Foodvalley NL en Food Impactors Summit.