26 oktober 2023

Lifestyle

Festival Horn of Plenty komt terug in nieuwe vorm

Maart 2024 presenteren Nederlands’ bekendste trompettist Eric Vloeimans en Theater aan de Parade de tweede editie van het festival Horn of Plenty. Samen met nieuwe partner Willem Twee muziek en beeldende kunst zetten ze blaasmuziek gedurende zeven dagen, verspreid over de meest prominente podia van ’s-Hertogenbosch, in het zonnetje. Deze nieuwe opzet biedt meer ruimte voor diversiteit, herkenbaarheid in het programma en geeft de bezoeker meer keuzevrijheid.

De ambitie reikt verder:
In het voorjaar van 2022 vond de allereerste editie van Horn of Plenty plaats in HAL8-Brabanthallen en Podium Azijnfabriek. Het was een kleurrijk spektakel, waarbij allerlei muziekgenres aan bod kwamen, maar de ambitie reikt verder. “De kwaliteit van het aanbod in 2022 was gigantisch hoog, en ook het doel om een ontmoetingsplaats te creëren voor iedereen die blaast of van blaasmuziek houdt, werd aardig bereikt”, aldus Gijs van Schijndel, Creatief en uitvoerend producent muziek & festivals bij Theater aan de Parade. “Mede doordat het enkele weken na de laatste coronalockdown plaatsvond, viel de publieksopkomst tegen, en we zagen minder diversiteit in het publiek dan we bij aanvang van het project voor ogen hadden. Daarom hebben we besloten om het festival in een nieuw jasje te gieten”.

Meer dagen, genres en podia:
Waar de eerste editie van Horn of Plenty een driedaags festival met dagtickets was, is het nu een serie van uiteenlopende evenementen met ieder hun eigen tijd, locatie en ticketverkoop. Zo biedt het festival ruimte aan meer uiteenlopende concepten, stijlen en genres, waarmee het meer doelgroepen zal aanspreken. Door kaarten per concert aan te bieden, zijn de ticketprijzen goedkoper, wat hopelijk drempelverlagend werkt. Naast Eric Vloeimans als curator, heeft Horn of Plenty nu ook een programmaredactie. In deze redactie zitten niet alleen de programmeurs van Theater aan de Parade, Willem Twee muziek en beeldende kunst en Eric Vloeimans, maar onder andere ook de programmeur wereldmuziek van Tivoli Vredenburg en meervoudig Grammy-genomineerd Latin trompettiste Maite Hontelé. Daarnaast werkt Horn of Plenty samen met andere prominente partners in de stad, zoals de Jazzwerkplaats Den Bosch en Verkadefabriek. Samen komen ze tot een meer uiteenlopend programma met meer genres, op meer podia, verspreid over meer dagen en van hoge kwaliteit.

Van popmuziek en oosterse klanken tot een unieke sound in de kamermuziek:
De nieuwe redactie heeft een contrastrijk programma samengesteld, gefundeerd op de pijlers blaasmuziek, diversiteit en kwaliteit. De eerste drie namen zijn al bevestigd en in verkoop. Het gaat om:


Wo 6 maart 2024: Aires Tropicales Quintet:
Het is een quintet dat pas twee jaar samen speelt, maar internationaal nu al ontzettend hard aan de weg timmert. De opkomende talenten van Aires Tropicales bieden een unieke sound binnen de traditionele kamermuziek en vallen op door hun sterke energie en de ritmes uit geboorteland Cuba en Spanje.

Do 7 maart 2024: Eric Vloeimans, Kinan Azmeh & Jeroen van Vliet:|
Behalve als curator van het festival, treedt Eric Vloeimans ook weer op. Samen met de wereldberoemde Syrische klarinettist Kinan Azmeh en Boy Egdar-prijswinnaar Jeroen van Vliet brengt hij, na het daverende succes van Levanter , een nieuw repertoire: Blow The Wind Easterly .

Zo 10 maart 2024: Karsu:
Niemand minder dan de Turks-Nederlandse popzangeres Karsu is afsluiter van het festival. Ze staat op
het podium met band en een uitzonderlijk sterke blazerssectie, en laat daarmee zien – naast dat ze zelf ontzettend getalenteerd is – hoe blazers ook op poppodia een belangrijke rol spelen.


Toonaangevend en verbindend blaasmuziekfestival:

In totaal staan er zo’n 20 acts geprogrammeerd met ongeveer 110 (professionele) blaasmuzikanten. Door uiteenlopende genres onder één vlag te presenteren, met blaasmuziek als caleidoscopisch gemene deler, hoopt de organisatie bezoekers te verleiden muziek te gaan beluisteren en bekijken in totaal uiteenlopende genres. Daarnaast biedt het festival ruimte aan jong talent en creëert het met een meespeelevenement en een saxofoon-workshop ook een podium voor amateurs en participatie. “Het is de combinatie van álle blaasinstrumenten en álle genres dat Horn of Plenty een toonaangevend en verbindend festival maakt binnen de blaasmuziek. Het is een kleurrijke ontmoetingsplaats en moet uitgroeien tot een tweejaarlijks verzamelpunt voor alles wat blaast”, aldus Gijs van Schijndel.

‘Horn of Plenty’ vindt plaats van maandag 4 tot en met zondag 10 maart 2024 in het nieuwe Theater aan de Parade, Willem Twee Poppodium, de Willem Twee Toonzaal en Verkadefabriek in ‘s- Hertogenbosch . Ticket prij zen vanaf € 12,50. Ga voor meer info & tickets naar: hornofplentyfestival.nl

Het volledige programma van ‘Horn of Plenty’ wordt op dinsdag 28 november a.s. bekendgemaakt .