Partner

23 maart 2021

Food (agri)

Feedvalid en Voerwaarts ontwikkelen varkensvoer dat voor 100% bestaat uit overblijfselen uit de voedingsindustrie

Belangrijke ontwikkeling in voedselverspilling en de verduurzaming van varkensvlees

Het voer van Nederlandse varkens bestaat al voor 30% tot 40% uit overblijfselen uit de voedingsindustrie. Onder andere bietenpulp uit de suikerfabriek, bierbostel uit de bierbrouwerij en zonnepitschroot uit de zonnebloemolie-industrie worden op grote schaal verwerkt tot varkensvoer. Voerwaarts uit Sinderen slaagt er als eerste Nederlandse voerfabrikant in om varkensvoer voor 100% samen te stellen uit overblijfselen uit de Nederlandse voedingsindustrie. Het is een belangrijke ontwikkeling om varkensvlees duurzamer te maken.

Aanzienlijk deel van de varkens kan straks 100% circulair gevoerd worden

De productie van vlees kost voer, water en energie. Nederlands varkensvlees doet het in vergelijking tot varkensvlees uit andere landen al goed als het om duurzaamheid gaat. Dat komt onder andere doordat Nederlandse varkensboeren voer gebruiken dat heel goed is afgestemd op varkens. Met minder voer produceren ze dezelfde hoeveelheid vlees. Voerfabrikanten in Nederland gebruiken al relatief veel reststromen uit de voedingsindustrie. Het gaat dan om een enorme variatie voedsel dat niet (meer) geschikt is voor mensen. Voedsel dat anders in de biogasinstallaties terecht zou komen. Voerwaarts uit Sinderen slaagde er als eerste Nederlandse bedrijf in om varkensvoer te ontwikkelen dat voor 100% is samengesteld uit overblijfselen uit de voedingsindustrie. Het bedrijf is gespecialiseerd in de voedingsbehoefte van varkens. Voer voor varkens moet gezond zijn en de juiste vitaminen, mineralen, eiwitten, koolhydraten en vetten bevatten. Daar komt bij dat varkens in elke fase van hun leven een specifieke voedingsbehoefte hebben. Goed voer zorgt ervoor dat varkens gezond en fit blijven. Het zorgt er ook voor dat varkens goed, maar juist ook weer niet te hard groeien. Tenslotte zorgt goed voer voor varkens uiteindelijk voor lekker sappig en mager vlees dat in de smaak valt bij consumenten.

Minder voedsel verspillen door voormalige levensmiddelen een tweede leven te geven

Aan de ontwikkeling van 100% circulair varkensvoer ging een jarenlang ontwikkeltraject vooraf waar veel partijen bij betrokken waren. Om voer voor 100% samen te stellen uit voormalige levensmiddelen, werkte Voerwaarts nauw samen met Feedvallid uit Poederoijen dat gespecialiseerd is in de inkoop en het bewerken van levensmiddelen die niet (meer) voor menselijke consumptie zijn geschikt. Overal in de voedingsindustrie ontstaan bijvoorbeeld snoep, koekjes, toastjes, muesli, hagelslag, chips en brood met de verkeerde kleur, vorm of verpakking. Deze producten worden verwerkt tot diervoeder. FeedValid is marktleider in het verwerken van deze stromen voor de diervoederketen. Omdat Voerwaarts 100% duurzaam voer wil produceren, zochten de bedrijven nieuwe reststromen als aanvulling op het huidige assortiment producten. Reststromen bijvoorbeeld die goed in de eiwitbehoefte van varkens voorzien. Het aanbod van reststromen kan wisselen, terwijl varkens juist behoefte hebben aan voer met een constante voedingswaarde. Het samenstellen van voer uit uitsluitend reststromen vergt daarom specialistische kennis en aandacht.

Groot aantal partijen betrokken bij nieuwe ontwikkeling

Bij de ontwikkeling van 100% circulaire voer werkte Voerwaarts samen met proefboerderij De Marke in Hengelo, RegioDeal Achterhoek, provincie Gelderland, Wageningen Universiteit en Research en AERES Hogeschool Dronten. Naar verwachting kan een aanzienlijk deel van de varkens in de toekomst met 100% circulair voer gevoerd worden. De ontwikkeling van voer uit 100% reststromen is belangrijk in de ontwikkeling van duurzamer vlees. Door reststromen een tweede leven te geven hoef minder voer te worden geteeld of geïmporteerd en wordt veel minder voedsel verspild.