Partner

28 maart 2023

Tech, Ict & Smart

Equans laat techniek slim en optimaal werken: ook voor jouw bedrijf

Techniek op de juiste manier voor een bedrijf laten werken. Het is de corebusiness van Equans, technisch dienstverlener voor de zakelijke markt. “Dit doen we door klanten op het vlak van technisch onderhoud en beheer compleet te ontzorgen en zo te helpen bij de grootste uitdagingen van deze tijd. De energietransitie, de industriële transitie en de digitale transitie”, trapt Marjolein Lugies, commercieel directeur regio Zuid bij Equans af. 

Het verkleinen van de CO2-footprint, het optimaliseren van (industriële) processen of het slimmer technisch inrichten van een gebouw. De ontwikkelingen binnen de drie genoemde transities, brengen volgens Marjolein complexe vraagstukken met zich mee. “En daar komen dan op dit moment nog eens uitdagingen zoals hoge energieprijzen en een tekort aan (technische) mensen bij”, vult accountmanager Marco Martinus zijn collega aan. 

Hij ziet het daarom als zijn taak om samen met zijn collega’s bedrijven in Zuid-Nederland te adviseren en stap-voor-stap op weg te helpen met het optimaliseren van gebouwen, installaties, systemen en processen. Met als uitgangspunt duurzaam beheer en onderhoud.  

Verduurzaming: waar begin je? 
“Vragen waarmee bedrijven als het gaat om optimaliseringsvraagstukken worstelen, zijn vaak zo groot dat ze de door de bomen het bos niet meer zien”, weet Marco uit inmiddels tientallen jaren ervaring bij Equans en ook haar voorgangers ENGIE Services, Cofely en GTI. 

Hij noemt een vraagstuk als de energietransitie. Waarbij een begrip als verduurzaming volgens hem voor klanten soms een ‘een holle term’ is geworden. “Want waar begin je? Grote investeringen, zoals de vervanging van complete en complexe installaties, kennen vaak een langere terugverdientijd, waardoor ze op de lange baan worden geschoven. En soms is er simpelweg geen geld om grote investeringen te doen. Ook in zulke gevallen denken we als Equans met een organisatie mee: wat kan een bedrijf nu al doen? Waarbij we ook de lange termijn voor ogen houden.”  

Het gaat dan bijvoorbeeld om aanpassingen in de regeltechniek, waardoor installaties niet meer tegen elkaar in werken. Slimme innovaties voor een lager energieverbruik, zoals sensoring, dynamische verlichting en het optimaliseren van een gebouwbeheersysteem. “Er wordt vaak gefocust op de grote installaties waardoor dit soort relatief eenvoudige oplossingen nogal eens over het hoofd worden gezien”, attendeert Marco.

‘In organisaties waar wij als Equans werken, zijn de installaties cruciaal voor het primaire proces.’ 

Integrale visie 
“Veilig, comfortabel en zonder onderbrekingen kunnen blijven opereren, is voor onze (industriële) klanten in Zuid-Nederland uiteindelijk de doelstelling”, haakt collega-commercieel manager Bram van Griethuysen in. “Daar kom je pas achter wanneer je als technisch dienstverlener vraagt wat een bedrijf écht wil en waarom.” Essentiële vragen die volgens hem vaak niet worden gesteld terwijl deze vanuit een integrale visie juist wel van groot van belang zijn. 

En juist daarin onderscheidt Equans zich volgens hem. “Wij kennen de ambities en doelstellingen van een klant als het gaat om verduurzaming, procesverbetering en/of digitalisering omdat we ons daadwerkelijk verdiepen in een organisatie. Om er vervolgens sámen voor te zorgen dat we deze doelen en ambities bereiken. Door in overleg een route uit te stippelen die past bij een specifieke organisatie. We kijken hierbij veel verder dan de technische oplossing alleen.” 

Deze Equans-aanpak is volgens Marjolein het best te omschrijven als het aangaan van een partnership op basis van gelijkwaardigheid. “We streven naar relaties voor de langere termijn met klanten”, licht ze toe. “Vijf tot tien jaar of langer waarin een klant alleen maar bezig hoeft te zijn met zijn corebusiness terwijl wíj ons focussen op zijn elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties, maar ook zaken als de complete brandbeveiliging, cybersecurity, verlichting en gebouwautomatiseringssystemen bijvoorbeeld.”  

“We zorgen hierbij voor de gewenste uptime, optimaliseren bedrijfsprocessen en verbeteren de energy efficiency. Een klant hoeft wat dat betreft nergens meer naar om te kijken, want wij nemen de service en het beheer van álle installaties volledig uit handen met als doel een duurzaam, voorspelbaar en beter resultaat en daarmee een lager energieverbruik en dus een kostenbesparing.” 

Geworteld in de regio 
Equans helpt op deze integrale wijze uiteenlopende bedrijven zowel in de regio Eindhoven als in de regio Tilburg binnen verschillende marktsegmenten zoals industrie, healthcare, hightech, logistiek en de overheid. Volgens de drie kun je geen cirkel met een diameter van tien kilometer in Zuid-Nederland trekken zónder een klant van Equans tegen te komen. Dit om aan te geven hoe geworteld Equans in de regio is.  

“In organisaties waar wij werken, zijn de installaties cruciaal voor het primaire proces”, benadrukt Bram. In dat geval zoek je ‘een technische partner die adviseert, meedenkt en zelf met oplossingen komt’. “Een partner die je op technisch vlak volledig ontzorgt”, vat Marjolein samen. “Van advies, ontwerp, installatie, realisatie, onderhoud en beheer tot exploitatie.” 

'Je kunt geen cirkel met een diameter van tien kilometer in Zuid-Nederland trekken zónder een klant van Equans tegen te komen.’  

Uitdagingen samen oppakken 
In onze totaalaanpak zijn onze monteurs en (technische) specialisten cruciaal, zij geven dagelijks ons visitekaartje af bij al onze klanten in de regio. Niet alleen als het gaat om de kwaliteit van ons werk en advies en onze toewijding daarin, maar ook wat betreft de hoeveelheid werk die we aan kunnen. In een wereld waarin goede technische mensen schaars zijn, is dit een groot goed. Zeker als je ziet welke (duurzame) uitdagingen er voor ons liggen. Uitdagingen die wij als Equans sámen met onze klanten en leveranciers oppakken. 

“Loop jij nu binnen jouw organisatie tegen complexe technische vraagstukken aan dan maken we graag kennis om vervolgens het gesprek aan te gaan. Wij bieden met onze integrale blik ook voor jouw organisatie een passende oplossing”, besluiten de drie enthousiast. 

‘Uitdagingen pakken wij als Equans sámen met onze klanten en leveranciers op.’