Ga terug

27 november 2019

Transport & Logistiek

Eindhoven Airport brengt als eerste luchthaven het verwachte baan- en routegebruik in kaart

BurenApp geeft vooraf inzicht in aantal civiele vliegtuigen en vliegroutes

Hoeveel vliegtuigen (burgerluchtverkeer) vliegen er vanavond in de regio en welke baanrichting en route volgen zij? Op die vraag geeft de BurenApp van Eindhoven Airport vanaf 1 december antwoord. Eindhoven Airport lanceert -als eerste luchthaven- een tool die de baanrichting- en routeverwachting letterlijk in kaart brengt. Via deze nieuwe tool in de BurenApp kunnen omwonenden dagelijks vooraf zien wat er aan civiel vliegverkeer wordt verwacht bij hen in de buurt. De app kijkt per uur vooruit hoeveel civiele vliegtuigen er nabij Eindhoven Airport vliegen en vanuit welke richting deze vertrekken of landen. Begin volgend jaar blikt de tool zelfs 24 uur vooruit, zodat ’s avonds het vliegverkeer van de volgende ochtend zichtbaar is. Eindhoven Airport ontwikkelde de tool in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en de luchtverkeersleiding van Vliegbasis Eindhoven. Er wordt gebruik gemaakt van officiële meteogegevens van het KNMI.

Roel Hellemons, algemeen directeur Eindhoven Airport: “Eindhoven Airport houdt omwonenden graag goed op de hoogte. Dat vinden wij belangrijk en daarin investeren wij. Zo hebben we de BurenApp uitgebreid met de baan- en routeverwachting van burgerluchtverkeer. Hierdoor kunnen omwonenden vooraf zien wat er aan civiel vliegverkeer wordt verwacht bij hen in de buurt. Wij zien dit als een belangrijke stap in het nog beter informeren van onze buren.”

Christian Agerbeek, commandant luchthavendiensten Vliegbasis Eindhoven, verwacht dat nog meer informatie over vliegbewegingen bijdraagt aan meer begrip. “Het is voor omwonenden een handig middel om te kunnen anticiperen op toekomstig vliegverkeer.”

Volgens Henk Veerbeek, adviseur van het  Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum is het een prima initiatief om deze informatie met gebruikers  te delen. "De tool geeft omwonenden meer inzicht in de operatie van Eindhoven Airport. De verwachting is gebaseerd op de weersverwachting die de luchtverkeersleiding gebruikt. Met de levering van het verwacht baangebruik draagt NLR bij aan een nuttige uitbreiding van de BurenApp."

Eindhoven Airport lanceerde de BurenApp op 1 mei jongstleden. Met deze eerste versie van de

BurenApp konden omwonenden al de actuele lokale vliegbewegingen en vliegrichtingen volgen.

Verder geeft de BurenApp een toelichting op geluid en luchtkwaliteit als belangrijke aspecten van leefbaarheid. Vliegfeitjes geven duidelijkheid over tal van (praktische) zaken die te maken hebben met vliegen. Omwonenden kunnen in de app op de omgeving toegespitst nieuws en achtergrondinformatie over Eindhoven Airport lezen. Daarnaast kunnen zij hierop feedback geven. Eindhoven Airport is de eerste luchthaven in Nederland die een app lanceerde die speciaal gericht is op omwonenden. Met de app wil Eindhoven Airport nauw in contact blijven met de directe omgeving en meningen peilen hoe omwonenden de ontwikkelingen op de luchthaven waarderen. De Eindhoven Airport BurenApp is gratis te downloaden in de Apple Store en op de Google Play Store. Via de app kunnen geen hindermeldingen worden gedaan. Daarvoor is de website Samenopdehoogte.nl beschikbaar.

Gerelateerd