Partner

7 mei 2018

Food (agri)

EetJeBeter: gratis proeverijen voor diabetici

Logo

Op donderdag 3 mei is in Tilburg de 3e themamaand van We Are Food 2018 afgetrapt: EetJeBeter. Het initiatief richt zich op patiënten met diabetes type II en betrokkenen. Deze ziekte treft dit moment al 1 miljoen mensen in Nederland, zo'n 178.000 Brabanders. Dat aantal groeit gestaag. De gevolgen van diabetes zijn ernstig, tot amputaties en blindheid toe, en hebben veel invloed op de kwaliteit van leven. EetJeBeter wil mensen d.m.v. gratis kookdemo’s, receptenboekjes en een app  bewust maken dat ze zelf heel veel kunnen doen om dit te voorkomen en om de ziekte positief te beïnvloeden en medicijngebruik terug te dringen. Henk Kivits, initiatiefnemer van EetJeBeter opende de tour, gesteund door Gedeputeerde Agrarische ontwikkeling, energie en bestuur van de provincie Noord-Brabant Anne-Marie Spierings en de Tilburgse wethouder van economie, arbeidsmarkt, werk & inkomen Erik de Ridder. Gratis De hele maand mei rijdt de EetJeBeter-truck langs 12 Brabantse gemeenten. Diabetes II patiënten worden, in samenwerking met lokale huisartsen en zorgverzekeraar CZ, opgeroepen om naar de truck te komen. Hier geeft chefkok Robert Danse, die zelf diabetes II heeft, als ervaringsdeskundige uitleg over zijn strijd tegen diabetes en hoe hij met “het nieuwe koken voor diabetici” grote stappen heeft gemaakt en nu medicijnvrij is. In gratis proeverijen van ongeveer 30 minuten krijgen patiënten en betrokkenen levensveranderende tips mee. Een receptenboekje en de app ‘Eet je Beter,’ beiden ook gratis, moeten het helemaal makkelijk maken. De app is beschikbaar voor IOS an Android. Medicijnvrij Tijdens de kick-off presenteerde chef-kok Robert Danse voor het eerst drie heerlijke gerechten in de speciaal omgebouwde truck. Hij vertelt het inspirerende verhaal dat hij zelf na 10 jaar medicijngebruik nu medicijnvrij is door een koolhydraatarm dieet en voldoende beweging. Volgens Robert Danse gaat het om een aantal belangrijke dingen: bewustzijn over je eten, eet volgens het seizoen, schep minder koolhydraten op je bord, sporten en bewegen en support van je ‘team’: de vrienden en familie om je heen. Het heeft zijn leven voorgoed veranderd: “Dat ik niet meer hoef te hoef te spuiten, dat gevoel is nog iedere dag onbeschrijflijk.” Voor iedereen Een van de partners van EetJeBeter is Emté-supermarkten. In de steden waar de foodtruck komt zijn de receptenboekjes verkrijgbaar bij de Emté-winkels. Ook zorgt Emté ervoor dat de ingrediënten van de EetJeBeter gerechten het hele jaar door voordelig verkrijgbaar zijn. Iedereen kan thuis direct aan de slag met de app: Eet Je Beter. Een app met een duidelijke introductie over de mogelijkheid om Diabetes II terug te dringen door anders te eten en meer te bewegen, recepten en tips & tricks van chef Robert.   Gedeputeerde Agrarische ontwikkeling, energie en bestuur van de provincie Noord-Brabant Anne-marie Spierings, is erg blij dat de 3e We Are Food themamaand over gezondheid gaat. “De provincie Noord-Brabant is erg goed in eten produceren, eten vermarkten en genieten van samen eten in goed gezelschap. Helaas heeft eten soms ook nadelige effecten. De EetJeBeter truc tour is een geweldig initiatief om meer bewustzijn te creëren en de mensen via de enthousiaste chef-kok Robert Danse te informeren en inspireren over hoe ze zelf hun ziekte positief kunnen beïnvloeden.” Anne-Marie Spierings, Henk Kivits en Erik de Ridder geven het startsein voor EetJeBeter   EetJeBeter on tour: Tilburg 3, 5 en 7 mei Roosendaal 8 mei Oss 9 en 29 mei Breda 11, 12 en 14 mei Veghel 15 en 23 mei Helmond 16 en 24 mei Uden 17 mei Eindhoven 18,19 en 21 mei Waalwijk 22 mei Den Bosch 25 ,26 en 28 mei Valkenswaard 30 mei Bergen op Zoom 31 mei   **Via de website Eetjebeter.com kun je je aanmelden voor een plekje in de truck en zie je de exacte locaties. **   EetJeBeter is een initiatief van FoodforCare, Maison van den Boer, CZ zorgverzekeringen, Simac en Emté Supermarkten, ondersteund door de Nederlandse Diabetes Federatie



Noord-Brabant European Region of Gastronomy 2018 Dit jaar draagt Noord-Brabant de titel 'European Region of Gastronomy'. Een titel die past bij een provincie met een lange historie van voedselinnovatie en een rijke gastronomische traditie. Het wordt gevierd met een inspirerend innovatieprogramma voor en door de agrifoodsector (We Are Food), gekoppeld aan een zinnenprikkelend publieksprogramma voor bezoekers en bewoners (Brabant Celebrates Food). We Are Food Vanaf maart 2018 zet We Are Food, tien maanden lang telkens één actueel food innovatie thema’s in de spotlights. Die tien thema’s zijn aangedragen door Brabantse foodondernemers, consumenten, zorgprofessionals, studenten, etc. Elke maand kent een of meerdere gangmakers. Die zijn samen het gezicht van We Are Food: een inspirerende mix van gevestigde entrepreneurs en beginnende hemelbestormers. Eén ding hebben ze gemeen: ze hebben een uitdaging, een plan, een droom. In 2018 gaan ze samen proberen die dromen te realiseren en van nut te laten zijn voor de jaren die volgen. Brabant, European Region of Gastronomy 2018 is een initiatief van de provincie Noord-Brabant en AgriFood Capital.

Gerelateerd